Gruppen-3a-328x120

Fortsättning om badhuset: Vem beslöt om halverad kapacitet för simträning?

Fortsättning om badhuset: Vem beslöt om halverad kapacitet för simträning?

INSÄNDARE. Den 3 juli fanns i Frilagt en artikel där ordförande för S71 Tobias Thorngren uttrycker sin oro över att det blir för trångt i det nya badhuset om alla skall få plats där och det är inte att undra över men man kan tycka att det är lite sent att komma med sådana synpunkter nu, men bättre sent än aldrig.

Kommunens ansvariga förmedlar i artikeln massor av felaktigheter och det är svårt att hänga med i logiken men slutsatsen är att vi idag har 15 stycken 25 metersbanor i kommunen: Qpoolen (7), Tyringe (4) och Bjärnum (4) där man kan bedriva simträning och bad. Vi vet att det är trångt i bassängerna idag så vi investerar en halv miljard av skattemedlen i ett nytt badhus och får kvar 8 banor, en halvering av kapaciteten för simträning för en halv miljard! Hur kan detta vara möjligt? Den spontana reaktionen är att det är ren idioti och en ofantlig kapitalförstöring och frågan är vem är ansvariga för detta debacle? De måste ta konsekvenserna!

Bilden visar en skiss över den nya motions- och tävlingsbassängen.
Motions- och tävlingsbassängen i det nya Österåsbadet i Hässleholm får bara åtta banor, vilket innebär närmare en halvering jämfört med dagens kapacitet som är 15 banor i Qpoolen, Tyringe och Bjärnum. Illustration från kommunens hemsida

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Kultur- och fritidsförvaltningen kallar till möte med S71 för att hitta en lösning och man undrar vad det är för lösning, har dom börjat trolla eller vad? Det är alltid svårt att diskutera och finna lösningar med personer som totalt saknar insikt i problematiken. S71 måste därför ta med en advokat så de inte går på en nit men sannolikheten är ändå stor. Politikerna gör nog som dom brukar, i bästa fall tackar man för synpunkterna och lägger dom till handlingarna och så var det med den saken och alla barn som vill träna simning står där med långa näsor, där fick ni tji, ha ha! Vad tror politikerna att dessa barn och deras föräldrar kommer att rösta på när det blir dags att rösta? Inte är det S eller M i alla fall.

Kultur-och fritidsförvaltningens ordförande Connie Asterman (S) hänvisar till styrgruppen men denna har tydligen inte ens beslutanderätt så vem är det då som beslutar? I styrgruppen finns tydligen ingen som har kunskaper om simning, simträning eller byggande och drift av badhus som skulle kunna bidraga med sakkunskaper till projektet, så på vilka grunder har denna grupp tillsatts? Revisorerna och polisen borde granska upplägget för det liknar mycket ren vänskapskorruption när man tillsätter en styrgrupp utan beslutanderätt och utan sakkunskaper om projektet. Vi ser att styrgruppen bara bränner en massa pengar utan att utföra något vettigt och om dom gör något så är det uppåt väggarna eller skapar narrativ utan verklighetsförankring.

Ta tex frågan om antalet banor där har man nu uppfunnit en ny typ av bana i Österåsbadet som inte existerar någon annanstans, så kallade träningsbanor, vad är detta för något, vad skall man träna där?

När man simtränar och också tävlar i simning så har man behov av att följa den svarta linjen på bottnen av bassängen för att simma rakt och hålla sig mellan banavskiljarna, dessutom så är startträning en viktig del av träningen. Det skall finns i Österåsbadet 8 linjer och 8 pallar så jag hoppas vi kan sluta tala om något som inte existerar utan det kommer att finns 8 banor för simträning i Österåsbadet punkt slut. En halvering av vad som finns i kommunen idag!

I bassängen med lyftbara bottnen där finns inga linjer eller startpallar så Tobias har helt riktigt inte räknat med de där påstådda banorna i sin kapacitetsbedömning utan bassängen är till för simskolan. Men när barnen börjar kunna simma så skall även de ha tillgång till simbanorna för märkestagning och annat. Det höj- och sänkbara golvet fyller väldigt liten funktion om någon och går förmodligen snart sönder och då blir hela bassängen obrukbar. Det vore bättre att ha en bassäng med fast botten för simskolan som man har i de andra badhusen och som fungerar väl.

