Leif Lilja, Gunnel Götesdotter och Ingmar Kristiansson är tre kända konstnärer bosatta i Hässleholms kommun. Nu ställer de ut tillsammans i kulturhuset i Hässleholms konstförenings regi. De uttrycker sig alla på sitt personliga sätt, genom målningar, skulpturer och fotografi, men med en gemensam anda av lekfullhet och nyfikenhet.
– Jag fotograferar med mina känslor, säger Ingmar Kristiansson.
Något som Gunnel Götesdotter instämmer i, en stund senare:
– Jag målar med dem.
Utställningen – Färg, form och foto – invigdes under lördagen av konstföreningens ordförande Lena Bäckström Åkesson. Gunnel Götesdotter och Ingmar Kristiansson var på plats, men Leif Lilja kunde av hälsoskäl inte vara med. Hans hustru Kerstin Lilja fick istället föra hans talan under vernissagen som redan vid invigningen samlade ett hundratal personer.
Leif Lilja är antagligen mest känd för sina skulpturer, exempelvis Kattvakten i centrala Hässleholm och Vargen på Torget i Tyringe. I kulturhuset får han visa hur man kan göra konst av en gammal sadel eller kasserade matbestick, men han bidrar också med ett antal målningar.
Paris är en stad som inspirerat många konstnärer, inte minst Gunnel Götesdotter. Hennes målningar i starka färger är samlade under vinjetten Galen i Paris.
– Det är ju en plats som jag älskar, säger hon.
Hon har inte bara besökt denna stad utan också bott där i perioder, under 12 år. På 60- och 70-talen arbetade hon som modetecknare och var Sveriges mest publicerade under den tiden. Dessutom var hon frilansande journalist och skrev för både dags- kvälls- och veckopress.
Hennes tavlor från Paris visar några av stadens mest kända byggnader, dess blomsterprakt och livsbejakande kvinnor. Några herrar är däremot inte avbildade.
– Jag kan inte måla män, säger Gunnel Götesdotter, men det kommer kanske?
Hon är för övrigt inte bara aktiv konstnär, hon hjälper också sedan ett antal år andra att visa sina verk, i sitt galleri i Bjärnum.
Ingmar Kristiansson är fotograf med djur och natur i fokus. Sitt konst- och fotointresse säger han sig ha ärvt av sin far. Han nämner också Karlo Pesjak som en av sina fotografiska förebilder. Honom lärde Ingmar känna bland annat genom ett gemensamt engagemang i Tyringe fotoklubb.
– Han tillhör dem som triggat mig mest.
Nu, som pensionär har Ingmar Kristiansson fått gott om tid som gör att han kan ägna sig åt sin konstnärligt präglade fotografi. Han har också haft förmånen att kunna resa jorden runt för att fotografera. Han har varit bland annat i Indien, Skottland och på Svalbard. Men samtidigt menar han att det går att hitta spännande motiv hemma, på sin egen gräsmatta.
– Det är också en plats som är värd att utforska, säger han.
– Men, tillägger han, det har också hänt att jag gått ut i åtta timmar och kommit hem utan en bild…
Med det menar han inte att kameran inte fått arbeta, utan att det inte blev någon tilltalande bild han fick med sig hem i bagaget.
– Det måste hända något i varje bild. Jag fotar ibland medvetet så att det blir suddigt.
Utställningen i Hässleholm kulturhus visas fram till den 17 februari.
Urban Önell
För öppettider i kulturhuset sehttp://turism.hassleholm.se/hassleholm-kulturhus/hassleholm-kulturhus/ditt-besok/oppettider.html