Ifrågasätter kostnader för renovering av Bjärnums simhall

Ifrågasätter kostnader för renovering av Bjärnums simhall

Kostnaderna för att renovera Bjärnums simhall ifrågasätts av Bjärnums simhallsvänner som nu tagit fram egna offerter med betydligt lägre priser för vattenrening och byte av ytskikt i dusch och omklädningsrum. Dessa har skickats till kommunen tillsammans med ett brev som vädjar om att simhallen ska renoveras och bevaras.

Gruppen Bjärnums simhallsvänner bildades efter att det blev känt att kommunen avvaktade med att reparera simhallen. Istället begränsades öppethållandet för allmänheten och priset sänktes. Gruppen startade en namninsamling som 2 166 personer undertecknade och arrangerade stormöte med inbjudna politiker.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Bilden visar simhallen.
Det skulle kosta betydligt mindre att renovera Bjärnums simhall enligt de offerter som simhallsvännerna tagit fram. Foto: Urban Önell

Enligt den så kallade statusuppdatering över simhallarnas renoveringsbehov som kommunen gjort kostar det 49 miljoner kronor att hålla igång Bjärnums simhall i 15 år till.

– Vi ifrågasätter om detta är en lämplig kalkyl att avgöra simhallarnas framtid på, skriver de.

De försökte fråga om beräkningarna vid stormötet, men fick inget svar. Efter mötet har simhallsvännerna tagit in offerter på ett par av de dyraste posterna. Företag med erfarenhet av just badhus har beräknat betydligt lägre kostnader.

Störst är skillnaden när det gäller byte av ytskikt i dusch och omklädningsrum. Kommunen har räknat med en kostnad på 8,59 miljoner kronor. Den nya offerten stannade på 1,27 miljoner.

Ny vattenreningsanläggning kostar enligt kommunens utredning 12,5 miljoner kronor. Här har två företag lämnat offerter. Båda kom fram till samma resultat: en ungefärlig kostnad på 6-7 miljoner kronor.

De bedömde dessutom att den nuvarande anläggningen troligtvis inte är i sämre skick än att den med ganska små medel har goda förutsättningar att fungera utmärkt i många år till.

Simhallsvännerna reagerar också på att kommunen lagt till 30 procent på kostnaderna på grund av “osäkerhet”.

– Självklart finns en osäkerhet, men varför ligger den osäkerheten endast uppåt? Som vi redovisat har man redan innan missat målet med stor marginal. Plus/minus 30 procent hade varit mer korrekt. Känslan som tyvärr infinner sig är att man hellre räknat högt än rätt, skriver de.

De betonar att de inte önskar något badhus i lyx och överdåd.

– Vi nöjer oss med att de renoveringar som i framtiden behöver göras görs till så låg kostnad som möjligt och använder det som går att använda så länge som möjligt. Det vi däremot önskar är ett badhus som är öppet, tillgängligt för alla och att de funktioner som idag finns används och fungerar!

Mathias Bjäreborn, enhetschef på tekniska förvaltningen, har hållit i statusuppdateringen. Han har inte läst Bjärnums simhallsvänners skrivelse som skickades till kommunledningskontoret.

– Jag har bara hört om den. Den var väl uppe och vände på mötet med den parlamentariska gruppen, säger han.

Han håller med om att det är stor skillnad på kommunens och simhallsvännernas siffror.

– Jag vet inte riktigt hur de lagt upp det. Men vi har gjort en del arbeten tidigare och använder nyckeltal från dem, erfarenhetsberäkningar, säger han.

Hans erfarenhet är att renoveringar ofta blir dyrare än beräknat. Ett exempel är Sösdala simhall där den första kalkylen inte höll.

– Det blev betydligt dyrare på grund av att det kom till mer. När vi gör så stora renoveringar finns också myndighetskrav som vi måste följa, bland annat om tillgänglighet, säger han.

När det gäller ytskikten menar han att frågan är om man räknat på samma yta.

– Troligtvis är det inte samma yta. Det borde inte vara så stor skillnad, säger han.

Det kan också tillkomma annat när ytskikt byts, exempelvis undertak med belysning eller att brunnar måste bytas ut och tätas. Nya brunnar och gjutning kring dem ingår dock även i simhallsvännernas offert.

Mathias Bjäreborn förklarar att priset för vattenreningen refererar till tidigare byte i Tyringe. I Bjärnum är det idag inga problem med vattenreningen.

– Den fungerar idag, men är 23 år gammal. Vi tänker att om man ska förlänga livet på simhallen med 20 år till blir det en energibesparing att byta till nya grejer istället för att reparera. Vi vill ha en långsiktig plan. Det är dumt om vattenreningen havererar efter tio år och vi då får investera i en ny, om allt inte lirar i samma längd. Vi försöker optimera alla delarna, säger han.

Som Frilagt tidigare berättat är planen nu att renovera det mest akuta i Bjärnums simhall för att kunna öppna fullt ut. Den läckande bubbelpoolen ska lagas och ett mer omfattande utbyte av bastuväggen med bastuaggregat göras. Det kommer enligt Bjäreborn att kosta mellan 500 000 och 700 000 kronor. De 1,3 miljoner som anges i statusuppdateringen gäller om bubbelpoolen byts ut.

Berit Önell

Läs mer:

2023-10-15 Inget allmänt bad i Bjärnum – sänkt pris

2023-10-19 Statusuppdatering avgör Bjärnums simhalls öde

2023-10-25 145 miljoner för att underhålla alla bad i 15 år

2023-11-01 Räddningsaktion: Stormöte om Bjärnums simhall

2023-11-03 Politiker grillades om Bjärnums badhus

2023-11-13 Bjärnums simhall ska öppna igen – inga nedläggningar nu

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se