Jonny Perssons påstående slår nästan alla rekord. Menar han att klättervägg och hopptorn används inte under tävlingar och därför är det inget problem? Menar han att man skall använda klätterväggen och hopptornet samtidigt som man simtränar på banorna? Den som kommit på den idén borde syssla med något helt annat. Jonny borde besöka badet i Hörby. Där kan han studera klätterväggen och hopptorn och de är inte i simbassängerna så därför kan de användas oberoende av simträningen. S71 är inte intresserad av klätterväggen, den bara ställer till problem och borde tas bort från nuvarande placering.

Jonny säger också att han 2021 fått besked att det nya badhuset skulle ersätta alla befintliga badhus i kommunen och det förmodas att det är samma påstående som Lina Bengtsson (M) och Connie Asterman (S) refererar till. Men om detta är beslutat, i så fall när och på vilka grunder och av vem det vet man inte (!). Enligt Stefan Larsson (M) var även styrgruppen enig om detta men styrgruppen saknar beslutanderätt och har inte någon aning om något. Det är ingen utanför den politiska världen som någonsin har hört talas om detta, vad beror det på? Vem är ansvarig för det? Ingen av ordförandena i S71, TSS eller Bjärnum har haft en aning om detta utan det är något som politikerna har uppfunnit helt själva och gett Jonny felaktiga förutsättningar för sitt arbete. Det finns alltså ingen beskrivning eller beslutsunderlag om hur man tänker sig att detta skall genomföras, huvudlöst!

Den 27 maj 2021, tydligen i samma veva som man skapade narrativet att Österåsbadet skulle ersätta alla badhus i kommunen, då fanns det en insändare i Nsk av Mikael Björklund, chefstränare i S71, där han skriver: ”i Kristianstad där har man tydligen lyssnat på simklubbens önskemål. Jag hoppas att man även gör det i Hässleholm och involverar S71 i Processen”. Det är nu tydligt att det har man inte gjort i Hässleholm, man har inte involverat någon av simklubbarna. Vad beror detta på? Förstår man inte vad Mikael skriver, är det bristande läsförståelse eller är det av ren arrogans som man fullständigt nonchalerar en insändare i sakfrågan från den största avnämaren av badhuset? Det måste finnas någon som är ansvarig för detta som vi ber träda fram.

Lina Bengtsson (M) hon menar bland annat att bara för att det inte finns någon simklubb i Bjärnum så kan badhuset stängas, ett huvudlöst påstående. Eftersom Qpoolen är så hårt upptaget av simklubben S71 finns där ingen plats för allmänhet eller motionärer så lyckligtvis kan barn, familjer och motionärer åka till Bjärnum och bada och motionera. Sedan använder skolorna i Bjärnum badet, lyxigt nära och bra. Även S71 använder Bjärnum emellanåt. Med enbart S71 i Österåsbadet blir belastningen på simbanorna ungefär lika som det är i Qpoolen idag så det finns helt klart ett behov att behålla badhuset i Bjärnum. Skall man nu sabotera dessa möjligheter för skolorna, barnfamiljer och motionärer, det förefaller i så fall vara typiskt för Hässleholmpolitiken. Hål i huvudet! Det nya badhuset kan möjligtvis delvis ersätta barnfamiljernas behov men badavgiften blir många gånger högre så många barnfamiljer kommer inte att kunna gå och bada, tyvärr.

Lina Bengtsson (M) fortsätter: ”Kultur och fritids har gjort bedömningen att det nya badhuset räcker för såväl simklubbar, skolor som allmänhet”. Men hon har inte behagat att kontrollera om det verkligen är sant och så skapar hon ett felaktigt narrativ som personer som inte har detaljkunskaper tror på och det är ett problem. Sluta sprida felaktiga historier och rena lögner!

