Röstmottagarna i valdistriktet Vinslövs södra berättar vid 12.30-tiden på söndagen att de haft en jämn tillströmning av röstande till Furutorpskolan.
– För att vara EU-val är det rätt bra. Det var inte kö när vi öppnade, men här var folk direkt, säger Bo Årcén, vice ordförande i valdistriktet tillsammans med Roger Larsson.
De svenska röstlokalerna är öppna klockan 8-21 för valet till Europaparlamentet. Det är för tidigt att dra slutsatsen att valdeltagandet blir högre än de 55 procent som det stannade vid förra EU-valet 2019. Men ovanligt många har förtidsröstat, vilket kan vara en indikation.
Vinslövs södra med 1 374 röstberättigade är ett av tre valdistrikt i Vinslöv.
Sedan 2019 har flera regler kring valprocessen förändrats. Det gäller till exempel posterna som ordförande, de som leder arbetet i vallokalen och är ytterst ansvariga för att röstmottagningen går rätt till. Tidigare räckte det med en vice ordförande i valdistriktet. Nu ska de vara två.
– Det ska alltid vara bemannat, säger Roger Larsson.
– Det har flutit bra hittills, säger han.
Vid Frilagts besök är de fyra personer vid bordet där röstkuverten lämnas, plus en vid ingången och en i entréhallen där valsedlarna hämtas. Vid förra EU-valet låg valsedlarna fortfarande öppet. Sedan riksdagsvalet 2022 placeras valsedlarna bakom skärmar som bättre skyddar valhemligheten.
Thomas Nielsen tar emot de röstande i entréhallen.
– Vi har tre skärmar nu, vid riksdagsvalet fanns det bara en. Då skulle det plötsligt vara så väldigt hemligt. Vi hade kö runt huset, berättar han.
Det är första gången han tjänstgör vid ett EU-val, men han tycker att det varit ovanligt mycket uppmärksamhet kring valet den här gången.
– Det har varit mycket i media och några yngre har också kommit hit och röstat, säger han.
Britt-Marie Lundin har just röstat. Hon berättar att hon alltid röstat i EU-valen.
– Jag anser att det är varje människas rätt och att alla också ska göra det. Det gäller vår framtid och barnens. Det finns många frågor som är viktiga, framförallt kriget och att vi får ha fred i vårt land, säger hon.
Hon syftar på kriget i Ukraina och berättar att hon igår kväll på tv såg en skadad liten ukrainsk pojke, något som berörde henne starkt.
– Jag glömmer det aldrig. Klimatet är också en viktig fråga, jag tycker det är lika grymt, säger hon.
Niels Andresen tycker också att det är självklart att rösta i EU-valet.
– Oh ja, det gör jag alltid. Det är extremt viktigt at Europa utvecklas åt rätt håll, speciellt nu med krig och oro i vår närhet. Den demokratiska processen fungerar när vi utnyttjar att vi har rätt att rösta. Jag är själv dansk och tycker att samarbete mellan nationerna är mycket viktigt, säger han.
720 ledamöter ska väljas till Europaparlementet, varav 21 från Sverige. Ett första preliminärt valresultat väntas enligt Valmyndighetens hemsida efter klockan 23 då de sista vallokalerna i Italien stängt. Dessförinnan kommer prognoser, den första klockan 20.15-20.30. Slutligt resultat väntas nästa helg.
I Sverige är 7,9 miljoner röstberättigade i årets EU-val. Enligt EU:s hemsida är totalt cirka 400 miljoner i 27 länder röstberättigade. De flesta röstar just idag, men valet inleddes redan den 6 juni i Nederländerna.
Text: Berit Önell
Foto: Urban Önell