INSÄNDARE. Det är tuffa tider nu. Såväl för skåningarnas plånböcker som för Hässleholmarnas kommunpolitik. När vi i höstas fick förtroendet att vara representanter för Kristdemokraterna i Hässleholm så förväntade sig många, däribland vi själva en historisk resa för vår kommun. Det svaga minoritetsstyre som präglat 2018 – 2022 var ett minne blott och en stark borgerlig majoritet hade vunnit väljarnas förtroende att leda kommunen.
Spola fram några månader så står vi nu inför ett maktskifte, Moderaterna och Socialdemokraterna har enats bakom argumentet ”för kommunens bästa” och de tror sig säkert ha rätt. Men vi är övertygade om att det finns olika syn på vad kommunens bästa faktiskt är. I tuffa ekonomiska tider krävs en seriös vilja att komma framåt och det har onekligen de båda partierna visat i form av att de satt sig ner och kommit fram till ett beslut. För detta ska de ha en eloge.
Däremot, det vi opponerar oss emot är argumentationen att kommunpolitik inte behöver lika mycket ideologisk styrning. De båda parterna måste kunna ge och ta i sakpolitiken utan att ens grundprinciper ska ses som ett hinder. Men är det inte just de grundprinciperna som gjorde att vi valde att engagera oss från början? Varför ska de moraliska dilemman som vi kommer stå inför, än mer i ekonomiskt svåra tider där vår ideologiska övertygelse är vägledande, skuffas undan till högre instanser så som region eller riksdag?
Att inte beakta våra rötter urholkar på något sätt det våra olika partier har gått till val på och de värderingar som varje enskilt parti står bakom. Samtidigt förstår vi att två statsbärande partier gärna ser ansvarstagandet som en prioritering, men att ta ansvar kommer också med konsekvenser. Det är oroväckande att konsekvenserna kommer bli tre förlorade år i status quo, där ingen stark vilja om vad man lovat kommer genomföras eftersom den andra parten inte håller med. Det finns paralleller att dra till januariavtalet, där syftet till slut blev att klämma till den andra parten så hårt som möjligt. Ens egna politik kom inte först utan viljan att enas om så lite som möjligt blev målet. Politiken blir på något sätt blek och urholkad. Vardagliga problem ska få en lösning utan en långsiktig tanke.
Även om besluten vi fattar inte har en konsekvensbeskrivning som förklarar hur samhället blir mer liberalkonservativt och mindre socialistiskt eller vice versa, så har våra rötter omedvetet en påverkan i hur vi resonerar. Det långsiktiga tänket grundar sig i hur vi vill se vårt samhälle utvecklas och här tror Kristdemokraterna att det ideologiska vapnet är som viktigast. Vi är övertygade om att just de grundprinciper och värderingar som styrt oss in på den politiska banan också ska få vägleda vårt arbete, inte skrivas bort som en billig ursäkt för att kortsiktigt lösa ett problem.
Med ovanstående som resonemang, beslutade Kristdemokraternas partiavdelningsstyrelse den 8 Maj 2023 enhälligt att gå i opposition, eftersom det inte längre fanns förutsättningar för ett borgerligt styre i kommunen. Vi önskar det nya styret lycka till och lovar att göra allt vi kan, förhoppningsvis med övriga oppositionspartier från borgerligheten, att vid varje ärende påminna främst Moderaterna om sina rötter och att de inte ska gräva ner sin ideologiska kompass som en gång i tiden satte dem på kartan.
Christer Caesar, gruppledare för Kristdemokraterna
Simon Berneblad, vice gruppledare för Kristdemokraterna
Erika Heil Utbult, fullmäktigeledamot för Kristdemokraterna
Stefan Svensson, fullmäktigeledamot för Kristdemokraterna