Sedan pratar Lina Bengtsson (M) om att ”kontinuiteten skall bli bättre i framtiden”. Vaddå bättre? Simklubbarna tränar inte bara när badhusen är öppna, de tränar också utanför normala öppettider till sent om kvällarna och lördagar och söndagar i både Tyringe och Qpoolen. När Qpoolen var stängd så fick S71 träna i Bjärnum och Tyringe och då fick man ställa in alla simskolorna och man tappade många simmare. När taket byttes på badhuset i Tyringe då tränade TSS i Qpoolen och deras simskolor ställdes också in och man tappade 75 procent av simmarna. Är det detta som politiker som Lina Bengtsson (M) menar med bättre kontinuitet? Om vi inte har några som vill träna simning eller bada då är problemet löst, då kan vi stänga alla badhusen utan problem! Är det målsättningen för denna cirkus? Snacka om idioti. Om du inte vet något då är det bättre att inte uttala sig än att försöka blåsa i oss en massa lögner.

Connie Asterman (S) ordförande i kultur- och fritidsnämnden, har också uttalat sig i artikeln och det framgår av hennes uttalande att mycket av de problem som vi nu har de har hon skapat. Socialdemokratiska partiet måste ta sitt ansvar och om man inte vill förlora hela sin väljarbas byta ut henne med det snaraste.

Tidigare fritidschefen Eje Johansson skrev redan 2016 en artikel i Frilagt där han poängterade vikten av att först göra en noggrann behovsanalys innan man beslutar om badhuset så frågan är om det är bristande läsförståelse, arrogans eller ren dumhet som gjort att detta har nonchalerats?

Connie Asterman (S) menar att alla kommer att få plats i nya badet, det har hon statistik på och det ska till och med finnas överkapacitet. En person i maktställning som har dessa bisarra åsikter och är oförmögen att ta till sig information är en farlig person.

Att Connie menar att hon har statistik som visar detta är ju inte klokt, har hon hållit inne med den hela tiden, den är ju helt avgörande för projekteringen av hela badhuset och så kommer hon med den nu! Hon uppmanas att omedelbart ställa denna statistik till allmänhetens förfogande!

Connie och Lina menar att simklubbarnas upplevelse av att det inte finns tillräckligt med banor beror på något annat. Då måste dom redogöra för vad det är.

Connie menar att det beror på att badhusen varit stängda för reparation. Att badhusen varit stängda har medfört att många simmare slutat och barn inte lärt sig simma vilket naturligtvis minskar problemet med kapaciteten. Connie förstår inte att problemet är att den vardagliga simträningen och simskolor inte får plats i nuvarande bassänger. Hur hon då kan få det till att bli överkapacitet om man halverar antalet banor är en gåta, vi måste se den statistiken, den kan vara värd ett Nobelpris!

Connie avslutar intervjun med svammel där hon menar att de inte beslutat att stänga alla badhusen men ändå har de tagit höjd för det men hon vet inte vem som beslutat det.

Stefan Larsson (M) han uppger att det var tydligt för styrgruppen att det nya badhuset skulle täcka hela kommunens behov och styrgruppen skulle bara se på vilka funktioner det nya badhuset skulle ha. Om så är fallet så har styrgruppen totalt misslyckats med uppdraget för den viktigaste funktionen måste vara att skapa tillräckliga möjligheter att träna simning. I Österåsbadet finns bara 8 simbanor och vi vet att behovet är minst 15 så det absolut viktigaste behovet har nonchalerats. Dessutom har man lyckats få med en massa krimskrams som ingen frågat efter och det inte finns något behov av. Vi vill veta vem som kommit på dessa idéer, när beslutades det och av vem?

Stefan nämner också att det varit uppe till diskussion att ha en 50-meters bassäng eller en 25×25 metersbassäng men en enig styrgrupp enades om en 25×20 metersbassäng. Vi måste få veta när detta diskuterades, vilka var med vid dessa diskussioner, var simklubbarna närvarande, vad sades och vilka var motiveringarna, när togs beslutet, visa protokollen, det är något som vi måste få se! Det är ett historiskt beslut.

Hade vi fått en 50-metersbassäng med 8 banor då hade kapaciteten fördubblats istället för att halveras och problemen varit lösta. I en 50-metersbana kan det vara dubbelt så många simmare som i en 25-metersbana. Vid diskussion med Samevik så menar han att det skulle kosta ytterligare 30 miljoner om bassängen blev 50 meter, men den summan är ju bara inom felräkningsmarginalen för ett projekt på en halv miljard så varför valde man inte detta, det måste vi få veta?

