Gruppen-3a-328x120

Hundratals muslimer firade eid i solskenet

Hundratals muslimer firade eid i solskenet

Omkring 600 sunnimuslimska hässleholmare höll på söndagsmorgonen kollektiv bön på Ljungdalaområdet. Orsaken var början på eid al-adha, offerhögtiden, som varar i tre dagar. Efter den korta gudstjänsten serverades fika, inklusive kaffe och baklava. Under eftermiddagen arrangerades också en mindre festival med grillfest såväl som hoppborg och fotboll för barn och ungdomar.

Eidbönen är ungefär densamma som en vanlig fredagsbön, men man får gärna vara mer välklädd än vanligt.
Hoppborgar är ett säkert kort för att locka yngre barn.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Själva gudstjänsten går snabbt. Församlingen deltar i några minuters gemensam bön och lyssnar sedan på en nästan lika kort predikan. Några dristar sig att smita iväg redan under predikan för att tjuvstarta fikat.

Platsen för tillställningen är parken Orions bälte, ett grönområde i bostadsområdet mellan Gärdesvägen och Trebackalånggatan.

– Vi fixade tillstånd långt i förväg, säger Mohammed Chehade, som är ordningsansvarig för arrangemanget och även känd som kommunpolitiker för Vänsterpartiet.

Mohammed är bekväm i talarstolen oavsett sammanhang
Trots att utropet pågick i minst 45 minuter och att bönen började femton minuter efter utsatt tid hann inte alla till sina platser.

Offerhögtiden är islams viktigaste högtid och följer på den årliga pilgrimsfärden till Mecka och Medina som muslimer förväntas genomföra någon gång under sina liv. Den firas till minne av att Abraham var villig att offra sin son, Ismael enligt muslimsk tradition.

Bönen och predikan är egentligen en mindre del av det årliga firandet, och deltagandet betraktas inte som obligatoriskt. Viktigare är själva ”offret”, vilket traditionellt innebär att ett djur slaktas och att köttet fördelas mellan familj, anhöriga, och de fattiga. I dagens Sverige brukar de flesta istället köpa kött till behövande där sådana finns, som regel i hemländerna.

Ungdomarna ställde upp helt ideellt.
Även tjejerna engagerade sig.

Det är den Hässleholmsbaserade sunnimuslimska föreningen Assalam & al-ihsan, frid och välgärning, som står bakom evenemanget.

Herr- och damavdelningarna åtskildes med avspärrningstejp. I slutändan kom närmare hälften så många kvinnor som män.

Ledare för bönen, det vill säga imam, är hässleholmaren Muhammad Abdullah, som är talför på både arabiska och svenska.

Uppdraget har han tidigare utfört även på Hässleholmsgården där församlingen håller sina fredagsböner i väntan på egen lokal. Han är inte professionell imam utan ställer upp ideellt.

– Jag vill göra Hässleholm bättre, säger han.

Till vardags arbetar har som svetsare och robotoperatör på NIBE AB i Markaryd. Vänner och familj har han i Hässleholm.

– Hässleholm är min hemstad, det vore svårt att flytta.

En del var mer uppklädda än andra. – Skriv ”Free Gaza, från Abdul”, säger Abdul, här avbildad tillsammans med Abdullah.

En hemlös församling

Friluftsgudstjänstupplägget må ha gjort succé, men att församlingens 620 medlemmar inte har någon lokal att vistas i trots år av ansträngningar tär på dem.

Ingen bönelokal finns längre i Hässleholm: Moskén på Finjagatan brann ned 2019, Ljusets moské stängde 2021 och föreningen Assalam & Al-ihsans samlingslokal på Verkstadsgatan som ibland användes till bön fick stänga 2022.

Pengar till lokal finns, men när hyresvärdarna får höra vad lokalen skall användas till säger de nej.

– Vi har 485 medlemmar som betalar 0,5 % av sin inkomst till oss via skatteverket, så vi har råd, bara vi kan hitta en lokal, säger Mohammed Chehade, vice ordförande och sekreterare i föreningen.

Problemet är hyresvärdarna, som drar öronen åt sig när de får veta att man skall be i lokalen.

– Vi behöver inte prata försiktigt om det, de ville inte ha muslimer, säger han.

Det är orättvist, menar han.

– Pingstkyrkan, Missionskyrkan, Jehovas vittnen, ortodoxa rumäner. Alla andra religioner har lokal, varför inte muslimer?

Shiiterna ber och firar på annat sätt, och utgörs i Hässleholm i vilket fall inte av mer än cirka tio familjer, enligt Mohammed Chehade.

– De söker sig till Kristianstad, säger han.

Föreningens försök under 2022 att köpa IOGT-NTO:s lokaler vid kyrkskolan misslyckades också sedan föreningen blev överbjuden av Svenska Kyrkan. Pengarna som samlades in, över tre miljoner, finns dock kvar i föreningskassan.

Styrelsen har under våren träffat alla politiska partier utom Folkets väl och Sverigedemokraterna för att förklara sin situation. Även SD har dock lovat att ta sig tid att träffa dem efter att budgetarbetet är avslutat.

– Vi har inte bett att de skall hjälpa oss, men vi har förklarat vår situation och vårt mål, säger Mohammed Chehade.

– Vitsen är att visa vilka vi är, och vad vi vill.

De vill dock inte att moskén eller muslimerna skall uppfattas som politiska.

– Vi fördömer islamister, vi håller avstånd från dem, säger Mohamed Chehade.

– Vi har inte med dem att göra, säger Mohammed Abdullah.

På eftermiddagen blev det fotboll.

En ordentlig lokal behövs inte bara för bönen, utan också för att yngre och äldre skall ha någonstans att mötas, där de kan spela pingis och Playstation.

– Ungdomar behöver en plats att bränna tid, för att inte gå på stan och drälla hit och dit, säger Osama Chehade.

Det är särskilt viktigt sedan Mötesplats Ljungdala dragit ned på verksamheten, menar han. Hans egna barn hör till de drabbade.

– Det finns ingen plats som samlar, där vi kan snacka med dem. En moské är som en skola, som ett hem. Vi är hemlösa!

Osama Chehade med sönerna Walid, Muhammed och Omar.

Andra i föreningen är inne på samma spår som Osama.

– Jag tänker på ungdomarna som sitter på stationen och andra ställen, vi vill att de skall bidra och hjälpa till i samhället, inte att man skall behöva höra hur det är kaos och att polisen letar efter ungdomar, säger Mohammed Abdullah.

Abed och Abbe visade vägen för bilister och fotgängare.

Text och bild: Jonathan Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se