Statyerna Ubbe och Pensionatsgästerna är tillbaka i Vittsjö. Ett och ett halvt år efter att Thore Brogårdhs konstverk stals har de tack vare snarlika miniatyrer och 3D-teknik återskapats. På nationaldagen återinvigdes de högtidligt.
Lokalhistorikern Claes Ruderstam, som varit engagerad i statyerna från början, tog publiken med på en liten historisk resa, Simon Berneblad, andre vice ordförande i kultur- och fritidsnämnden, talade som kommunens representant och Stig Sjöberg blåste fanfar.
Claes Ruderstam var delaktig i att statyerna kom till på 1990-talet, bekostade av Stiftelsen Vittsjöfonden och Vittsjö försköningsfond. De överlämnades senare till kommunen som även äger de nya.
Förstämningen var stor i Vittsjö när det i november 2022 upptäcktes att tjuvar sågat av båda bronsstatyerna vid fotknölarna.
– Första halvåret efter stölden led vi av lite handlingsförlamning och även en förhoppning om att statyerna skulle dyka upp igen. Kanske skulle tjuvarna förstå att de bara var värda några hundralappar, säger Claes Ruderstam.
I höstas gav man definitivt upp hoppet om att få tillbaka de ursprungliga statyerna och började planera för att tillverka nya.
Men kostnaden skulle gå på kommunens försäkring och kommunen tvekade om att stå för självrisken eftersom den var så hög, närmare 90 000 kronor. Simon Berneblad beklagar att det inte var självklart för kommunen att bekosta självrisken.
– Det såg lite negativt ut från början, men sedan var diskussionerna bra och konstruktiva, säger Claes Ruderstam.
Samarbetet med gjuteriet Rosengren & Nilsson i Malmö, vars vd Sören Rosengren har sommarhus i Vittsjö, var också avgörande. Firman har gjort statyn Lille Mats i Hässleholms hembygdspark och gjorde gärna även Vittsjös snapphane Ubbe och den mindre statyn Pensionatsgästerna.
Miniatyrer och prototyper som Thore Brogårdh gjort kom till nytta.
– Det var rätt bra att vi hade de mindre figurerna. Genom 3D-skanning kunde statyerna rekonstrueras. Det hade gått med bara bilder också, men ännu bättre med miniatyrerna. De nya statyerna är inte identiska, men liknande originalen, berättar Claes Ruderstam.
Materialet blev inte brons den här gången.
– Då hade samma sak kunnat hända igen. Det hade varit en ständig oro.
Istället är statyernas yttre nu gjort av ett kompositmaterial, ett slags nylonskal med en kärna av armerad betong. Ubbe har också blivit större och är nu “i naturlig storlek”, 180 cm hög.
– Han var lite ynklig förut med sina 107 cm. Vi hade inte råd att göra honom större och Thore hade inte heller kunnat göra sin prototyp av gips så hög, förklarar Claes Ruderstam.
– Vi har ändrat lite på gevärets placering också, men han är snarlik.
Materialet bör nu göra att statyerna är mindre stöldbegärliga. De nya informationsskyltarna talar också om detta. Ubbe är dessutom rejält tung och därför svår att stjäla.
– Han väger ungefär som Claes Ruderstam, kanske inte 100 kilo, men inte långt därifrån, säger Claes.
Pensionatsgästerna har samma storlek som tidigare och är 47 cm höga.
Claes Ruderstam är lättad efter att statyerna äntligen invigts.
– Det känns väldigt skönt. Jag tror inte att det räcker med 100 timmar jag lagt ner med alla turer fram och tillbaka.
– Jag är väldigt glad eftersom jag varit så engagerad från början. Det var ju vår eller min idé i Vittsjöföreningarna. Sedan tände Thore på alla cylindrar och gjorde allt helt ideellt. Ubbe var klar på senhösten 1996, men vi ville inte sätta upp honom mitt i vintern så vi väntade till Valborg 1997. Tills dess vilade han sig i min källare. Han är lite som min baby, säger han.
Berit Önell