Gruppen-3a-328x120

50 000 i sanktionsavgift för Gunnarssons svartbyggen

50 000 i sanktionsavgift för Gunnarssons svartbyggen

Företagaren Emil Gunnarsson måste betala 50 424 kronor i sanktionsavgift för att inredning av två lägenheter påbörjats och restaurangen i Vinslövs värdshus byggts ut utan bygglov. Det har miljö- och stadsbyggnadsnämnden beslutat.

Bilden visar Vinslövs värdshus.
Utbyggnaden av restaurangen och inredande av lägenheter i Vinslövs värdshus har nu lett till sanktionsavgift mot ägaren Emil Gunnarsson. Foto: Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Som Frilagt tidigare berättat har kommunen dröjt så länge med flera andra tillsynsärenden mot Vinslövsföretagaren att det på grund av preskription inte går att kräva ut sanktionsavgift. Preskriptionstiden är fem år.

Redan 2019 fick kommunen anonym muntlig information om svartbyggen inom fastigheten Krögaren 5 där Vinslövs värdshus ligger. 2021 inleddes ett tillsynsärende efter ytterligare anonym information, denna gång skriftlig. Först i december 2023 kom miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen på besök tillsammans med räddningstjänsten.

Brandskyddet visade sig då vara så bristfälligt att kommunstyrelsen beslöt om förbud vid vite mot övernattning i en vindslägenhet från och med den 1 maj. Vitet sattes till 30 000 kronor per månad om förbudet inte följs.

Brandskydd är inte bara en fråga för räddningstjänsten. För att bostäder ska få inredas måste Boverkets byggregler följas, bland annat angående brandsäkerhet. Tekniska egenskapskrav enligt plan- och bygglagen måste också uppfyllas. Både bygglov och startbesked krävs för att lägenheter ska få användas för boende.

Enligt miljö- och stadsbyggnadsnämnden strider inredandet av lägenheterna även mot Barnkonventionen eftersom brandskyddet inte uppfylls och det inte finns plats för aktiviteter utomhus.

Bilden visar en trappa.
Brandskyddet uppfylls inte. Bland annat bedöms det ena trapphuset för smalt för att fungera som utrymningsväg. Foto: Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen

Ingen av de totalt fyra lägenheterna har bygglov. Vid besöket konstaterade inspektörerna att byggnation pågick i två lägenheter i en tidigare festvåning. De inreddes med nya golv- och väggmaterial och nya kök och badrum. För dessa blir det nu sanktionsavgift. Men kommunen kan inte utesluta att de två andra lägenheterna, som vid besöket var bebodda, använts som bostäder tidigare än för fem år sedan och därför är preskriberade för sanktionsavgift. En av dessa är vindslägenheten där det alltså istället blir förbud vid vite.

Emil Gunnarsson hävade att alla lägenheterna använts innan han köpte fastigheten 2017. Kommunen bedömer dock att olovligt byggande i vilket fall var pågående vid platsbesöket.

Den 70 kvadratmeter stora utbyggnaden av restaurangen har enligt kommunens flygbilder skett mellan 2019 och 2020. Den saknar inte bara bygglov utan är också placerad för nära granntomten och delvis på korsprickad mark som enbart är avsedd för trapphus, veranda, uthus, garage och liknande mindre gårdsbyggnader.

Bilden visar flygfoton över restaurangen.
Enligt kommunens flygbilder har restaurangens tillbyggnad byggts efter att fotot 2019 tagits och före fotot från 2020. Foto: Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningen

Politikerna i nämnden var överens om beslutet.

Berit Önell

Läs mer:

2024-03-14 Förbud vid vite mot bostad i Vinslövs värdshus

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se