Missvisande kalkyl skäl riva upp beslut om badhusbygge?

Missvisande kalkyl skäl riva upp beslut om badhusbygge?

Folkets väls Ernst Herslow vill att kommunen river upp beslutet om att bygga ett nytt badhus i Hässleholm. Han och hans partikamrater hade redan tänkt skriva en motion om saken, men ser nu ännu starkare skäl efter Frilagts avslöjande om den bristfälliga och inaktuella kalkylen för badhuset.

– Det är tydligt att styrgruppen har dålig överblick på sina kalkyler. Man borde riva upp beslutet, titta på vad badhuset ska innehålla och göra nya kalkyler, säger han.

Ikväll ska kommunfullmäktige ta ställning till förslaget att skjuta till ytterligare 30 miljoner kronor till badhusbygget. Om det skulle bli nej innebär det inte att badhuset inte byggs utan i så fall att de planerade funktionerna måste ses över. Ernst Herslow hoppas på en återremiss.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det enda rimliga är att de som vill ha badhuset begär återremiss för att riktiga kalkyler ska tas fram, säger han.

Ernst Herslow (FV).
Ernst Herslow (FV) anser att nya kalkyler för badhuset måste tas fram. Helst vill han att beslutet att bygga badhuset rivs upp och tas om. Foto: Urban Önell

Själv vill han skriva en motion om att riva upp kommunfullmäktiges tidigare beslut om att bygga badhuset. Oavsett vilket beslutet blir ikväll.

– Vi borde varit raskare i vändningarna, det är bättre att ta upp den frågan innan man beslutat om 30 miljoner till. Allt går att riva upp, men det blir svårare och svårare ju längre tiden går, säger han.

Han blev förvånad när han läste att styrgruppens ordförande Stefan Larsson (M) sa att han inte visste att en procents ränteökning på 400 miljoner kronor innebär en ökad kostnad med cirka fyra miljoner per år.

– Han får väl lära sig ränteräkning. Det är väl rätt lätt att räkna ut. Det var ett märkligt uttalande, som ordförande i styrgruppen borde han veta om kalkylen är uppräknad eller inte. Eller så vet han det, men har svårt för att backa, säger Ernst Herslow.

– Han är säkert räknekunnig. Men ibland tänker de inte efter. Det är ju inte deras pengar utan allmänna medel.

Herslow är också kritisk mot att siffrorna för driften anges på 2019 års nivå.

– Sedan dess har kostnaderna öka mycket. Kommunens elavtal är inte heller så långt, kanske två år. Det är slut innan badhuset står färdigt.

Kalkylen gäller årliga kostnader under 33 års tid.

Han tror att opinionen kan vara på väg att svänga om badhuset.

– Det kan vara så att folk ogillar läget med osäkra kalkyler, säger han.

Han har liksom Frilagt begärt svar från tekniska förvaltningen om den långsiktiga underhållsplanen som av allt att döma inte alls finns med i kalkylen.

– Jag har sökt dem hela veckan men inte fått tag i någon. Telefonsvararen säger hela tiden att de är på möten. I fredags mejlade jag mina frågor, berättar han.

Han hoppas få besked före fullmäktiges sammanträde.

– Som politiker vill jag ha fakta i god tid.

Berit Önell

Uppdatering:
På måndagseftermiddagen meddelade Mathias Bjäreborn, enhetschef på tekniska förvaltningen, att den långsiktiga underhållsplanen ska vara inbakad i kalkylen med fem miljoner kronor per år.

Läs mer:
2023-08-24 Kalkylen håller inte: Badhuset blir dyrare
2023-08-25 Kalkylen för badhuset ska kontrolleras

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se