Minnenas labyrint är titeln på Hessleholms teatersällskaps, HeTs, senaste föreställning med premiär idag, den 16 augusti. På plats utanför Hovdala slott bjuder skådespelarna på en föreställning med glimtar från det som hänt på slottet och i Broslätt, hantverksbyn i dess närhet.
Idag är Hovdala en slumrande idyll och ett utflyktsmål för både hässleholmare och turister. Men förr var det ett myller av liv både i och runt slottet. Det bjöds på lyx och flärd för de välbärgade och hårt arbete för de mindre lyckligt lottade. Så var det i flera hundra år. Men det är givetvis bara en bråkdel av allt detta som får plats i föreställningen.
Föreställningen inleds vid en gammal avenbok i slottets närhet. Den har antagligen funnits där ända sedan 1600-talet. Tänk om den hade kunnat tala? Hur mycket hade den då inte kunnat berätta? Om nio generationer av Ehrenborgare som styrt på slottet under historiens gång, men också om tjänstefolk och hantverkare. Och hur är det egentligen med den där silverskatten som sägs vara gömd någonstans vid Hovdala? Finns den på riktigt?
Under tisdagskvällens genrep guidar Marcus Frennemark åhörarna genom föreställningen som vilar på historisk grund. Han vikarierar tillfälligt för Olavi Olsson som inte kunde vara med i kväll. Alla involverade ställer upp helt ideellt.
– Bara skådespelarna är ett femtontal, berättar Catharina Thulsson. I kväll agerar hon inte som skådis men kommer att vara standby om någon av de andra får förhinder eller blir sjuka.
Många av HeTs skådespelare har varit med förr och agerar tryggt i sina roller och gör fina insatser. Starka kvinnor framträder genomgående mer än slottsherrarna. Den mest dramatiska rollen gestaltas av Helén Fingalsson, som den minst sagt elaka styvmodern, medan hennes man låter henne få allt hon vill ha. I en annan roll agerar Helén Fingalsson som en grevinna på besök i trakten, van att domdera och få som hon vill.
När det stundar till bröllop på Hovdala år 1762 är det än en gång kvinnan som visar var skåpet ska stå. Erika ”Bambi” Blad spelar den charmerande slottsfrun som är svag för vackra tyger och smycken. Hennes blivande man, spelad av Jerry Olsson, gör allt för att bejaka hennes önskemål, trots att det lär stå honom dyrt.
Till sist blickar de sista Ehrenborgarna, systrarna Elsa och Eva, tillbaka på det som varit, något som hör till på ålderns höst. De hade varit med när slottet fortfarande var fullt av liv och rörelse innan militären tog över slottets forna ägor. Systrarna fick aldrig se hur Hovdala fick en ny glansperiod, hur det levde upp igen och blev ett besöksmål efter att regementet lagts ner.
De mesta dramatiska händelserna på Hovdala under historiens lopp skildras inte denna gång. Exempelvis när danskar och snapphanar anföll slottet och brände ner de flesta byggnaderna på 1600-talet. Inte heller sjösänkningsprojektet för Finjasjön som blev så dyrt att Hovdala tvingades sälja hälften av sina ägor. Den svenska militärens tid, då omgivningarna runt slottet blev övningsfält med mullrande stridsvagnar skildras inte närmare. Men det hade antagligen behövts tre separata föreställningar bara för att berätta om dessa omvälvande händelser.
Föreställningen på Hovdala spelas fram till den 6 september. För biljetter kontakta Hovdala slott på telefon 0451-266800 eller via mail på hovdalaslott@hassleholm.se
Text och foto: Urban Önell