Gruppen-3a-328x120

Bostäder på Sjörröds gård kan få snabbspår – första beslut i nästa vecka

Bostäder på Sjörröds gård kan få snabbspår – första beslut i nästa vecka

Stämningen mot kommunen för att de tidigare bostadsplanerna avvisades är på väg att ge effekt. Baronparet Barnekows ansökan om nytt planbesked för Sjörröds gård kan godkännas av politikerna i miljö- och stadsbyggnadsnämndens arbetsutskott i nästa vecka. Blir det sedan ja i nämnden kommer detaljplanen att prioriteras före andra planer, så som kommunen lovade i det uppmärksammade förlikningsavtalet i vintras. Arbetet föreslås starta direkt. Men det är inte säkert att Barnekows får bygga 80 bostäder enligt sin ansökan – eftersom det bestämts att en del av området ska bevaras som ett större sammanhängande grönområde. Dessutom ökar risken för översvämningar när stora ytor hårdgörs.

Johan Barnekow, adelsman med titeln friherre i skriftspråk och baron i talspråk, och hans fru Inger krävde kommunen på 17 miljoner kronor i skadestånd för avtalsbrott på grund av att det tidigare planavtalet avskrevs 2021. Trots att en jurist på SKR tidigare sagt att kommunen inte kan bli skadeståndsskyldig för att ett detaljplanearbete avbryts gick kommunen med på förlikningsavtalet. Där förbinder sig kommunen att återuppta en detaljplaneprocess, att prioritera ärendet och att inte avbryta det innan det nått kommunfullmäktige. Kommunen ska “lojalt och efter bästa förmåga” verka för att en detaljplanen ska antas.

Bilden visar skiss från Barnekows ansökan om planbesked.
Så här ser Barnekows förslag ut med 80 bostäder. Illustration från ansökan om planbesked

Oppositionen med SD och KD var kritiska till förlikningsavtalet som klubbades på kort varsel i kommunstyrelsen. Enligt SD sätter det myndighetsutövningen på spel.

– Makabert, tyckte oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD) med partikamrater i en reservation till kommunstyrelsens beslut.

Förslaget stämmer inte med områdets karaktär

Barnekows har nu ansökt om en detaljplan för sina tre fastigheter, totalt drygt nio hektar. Avsikten är att bygga bostäder, skola och centrumfunktioner.

– Närheten till centrum och det rika kulturlandskapet och Finjasjön gör att området är attraktivt att utveckla, skriver de i sin ansökan.

Enligt förslaget skulle det bli cirka 80 bostäder i en och två våningar i det natursköna området mellan Finjasjön och Hässleholms stad. Men varken antalet eller utformningen lär godkännas fullt ut.

– Inskickad ansökan bedöms inte stämma överens med karaktären av området – lantligt, småskaligt och pittoreskt. Utformning och gestaltning av området måste utredas under planarbetet för att säkerställa att exploateringen passar in i områdets karaktär, skriver kommunens stadsbyggnadsavdelning i en checklista som ligger till grund för ställningstagandet inför beslutet.

Kommunen uttrycker intresse för att planlägga sin angränsande mark för samma ändamål.

Tidigare ifrågasatt på grund av naturvärdena

Tidigare planförslag ifrågasattes bland annat på grund av områdets stora naturvärden, att det var jordbruksmark och närheten till Hässleholms reningsverk. Länsstyrelsen hotade redan 2013 att stoppa planen som då gällde fem femvåningshus. Nu finns inte längre något 1 000 meters yttre skyddsavstånd kring reningsverket där nya bostäder inte tillåts. Det var dock borttaget redan innan SKR:s jurist uttalade sig.

Bilden visar en illustration till ett tidigare förslag till detaljplan.
Länsstyrelsen ifrågasatte de tidigare planerna på höghus på Sjörröds gård och hotade att riva upp planen om kommunen antog den. Kommunen illustrerade ett förslag till detaljplan med en lantlig idyll framför fyravåningshus.

Trots tidigare bedömningar är kommunen nu beredd att på nytt pröva en exploatering av området.