Stefan Larsson (M) bär stor del av ansvaret för att det blivit som det blev. Han visar mycket dåligt ledarskap och är oansvarig när han lämnar styrgruppen så fort det börjar blåsa kring öronen. Styrgruppen skall nu försöka rättfärdiga de dåliga beslut som fattats eller inte fattats. Är planen då att man skall skylla allt på Stefan, det är ett gammalt knep? Om Stefan Larsson (M) nu får bära skulden för misslyckandet så måste han ta sitt ansvar och sedan kan han lämna politiken och syssla med något han behärskar, det skulle vi tjäna många skattekronor på.

Ulf Berggren (SD) som varit med i styrgruppen sedan starten 2021 han säger i en artikel i Frilagt den 7 juli 2024 att han blivit grundlurad. Men det är väl inte bara han, det har vi alla blivit. Ulf menar att uppgiften att alla skall få plats i det nya badhuset är en efterkonstruktion i samband med budgetarbetet. Eftersom det inte finns dokumenterat och ingen verkar känna till det så är det rimligen en efterkonstruktion och alla som hävdat något annat är lögnare. Stefan Larsson (M) han protesterar genast och säger att det är lögn, så är cirkusen i gång. Med utgångspunkt i Stefan Larssons (M) tidigare uttalanden i frågan är hans trovärdighet helt förbrukad och hans reaktion får anses vara rent käbbel. Ulf han skriver också att återigen har de fått fel förutsättningar och byggt helt galet. Då undrar men vem gav de felaktiga förutsättningarna? Var det inte styrgruppens uppgift att ta reda på kommunens behov och bygga efter de förutsättningarna? Men frågan är också varför har Ulf liksom övriga medlemmar i styrgruppen inte kunnat ta till sig alla insändare och brev som skickats i frågan, där kunde han fått värdefull information men som styrgruppen helt nonchalerat? Ulf klagar men har han varit tillräckligt aktiv på mötena eller har han suttit och sovit? Ulf liksom övriga i styrgruppen är medansvariga för att det blivit som det blev. Vi landar återigen i att styrgruppen är inkompetent och har inkompetent ledning och då kan det bara gå helt åt skogen. Dock är det tacknämligt att det åtminstone finns någon från styrgruppen som sjunger ut om missförhållandena i gruppen. Revisorerna måste informeras och överväga att göra polisanmälan för korruption och egenmäktigt förfarande. Även övriga i styrgruppen måste ta sitt ansvar och sjunga ut annars får det bli i polisförhör. Med tanke på hur de ansvariga politikerna nu försöker sopa problemen under mattan så måste det dock anses att Ulf Berggren (SD) är mer trovärdig än någon annan, han har förstahandsinformation om vad som verkligen pågått och inser allvaret i frågan och det är vi tacksamma för. Om styrgruppen inte upplöses så är Ulf den som är bäst lämpad att ta över ordförandeskapet.

Den 2 juni hade även KD en artikel i Frilagt som tar upp badhusfrågan. De uppgifter som framkommer där är nyktrare än de som S och M har.

Avslutningsvis vill jag nämna att för närvarande pågår en total renovering av simbassängen i Fyrishov i Uppsala. Bassängen är 50 meter, har 10 banor, är 60 år gammal och renoveringen kostar 10 miljoner. Utslaget på 60 år är det 170 kkr/år, byggtiden 3 månader.

Man måste då fråga sig varför är renoveringar av badhus i Hässleholm jämförelsevis så fruktansvärt dyra och tar så lång tid? Både Qpoolen och Tyringes bassänger är mycket mindre än Fyrishov så varför tar det så lång tid och varför kostar det så mycket? Det tog minst 6 månader att renovera Qpoolens 7 banor, fönsterbytet kostade 30 miljoner. Revisorerna borde titta närmare på detta och se om korruption är inblandad även här. Jag har en känsla av att problemet är detsamma som med Österåsbadet, de som är ansvariga för upphandlingen från kommunens sida är inkompetenta och det är dyrt att sakna kunskaper, det har vi sett inte minst i samband med Österåsbadet där en halv miljard nu gått i vasken och det har blivit helt fel.

Håkan Gribel
Skattebetalare

Läs Håkan Gribels tidigare insändare om badhuset:
2024-06-17 Badhusfrågan: Hur kunde det bli så här?

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se