Avrådan från bad på grund av algblomning utfärdades på onsdagsförmiddagen för Björkvikens badplats i Finjasjön. Det är inte heller lämpligt att bada vid Mjölkalånga badplats på andra sidan sjön, där på grund av höga halter av bakterien intestinala enterokocker.
Vattnet har tills nu sett klart ut, men andra alger som frodas av den för höga näringstillgången i Finjasjön har redan under en längre tid försvårat för fisket.
Med värmen brukar blomningen av blågröna, potentiellt giftiga, alger sätta fart i Finjasjön. Under tisdagen och onsdagen har temperaturerna stigit och vinden har också fört alger in mot land vid Björkviken.
– Det är mer väntat än oväntat, säger Bengt Andreasson, arbetsledare för friluftsliv på kultur- och fritidsförvaltningen.
Han berättar att tendenser till algblomning i mindre skala observerats vid Björkviken den senaste veckan. Men det var alltså först på onsdagen som bedömningen blev att det var dags för avrådan från bad.
– Vi tar det säkra före det osäkra eftersom de kan vara giftiga och det går inte att se skillnad, säger Bengt Andreasson.
Skyltar kommer att sättas upp under dagen, dock enbart med allmän information om algblomning. Dessa kommer att sitta uppe hela sommaren eftersom badplatsen ofta är drabbad och det kan skifta snabbt.
Men algblomningen tycks redan ha blåst bort. På onsdagskvällen syntes inga blågröna alger i Björkviken, däremot trådalger av det slag som sätter igen fiskenäten.
Vid Mjölkalånga badplats är det inte algerna som ställer till det för badsugna utan bakterien intestinala enterokocker. Problemet upptäcktes tack vare att en del försäsongsprover i badsjöarna togs under förra veckan. I torsdags, den 1 juni, fick kommunen larm om att vattnet bedöms otjänligt för bad på grund av höga halter av denna bakterie, 921 MPN per 100 ml. Skyltar med avrådan från bad har suttit uppe sedan dess.
Gränsen för otjänligt badvatten går vid 300 CFU per 100 ml. På onsdagen togs ett omprov som skickats för analys.
Den multiresistenta bakterien som förekommer i avloppsvatten ska helst inte alls finnas i badvattnet. I värsta fall kan den orsaka allvarliga infektioner, inklusive livshotande sådana som hjärtklaffsinfektion (endokradit) eller blodförgiftning.
Alla kommunens badsjöar är ännu inte provtagna denna säsong. Men förra veckans prover var godkända vid Lursjöns EU-bad, Humlesjön och Bosarpasjön. Inga för höga bakteriehalter konstaterades heller vid Björkviken.
Kultur- och fritidsförvaltningen kontrollerar dagligen algförekomsten vid de badsjöar som sköts av kommunen. Mindre mängder alger har den senaste veckan observerats i Möllerödssjön och Bjärlången i Bjärnum, men inte så att någon avrådan utfärdats.
Berit Önell