Det var riktigt badväder vid det högtidliga första spadtaget för Hässleholms nya badhus på tisdagseftermiddagen. Inte bara en utan sju spadar sattes i gruset när ledande politiker tillsammans med kommundirektören och byggbolaget Peabs företrädare symboliskt startade bygget. Enligt styrgruppens ordförande Stefan Larsson (M) lär satsningen vara den största i Hässleholms kommuns historia. Politikerna säger att Österåsbadet inte ska innehålla någon lyx, men enligt Peab får det större äventyrsbad och vattenlek än Kristianstads nya badrike.
I mer än 25 år har diskussionerna om olika typer av badhus och olika placeringar pågått. Bland annat har förslagen gällt utbyggnad av Qpoolen, ett badhus på Garnisonen tillsammans med en “skidtunnel” och en placering på området Norden vid Götagatan. Politikerna har haft svårt att enas och fattade beslut har rivits upp ett par gånger. Men den 7 juni 2021 beslöt kommunfullmäktige att bygga ett badhus på Österåsområdet för 325 miljoner kronor. Hösten 2022 tillsköts ytterligare 50 miljoner och för bara åtta dagar sedan beslöt kommunfullmäktige om 30 miljoner till efter en debatt om felaktiga och ofullständiga kalkyler som uppdaterades bara en timme före sammanträdet. Det enda parti som sa nej var Folkets väl.
Nu hade ansvariga bråttom att sätta spaden i marken, innan beslutet ens vunnit laga kraft. Protokollet skrevs under i fredags.
Stämningen är på topp när politiker, tjänstemän, Peab-företrädare och media samlas för det första spadtaget.
– Äntligen, inleder Stefan Larsson ett kort tal om projektet som han betonar ska tillgodose medborgarna, föreningarnas och skolans behov.
Han greppar en av de sju spadarna. Bredvid honom står kommundirektör Ulf Bengtsson, kommunalrådet Lina Bengtsson (M), oppositionsrådet Hanna Nilsson (SD), kommunstyrelsens ordförande Lena Wallentheim (S), Peabs projektchef Niclas Leonard och Peabs arbetschef Ola Stjernberg. Även tjänstemän från kultur- och fritidsförvaltningen och tekniska förvaltningen är på plats vid det historiska ögonblicket.
– Det känns som en lättnad nu. Det var debatt in i det sista, men det känns riktigt bra med den breda enighet som finns, säger Stefan Larsson efter några tag med spaden.
Peabs arbetschef Ola Stjernberg har vana av badhusbyggen. Han har nyligen avslutat arbetet med Kristianstads badrike.
– Det här ska bli väldigt spännande, det har vi sett fram emot länge, säger han.
Han ser likheter mellan badhusen i Hässleholm och Kristianstad, men också skillnader.
– Hässleholms badhus blir mer kompakt och har mer fokus på energivanvändning och återbruk. Kristianstad är större, men Hässleholm får utomhusbad som inte Kristianstad har och även lite mer fokus på äventyrsbad och lek genom en större “splashavdelning” och vattenlek, säger han.
Hållbarheten handlar bland annat om solceller på taket, något som Stefan Larsson säger kommer att hålla nere driftskostnaderna på sikt.
– Vi satsar på långsiktigt hållbar energi, ekonomi och kvalitet, säger han.
Han hoppas att tidsplanen håller så att hässleholmarna kan bada julen 2025.
– Det skulle vara fantastiskt om det kunde vara öppet i mellandagarna, säger han.
Innehållet i badhuset har förändrats rejält sedan kommunstyrelsens tidigare ordförande Pär Palmgren (M) för några år sedan talade om att det skulle byggas ett enkelt badhus.
– Det har varit en väldigt bred enighet om vad vi vill ha i badhuset, säger Hanna Nilsson.
Lena Wallentheim och Lina Bengtsson instämmer, även om det står klart att S och SD tidigare varit mer drivande i att utöka möjligheterna till olika aktiviteter.
– Tiderna har förändrats. Vi skulle kunna diskutera en 25-metersbassäng och en rehabbassäng och sedan är det bra med det. Men lockar vi då de olika kategorier vi vill? Det blir inte något överdåd här, men ett tremeters hopptorn, en klättervägg, vattenrutschkana, splashavdelning och relaxavdelning med en bubbelpool och tre bastur, säger Lena Wallentheim.
Totalt får badhuset fyra bastur, varav tre alltså i relaxavdelningen där det blir dyrare att gå in.
Äventyrsbad och vattenlek ska främst locka barnfamiljer.
– Om det inte finns att göra stannar man inte så länge, säger Lena Wallentheim.
Det blir tillåtet att ta med egen fika för att familjerna inte ska behöva handla i kafeterian om de stannar några timmar. Också det en skillnad mot Kristianstads badrike.
Lena Wallentheim lyfter fram att kafeterian även kan vara till nytta för föräldrar som har barn i andra aktiviteter på Österåsområdet.
– På det sättet tillför badet hela området någonting.
Stefan Larsson konstaterar att det inte varit någon oenighet om funktionerna i styrgruppen som startade hösten 2021.
– Det ska bli ett badhus för Hässleholms behov. Inte för stort, men ändå med lite som lockar.
Hanna Nilsson är glad för den uppvärmda utebassängen som kan nyttjas året om.
– Tack vare den badar man kanske mer här på sommaren, säger hon.
– Det är viktigt att tänka på att vi bygger för 50-60 år framåt, säger Lina Bengtsson.
Berit Önell
Läs mer: