Gruppen-3a-328x120

Urban Widmark (M) svarar om annektering av kommunal mark

Urban Widmark (M) svarar om annektering av kommunal mark

Tekniska nämndens ordförande Urban Widmark (M) vill inte längre bojkotta Frilagt och hävdar att han aldrig sagt det. Han har nu ställt upp på en intervju om privatpersoners annektering av kommunal mark kring sjöar. Efter att ha talat med partikollegan och kommunalrådet Lina Bengtsson meddelade han på tisdagen Frilagt att han inte har några problem med att låta sig bli intervjuad – förutsatt att vi är sakliga i såväl intervju som publicering. Han svarar i telefon samma dag och lovar att agera i frågan.

– Jag kommer ställa frågor till tjänstemännen kring detta, är det ett stort problem, hur jobbar man i förvaltningen med detta och vad kan vi göra för att lösa de här problemen, säger han.

Urban Widmark (M).
Tekniska nämndens ordförande Urban Widmark (M) uttalar sig nu om den privata annekteringen av kommunal mark. Foto: Urban Önell

Frilagts uppmärksammade avslöjande handlar bland annat om en fastighet vid Västanskogen i Vittsjö som är till salu med “totalt sjöläge”, trots att den inte skulle ha någon sjöutsikt alls om inte kommunens skog röjts bort i ett stråk nedanför huset. Fastighetsägare anlägger också stränder, lägger ut bryggor och båtar, uppför byggnader och utvidgar sina gräsmattor på kommunens mark. Mycket av detta sker uppenbart med kommunens informella godkännande eller till och med medverkan.

Bilden visar en stig på kommunens mark vid en sjö.
Vid fastigheten som är till salu i Vittsjö har kommunens skog röjts bort. Tack vare stenläggningen är framkomligheten god nedför sluttningen från huset mot sjön. Foto: Jonathan Önell

När Urban Widmark som ansvarig politiker skulle intervjuas ville han bara svara på mejl och gav inte heller relevanta svar på frågorna, vilket Frilagt berättade i artikeln. Han krävde sedan ett genmäle, det vill säga att få in en text där han oredigerat gav sin version, på grund av påstådda felaktigheter och påhopp på honom i Frilagts artikel. Efter att han fått besked om att vi bedömt att det inte fanns något skäl till genmäle meddelade han att han inte ville ha kontakt med Frilagt mer om vi agerade på detta sätt.

Urban Widmark hävdar nu att han aldrig sagt att han skulle bojkotta Frilagt. Det är sant att han inte använde ordet bojkott, men innebörden var densamma.

– Tycker ert agerande är synnerligen anmärkningsvärt och ser då inte att det finns anledning att vi har kontakt framgent om ni agerar på detta synnerligen oprofessionella vis, skrev han.

I ett mejl på fredagen undrade han varför Frilagt “skapat” en nyhet om att han ska bojkotta Frilagt och varför vi inte följer de pressetiska reglerna om att vara generösa med bemötande. Vi förklarade skillnaden mellan bemötande och genmäle och påpekade att det var han själv som skapade nyheten om bojkotten.

På måndagen skriver han att han förbehåller sig rätten att ha en annan uppfattning och tycker fortfarande att vi ska publicera hans genmäle, men avslutar den diskussionen.

”I stundens hetta kanske”

Frilagt kontaktade på torsdagen Lina Bengtsson för att fråga hur hon som kommunalråd ser på annekteringen av kommunal mark och på Urban Widmarks hot om bojkott. Hon hade då inte läst artiklarna och bad att få återkomma efter att ha gjort det och pratat med Urban Widmark.

På tisdagen säger hon att han som hon förstått det inte uttryckt att han bojkottade Frilagt och inte heller avser att göra det.

Bilden visar Lina Bengtsson.
Kommunalrådet Lina Bengtsson (M) fick besked av Urban Widmark att han inte skulle bojkotta Frilagt. Foto: Urban Önell

– När vi pratade sa han att han hade blivit upprörd över att han inte fick genmäle.

– Det var mer att i det ärendet hade han inte mer att diskutera.

Då kanske man inte ska säga eller skriva så till journalister?

– Nej, det kan vara i stundens hetta kanske, men nu har han förklarat hur han menade, så då är det ju utrett tänker jag, säger Lina Bengtsson.

Ingen semester för förtroendevalda

Hon håller med om att förtroendevalda ska svara på medias frågor. Den som av någon anledning inte kan vara nåbar får delegera till någon annan. Semester har man inte från förtroendeuppdrag, inte heller som kommunalråd.

– Nej, vi har ingen semester. Vi har lite mer mötesfritt under sommaren, men händer det något så träder vi in. Det är så det funkar att vara förtroendevald, säger hon.

Hon försöker alltid svara i telefon, men ser fördelar även med att få frågor per mejl.

– Ibland kan det vara bra att ha det i skrift och hinna ta reda på saker.

Men om något behöver utvecklas är det bäst på telefon så att följdfrågor kan tas med en gång.

Förstahandsvalet är väl att prata istället för att skriva?

– Ja, om det funkar i situationen. Är det mycket möten kan det vara enklare att ha en skriftlig kontakt för då kanske man inte kan gå ifrån, men då kan man ändå ta det på sms eller mejl. Det beror på lite vad det handlar om, säger hon.

Partierna har också policies om hur förtroendevalda ska bemöta media.

– Det pratar vi mycket om. Generellt i kontakt med media ska vi försöka vara så tillmötesgående som möjligt. Sedan bygger det också på att man hittar ett ömsesidigt förtroende och ett sätt att jobba.

Men vi har väl olika roller och får respektera att vi inte alltid är på samma sida? Man kan inte välja journalister som man tycker om.

– Nej, jag menar mer att man kan ha respekt för varandra, en vettig ton och ett bra samarbete på det sättet. Sedan har vi olika roller, så är det ju.

Kommunallagen ska följas

I sakfrågan förklarar hon att hon på grund av semestrar inte har fått tag i berörda tjänstemän.

– Jag har inte fått någon detaljkunskap eller kunnat ställa några frågor till tjänstemännen. Jag har pratat med Urban och det är inget som han varit involverad i och jag har definitivt inte varit involverad. Generellt ska ju kommunallagen följas och alla behandlas lika. Sedan får jag fortsätta gräva i detta och ta reda på mer.

– Kommunal mark kan inte tilldelas enskilda individer på godtyckliga grunder. Det är i så fall om man har ett arrendeavtal med kommunen av någon anledning, för jakt eller jordbruk eller vad det nu vara månde.

Ni får väl göra något åt situationen?

– Om det nu är så här, vilket jag inte fått bekräftat från tjänstepersonerna utan det är det jag läst i dina artiklar, då får vi givetvis göra något åt det.

”Inte upplevt det som ett problem”

Urban Widmark låter i intervjun totalt ovetande om problemet, trots att han har det högsta politiska ansvaret för kommunens mark.

– Annektering? Ryssland har annekterat Krimhalvön. Annektering i vanligt språkbruk är att man går in med väpnade trupper…

Det kallas faktiskt annektering i detta landet om jag går in på din mark och bygger en lekstuga där. Hur mycket känner du till om vidden av det här fenomenet?

– Det är ingenting jag har någon större kännedom om, och jag har inte fått till mig att det skulle vara något problem. Därmed inte sagt att det inte är det.

Urban Widmark (M).
Urban Widmark låter ovetande om fenomenet. Foto: Urban Önell

På flygfoton ser man mycket tydligt alla båtar och andra anläggningar. Även när man pratar med folk vid sjöarna vet de hur det går till.

– Vilken sjö pratar vi om?

Till exempel sjöarna i Vittsjö, Finjasjön, men du kan kolla nästan vilken sjö som helst i kommunen. Poängen är att detta är ett utbrett fenomen som pågått i decennier, kanske i varierande utsträckning.

– Det är mycket möjligt.

Bilden visar båtar.
Många båtar ligger olagligt på kommunens mark i strid mot både strandskyddet och jordabalkens bestämmelser. Foto: Jonathan Önell

Vad är din respons?

– Under det året jag varit ordförande har detta inte varit uppe, jag har inte fått några påringningar. Det är ganska vanligt att jag får samtal, synpunkter på allt möjligt, ibland är det sådant som inte är så bra, vägunderhåll och allt möjligt, men just den här frågan har aldrig kommit upp. Det stämmer säkert som du säger, det betvivlar jag inte, men jag har inte upplevt det som ett problem, men är det ett problem då får vi titta vidare på det.

– De som upplever detta som ett problem, det vore bra om de ville kontakta antingen mig eller tekniska kontoret.

Ska ställa frågor till tjänstemännen

Ni borde ha koll på någon nivå av er organisation. Er egen personal är ute och ser allt det här. Kommer ni ta diskussionen med dem?

– Vi har tjänstemän som har ansvar för exempelvis grönytor. Men sen är det inte alltid helt enkelt. Har man till exempel en båt som är upplagd på kommunens mark, då får kommunen helt enkelt vidta civilrättsliga åtgärder, man skall hitta båtägaren, uppmana att flytta båten och om så inte sker ta till civilrättsliga medel. Det är inte okomplicerat och väldigt resurskrävande, varje enskilt fall. Men självklart är det viktigt att vi tittar på det här frågorna.

Kommer du försöka få en större inblick i verksamheten nu?

– Om det kommer frågeställningar från allmänheten eller pressen, självklart pratar jag med tjänstemän och förhör mig lite om det.

Skall man vara så passiv?

– Skulle jag åka dit och flytta på båtarna?

– Jag sa ju precis att jag skall ställa frågor till tjänstemännen. Jag får börja med att ta reda på fakta. När jag vet hur saker och ting förhåller sig, då brukar jag agera utifrån det. Det är så jag jobbar.

Så jobbar vi med.

– Jag kommer ställa frågor till tjänstemännen kring detta, är det ett stort problem, hur jobbar man i förvaltningen med detta och vad kan vi göra för att lösa de här problemen, om det är problem.

Berit Önell
Jonathan Önell

Läs mer:

2024-07-17 Villaägare annekterar kommunal mark vid strandområden – kommunen hjälper till

2024-07-22 Urban Widmark (M) hotar bojkotta Frilagt

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se