Tyringe tennisklubb lät för andra året i rad avgångseleverna på Tyringe skola prova på sporten under avslappnade former.
– Det är värdefullt med samarbeten av det här slaget, säger idrottsläraren Jimmy Lagerkvist.
Han anser att kan han få sina elever att hitta något som gör dem mer fysiskt aktiva i sommar så är det positivt.
– De är svårroade och luststyrda, konstaterar Jimmy Lagerkvist. Förr fanns inte heller alla alternativ som finns idag.
Han syftar bland annat på mobiler och datorer som ofta lägger beslag på en stor del av ungdomarnas fritid. Men varken Jimmy Lagerkvist eller hans kollega Joel Thorbjörnsson driver på sina elever, utan låter dem få ett ganska fritt spelrum på planen – utifrån sina egna personliga förutsättningar. Att det bara är någon dag kvar på läsåret spelar in.
– Idag har de inga krav på sig, poängterar Joel Thorbjörnsson.
Eleverna verkar också vara nöjda med besöket.
– Det var jättekul, säger Amanda Johansson, Tuva Stolt, Malva Hörgerud och Ellen Eld i 9A, mer eller mindre med en mun.
Kommer ni återvända någon gång i sommar och spela?
– Kanske. Ja, jag tror faktiskt det, säger Amanda Johansson, medan hon smuttar på en Coca Cola som Tennisklubben bjuder sina gäster på.
Tjejerna har bara några dagar kvar av grundskolan. Men alla fyra vet vad de ska göra i höst. Amanda ska gå barn- och fritidsprogrammet, Tuva och Malva vill satsa på frisöryrket och Ellen ska läsa ekonomi.
Viggo Sjöö i 9C ska jobba på Förmedlingscentralen i sommar, sedan ska han studera Bygg- och anläggningsprogrammet. Han är framför allt en hockeykille, men har provat på tennis tidigare.
– Vi bodde faktiskt här innan, säger han och pekar på ett hus som är väl synligt från tennisbanan.
Tennisanläggningen kan sägas vara ett välvårdat minnesmärke från den tid då Tyringe växte från en liten by i Finja sockens västra kant, till ett större samhälle. Avgörande för utvecklingen var järnvägen mellan Helsingborg och Hässleholm som invigdes 1875. Under början av 1900-talet blomstrade pensionaten med Sanatoriet, nuvarande Kurhotellet, i spetsen, liksom verkstadsindustrin.
Det var en av fabriksägarna, Valfrid Björk, som var pådrivande när Tyringe tennisklubb bildades 1922. Samhället präglades under den tiden av optimism och framtidsanda. Några år senare, 1927, tillkom klubbstugan. En andra bana lades till på 1980-talet.
Anläggningen är naturskönt belägen i samhällets utkant, omgiven av grönskande lövskog. För en förstagångsbesökare kan den tyckas ligga på en något undanskymd plats. Vilket kanske också förklarar varför några av eleverna från Tyringe skola hade svårt att hitta hit.
Tennisklubben är väl rustad för framtiden med en välskött anläggning. Föreningen har för närvarande ett 40-tal medlemmar.
– När politiker från en dag till en annan kan lägga ner anläggningar, som de planerar göra med simhallen här i Tyringe, är det skönt att detta kan de inte stänga, säger Bo Göran Svensson, föreningens ordförande. Vi äger marken, banorna och stugan. Dessutom har vi inga skulder.
Föreningen satsar framåt, och hoppas kunna locka till sig fler medlemmar, inte minst ungdomar, vilket ligger bakom inbjudan till Tyringe skola. Barn och ungdom kan under sommaren spela för endast 25 kronor per timme.
– Det är billigt. Man får ju inte ens en glass för den summan, påpekar Bo Göran Svensson. Betala kan man göra med swish.
Text och foto: Urban Önell