Patrik Jönsson (SD) beredd resa till Brüssel – för att minska EU:s makt

Patrik Jönsson (SD) beredd resa till Brüssel – för att minska EU:s makt

En hässleholmare tar sannolikt snart plats i Europaparlamentet. Sverigedemokraten Patrik Jönsson är beredd att lämna både riksdagen och Hässleholms kommunfullmäktige för Brüssel. Som fjärde namn på SD-listan ser det ut som att han har god chans att komma in. Men det han vill göra där är främst att begränsa EU:s makt.

Bilden visar Patrik Jönsson.
Patrik Jönsson (SD) från Hässleholm kommer sannolikt in i Europaparlamentet. Foto: Urban Önell

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

På lördagen, helgen före valet, står han på Amelies plats framför Hässleholms station och berättar vilket EU han vill ha. Det är inte särskilt mycket folk på stan i värmen, men en del samlas för att lyssna. SD har ett tält några meter bort. På andra sidan Stortorget kampanjar Socialdemokraterna och Moderaterna.

En av åhörarna bär en palestinsk flagga och ställer sig nära Patrik Jönsson som ber henne att backa två-tre meter, vilket hon gör.

SD:s oppositionsråd Hanna Nilsson intervjuar Patrik Jönsson och konstaterar att partiet inte längre kräver ett svenskt utträde ur EU.

– Nu är man mer inne på att förändra genom att vara kvar. Går det verkligen att genomföra, Jönsson?

– Om man har lyckats göra EU så mycket sämre borde det också gå att göra bättre, blir svaret.

Bilden visar Patrik Jönsson och Hanna Nilsson samt Palestinaaktivisten.
Palestinaflaggan irriterar Patrik Jönsson (SD) som för bara några dagar sedan var med när partiledaren Jimmie Åkessons tal avbröts av en stor grupp Palestinaaktivister. Foto: Berit Önell

Han tycker att EU ska tillbaka till vad det var från början, ett handelssamarbete, som inte lägger sig i om svenskar snusar eller vid vilken ålder det är tillåtet att köra A-traktor. Han vill minska EU:s makt och ser hoppfullt på möjligheten att påverka.

– Vi ser i land efter land att partier liknande SD ökar. Vi så kallade nationalistiska partier kommer att gå starkt framåt, säger han.

Nej till mer makt och pengar till EU

Han är starkt kritisk till att Sverige skrivit in EU-medlemskapet i grundlagen. SD vill stryka det och dessutom införa ett folkomröstningslås.

– Vi ska inte ge bort mer makt till EU utan att folkomrösta, förklarar Patrik Jönsson.

Något Europas förenta stater vill han absolut inte se. Han och SD vill också att Sverige ska betala mindre till EU.

– Vi betalar 43 miljarder mer per år än vi får tillbaka. Det blir 16 800 kronor för en Hässleholmsfamilj med två vuxna och två barn.

Patrik Jönsson är bekymrad över den svenska järnvägens tillstånd. Utanför politiken har han arbetat på både SJ och Trafikverket och sitter idag i riksdagens trafikutskott.

– Vi bidrar via EU till italienska och spanska höghastighetståg medan vår egen järnväg förfaller. 91 miljarder är underhållsskulden idag för den svenska järnvägen, säger han.

Han vänder sig emot EU-krav på kostsam tvångsrenovering av hus som inte är energieffektiva och tvångsskrotning av gamla bilar som kostar mer att reparera än de är värda. Det slår mot veteranbilsintresserade, som är betydligt fler i Sverige än i andra EU-länder. Elektrifieringen vill han bromsa för att elen ska räcka till.

Bilden visar Patrik Jönsson.
Patrik Jönsson vill ge mindre av både makt och pengar till EU. Foto: Berit Önell

En annan fråga han anser viktig är skogsbruket där han ansluter sig till linjen att det är bättre för klimatet att avverka än att bevara gammal skog.

– Dessutom kommer 10 000 arbetstillfällen att försvinna om vi inte får avverka och sågverk kommer att läggas ned, även i Hässleholms kommun, säger han.

Ett Europa som bygger murar

Hanna Nilsson påminner om migrationen.

– Den höll jag nästan på att glömma, det är ju den viktigaste frågan, säger Patrik Jönsson.

SD vill stärka EU:s gränsbevakning Frontex, snabba på utvisningar och bygga upp flyktingläger utanför Europa. Patrik Jönsson tar upp SD:s främsta slagord under den här valrörelsen.

