Gruppen-3a-328x120

Vill lägga ned styrgruppen för badhuset

Vill lägga ned styrgruppen för badhuset

Kommunledningen vill nu lägga ned styrgruppen för badhuset. Förslaget kommer efter några månaders turbulens kring badhusfrågorna. Ordförande Stefan Larsson (M) har avgått för att han inte fick tillräcklig information och Frilagt har avslöjat både bristfälliga kalkyler och obekräftade påståenden om att det från början stått klart att de andra badhusen skulle läggas ned och all verksamhet få plats i det nya.

Så här kan Österåsbadet komma att se ut i sin helhet.
Styrgruppen för det nya badhuset i Hässleholm ska avvecklas enligt förslaget till kommunstyrelsens arbetsutskott. Så här kan Österåsbadet komma att se ut i sin helhet. Illustration från kommunens hemsida.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Inför sammanträdet i kommunstyrelsens arbetsutskott nu på onsdag föreslår kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) att styrgruppen ska läggas ned. Beslutet måste dock klubbas även i kommunstyrelsen och kommunfullmäktige.

Styrgruppen har funnits i tre år och bestått av tre representanter från vardera kommunstyrelsen, kultur- och fritidsnämnden samt tekniska nämnden. Något beslutsmandat har inte funnits, men uppdraget har enligt förslaget till nedläggning gällt gestaltning, projektering och finanskalkyl. Tjänstemannaförslaget, som Lena Wallentheim ställt sig bakom, är undertecknat av kommundirektör Ulf Bengtsson och kommunjurist Magnus Gjerstad.

Lena Wallentheim förklarar att styrgruppen hade en viktig funktion i början av projektet, men inte behövs längre.

– Där diskuterades utformning och innehåll och en enig styrgrupp gick också fram med ett ärende till kommunfullmäktige att besluta om mer pengar till det nya badhuset. Nu är bygget igång och antalet styrgruppsmöten har minskat, skriver hon i ett sms till Frilagt.

Bilden visar Lena Wallentheim.
Kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S) anser inte att styrgruppen behövs längre. Foto: Berit Önell

Hur påverkade Stefan Larssons avhopp förslaget att lägga ned gruppen?

– När Stefan Larsson avgick så är det klart att vi diskuterade om vi skulle tillsätta en ny ordförande men det slutade med att vi kom fram till att styrgruppens arbete får anses avslutat.

Har man löst frågorna kring hur simklubbarna ska få plats när alla andra badhus stängs?

– Om något inträffar nu under byggtiden med anläggningen så är det tekniska nämnden som hanterar dessa frågor. Verksamhetsfrågorna är kultur- och fritidsnämndens ansvarsområde, där ingår ju självklart dialogen med simklubbarna. Jag har ingen annan information än den vi berättat om tidigare att alla får plats.

Stefan Larsson (M).
Stefan Larsson (M) ansåg inte att han fick adekvat information om förändringar som påverkade badhusprojektet. Därför avgick han i maj som ordförande i styrgruppen.

– Om något måste upp för politiskt beslut gällande badhuset kommer jag att kalla till parlamentarisk grupp så alla partier i sådana fall får informationen, skriver Lena Wallentheim.

Berit Önell

Läs mer:

2024-05-02 Dyrare drift för Österåsbadet – ordförande lämnar styrgruppen

2024-05-13 Kritik mot stängning av badhus – kommunalråden till försvar

2024-05-27 Många frågor och få svar på fullmäktige

2024-06-03 Tyringeborna slöt upp för sin simhall

2024-06-06 Tyringe simhall värms av ishallen – syns inte i kalkylen

2024-06-08 Strid om budgeten på måndag: Simhallsbeslut kan pausas

2024-06-10 Ingen återremiss för simhallarna – politiskt spel

2024-06-11 Ishallens överskottsvärme till spillo om simhallen stängs

2024-07-03 Oro i S71: För trångt i det nya badhuset

2024-07-07 Ulf Berggren (SD): ”Ren lögn” att nya badhuset räcker till

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se