Gruppen-3a-328x120

Delar ut fisk från Finjasjön med råd om begränsat ätande

Delar ut fisk från Finjasjön med råd om begränsat ätande

Alla som hämtar gratis fisk från kommunens reduktionsfiske i Finjasjön får sedan en tid tillbaka en skriftlig uppmaning om att begränsa intaget på grund av PFAS-halterna. Förslaget till lokala kostråd – det första i Skåne – klubbades i förra veckan av politikerna i miljö- och stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott och beslutas av nämnden på tisdag. Råden innebär att barn och ungdomar, gravida, ammande och de som planerar att bli gravida nu eller senare inte bör äta fisk från Finjasjön oftare än två-tre gånger per år. För övriga gäller högst en gång i veckan.

PFAS-halterna i fisken analyserades i början på sommaren av konsultföretaget Calluna. Livsmedelsverket bedömer inte halterna som anmärkningsvärt höga. De ligger på samma nivå som många andra sjöar i Sverige. Men eftersom spridningen av fisk från Finjasjön är stor, genom fritidsfiske för konsumtion och genom att kommunen skänker bort fisk från reduktionsfisket, anser Livsmedelsverket att tillfälliga lokala kostråd bör införas. Barn och ungdomar kan behöva ett extra skydd mot PFAS som framförallt kan påverka hälsan långsiktigt. Förslaget har tagits fram i samråd med länsstyrelsen.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

I nuläget finns informationen på papper på svenska och engelska. Samma text på arabiska och thailändska är på väg.

– Vi ska sätta upp en fast skylt också. Jag håller på att snickra på den, förklarar Mats Bengtsson som arbetar med reduktionsfisket på kommunens uppdrag.

Bilden visar Mats Bengtsson.
Informationen delas ut av Mats Bengtsson som reduktionsfiskar på kommunens uppdrag för att förbättra Finjasjöns vattenkvalitet. Foto: Berit Önell

Han berättar att han fick de svenska och engelska informationsbladen av dåvarande tekniske chefen Mats Svensson strax efter att konsultrapporten offentliggjorts.

– Han kom ner med dem väldigt snabbt.

För närvarande är det inte så många som hämtar fisk vid Tormestorps båthamn för egen konsumtion.

– Sista tiden har det blivit en massa kräftbete.

En anledning till att mindre fisk delats ut är också att projektets Facebooksida Finjasjön inte annonserat när det finns fisk att hämta. Mats Bengtsson tänker vänta med det tills kostråden är formellt beslutade. Därefter ska informationen också publiceras på Facebooksidan.

Han berättar att de som fått informationen reagerat lite olika.

– De flesta säger att de inte äter fisk hela tiden, om de slår ut det över längre tid blir det inte en gång i veckan. En del torkar fisken. Många thailändska tjejer som hämtar fisk har svenska partners som kan förklara för dem. Jag tycker att det har funkat rätt bra hittills.

– Jag tror att de som hämtar mycket fisk kanske förädlar den och att den kommer många till godo, säger Mats Bengtsson.

De tillfälliga lokala kostråden ska gälla fram till att nya mätningar visar andra resultat, Livsmedelsverkets riktlinjer ändras eller tills det införs ett nationellt kostråd kring PFAS. Livsmedelsverket avvaktar den europeiska livsmedelssäkerhetsmyndigheten Efsas risk- och nyttovärdering av fisk som väntas bli klar nästa år.

Berit Önell

Läs mer:

2024-03-23 Kommunen vill dämpa oron – tar PFAS-prover men väntar med att varna

2024-06-27 PFAS i Finjasjöfisk: Lokala kostråd men fortsatt gratis utdelning

2024-07-08 Mörkade PFAS-svaren – nu delas information ut med fisken

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se