Enligt den fördjupade översiktsplanen ska en del av området användas till “ny blandad stadsbebyggelse” medan en del ska bevaras som natur. Det är en del av ett större naturområde som sträcker sig från Hässleholmsgården ner till Finjasjön. Men läget beskrivs som attraktivt för bostäder och krocken med naturvärdena vill kommunen hantera genom att planförslaget utformas så att ett sammanhängande grönstråk, en grön kil, ändå skapas. Därmed skulle syftet med naturområdet värnas.

Kan det betyda mindre bebyggelse och mer natur?

– Det kan det betyda, ja. Men den exakta utformningen tas i planarbetet, säger miljö- och stadsbyggnadschefen Sandra Gustafsson.

Har naturvärdena inte prövats redan?

– Det vågar jag inte svara på, jag kan inte alla turer.

Bilden visar Sandra Gustafsson.
Sandra Gustafsson, förvaltningschef på miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen. Foto: Berit Önell

Men en naturvärdesinventering måste göras. Bland annat ska förekomsten av fåglar, fladdermöss, grod- kräldjur och insekter undersökas. Den rödlistade fågelarten flodsångare har observerats.

Inom området finns en ek som bedöms vara nära 200 år gammal och därmed är särskilt skyddsvärd. Det finns också biotopskyddade stengärden.

Området ingår i riksintresse för friluftsliv. Allmänhetens tillgång till friluftsliv måste därmed säkerställas. Den gröna kilen verkar vara räddningen även i denna del.

Bilden visar en äng vid Sjörröds gård.
Området består av ängar och skog med höga naturvärden. Nära det gamla boningshuset på Sjörröds gård finns riklig förekomst av orkidéer (bild ur en privat inventering av orkidéer).

Risk för översvämningar

I checklistan konstateras att mängden hårdgjorda ytor kommer att öka markant genom detaljplanen. Därför uppkommer ett stort behov av hantering och fördröjning av dagvatten. Inom området finns också en större lågpunkt där vatten samlas vid större regn. Enligt kommunen behöver en dagvattenutredning därför tas fram och planområdets utformning ses över. En geohydrologisk utredning krävs också. Den allvarliga översvämningsproblematiken vid Finjasjöns östra strand nämns inte, trots att just ökningen av hårdgjorda ytor kan påverka ett större område. Däremot säger checklistan att rening av dagvatten ska utredas för att inte försämra sjöns ekologiska och kemiska status ytterligare.

Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen har fått 1,5 miljoner kronor extra i budgeten för 2025 just för att utreda Finjasjöns översvämningsproblematik och dagvattenhantering i Hässleholms stad. Utredningen ska ingå i en ny fördjupad översiktsplan. Hade det inte varit bättre att göra den utredningen före detaljplanen för Sjörröds gård?

– Vi kommer att göra utredningen under 2025 och ska ha fått de flesta uppgifterna så att vi kan använda dem till detaljplanen. Det kommer nog att ske ganska parallellt, säger Sandra Gustafsson.

Någon kommunal skola behövs inte i området i dagsläget, enligt kommunen, eftersom barnantalet minskar. Ändå föreslås att planläggning för skola godkänns, dock med tillägget att det är viktigt att planlägga för flera användningar.

Grannars rätt till väg ska utredas

Grannarnas rätt till en väg genom Barnekows fastighet ska enligt checklistan utredas. Kommunen skriver att vägsamfälligheten bör avvecklas när detaljplanen vunnit laga kraft. Men lantmäteriet har vid en tidigare förrättning sagt nej till Barnekows begäran om detta eftersom grannarna måste ha tillgång till vägen för att kunna ta sig till och från sina fastigheter.

Inom området finns en fornlämning och särskilt värdefulla kulturmiljöer enligt länsstyrelsens kulturmiljöprogram.

Detaljplanearbetet kan påbörjas direkt efter ett positivt planbesked och bedöms bli klart för antagande under fjärde kvartalet 2026.

Berit Önell

Läs mer:

2024-01-30 Förlikning med kommunen – Barnekows höghus kan prövas igen

2024-01-31 Kritik mot avtalet med Barnekow: ”Makabert”

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se