– Mitt Europa bygger murar. Det är en liten ordlek från september 2015 när Stefan Löfven sa “Mitt Europa bygger inga murar” och två veckor senare stängde gränsen, säger han.

Han vill inte bara hindra asylsökande att sig över gränserna. Det handlar också om illegala vapen, droger och kriminella ligor.

– Det är klart att Sverige har rätt att veta vilka som finns i landet, säger han.

Trots allt som är dåligt vill han ha kvar EU.

– Men om det fortsätter så här tror jag att EU kommer att gå under i aska och damm, säger han.

Fyra eller fem mandat

I förra EU-valet hade SD 15,3 procent och var en tiondel från ett fjärde mandat, nu visar ett snitt från prognoserna på 19 procent.

– Vi tar nog fyra eller kanske till och med fem mandat, säger Patrik Jönsson segervisst.

Samtidigt vill han inte ta ut något i förskott.

– Det har alltid funnits någon “dark horse” i EU-valen. Vi har haft Junilistan, Piratpartiet och Feministiskt initiativ. Nu är det Folklistan. Jag utesluter inte att de kniper ett mandat, men det ser mörkt ut för dem.

Han uppmanar alla att gå och rösta.

– 1 000-tals människor har mist livet i kampen för fria val. Det är viktigt att rösta, vad ni än röstar på!

Gillar franska våfflor

Patrik Jönsson säger till Frilagt att han vid 51 års ålder tycker att det är rätt tid att kandidera till EU-parlamentet.

– Personligen tänker jag att om jag ska göra någon form av ändrad inriktning så är det nu. Sedan har jag alltid tyckt att EU är viktigt, men de får inte hålla på med saker de inte ska.

Han förnekar inte att han ser fram emot att komma till Brüssel.

– Jag gillar belgiska våfflor, choklad och öl, så det blir en utmaning att hålla vikten, säger han och ler.

Franska har han läst, men inte använt på många år. Den vill han damma av, mest för att få mer ut av fritiden. I arbetet räcker engelska.

– Den funkar hjälpligt. Jag måste plugga på facktermerna, säger han.

Han röstade för EU-medlemskapet i folkomröstningen 1994.

– Men det var inte detta EU jag röstade för. De lovade att minska byråkratin, säger han.

Så blev det inte.

– Mig lurar man bara en gång, oftast. Nu måste vi vrida klockan tillbaka.

Bilden visar Patrik Jönsson och Hanna Nilsson.
Patrik Jönssons Europa bygger murar, förklarar han på Amelies plats i Hässleholm. Oppositionsrådet Hanna Nilsson frågar ut honom. Foto: Berit Önell

Han hoppas på en mer nationalkonservativ majoritet i EU framöver. Den fria rörligheten är han för, med möjligheterna att arbeta och studera i andra EU-länder, trots att han vill ha skärpta gränskontroller.

– Jag tycker att det optimala hade varit om vi inte behövt gränskontroller. Men kriminella rör sig mycket i Europa. Vi hör ju om gängledare som sitter och styr från solkusten i Spanien.

Hässleholm kommer att fortsätta vara hans hemmabas. Men att sitta kvar som andre vice ordförande i kommunfullmäktige lär inte gå om han ska vara i Brüssel från måndag morgon till fredag eftermiddag varje vecka.

Större inflytande än i riksdagen?

Han tror att han kan påverka mer som en av fyra eller fem SD-ledamöter i EU-parlamentet än som en av 72 i riksdagen.

– I riksdagen är jag en liten kugge i ett stort maskiner. I EU tror jag att jag kan bli en större kugge i maskineriet.

Patrik Jönsson säger att han inte upplevde direkt obehag av Palestinaaktivistens närvaro på Amelies plats i Hässleholm.

– Det var ett irritationsmoment, säger han.

Det var värre när han medverkade vid SD-ledaren Jimmie Åkessons EU-valtal i Helsingborg i tisdags och en stor grupp Palestinaaktivister avbröt honom. Polisen tvingades flytta dem innan mötet kunde fortsätta.

– Vad som hände i Helsingborg känner jag inte till. Jag stöttar inte det på något sätt, säger aktivisten till Frilagt och förklarar att hon bara var åhörare på Amelies plats och för närvarande alltid bär flaggan med sig för att uppmärksamma palestiniernas situation i Gaza.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se