Nya C-partiledaren Muharrem “Murre” Demirok blev imponerad av Västerskolan och Fotbollsakademin där när han på tisdagen stannade till i Hässleholm.
– Det märks ganska snabbt att det här är en skola som mår bra, sa han.
Besöket var en del i hans pågående skolturné med syfte att få inspiration till partiets nya skolpolitik. Ett av förslagen är en differentierad skolpeng som skulle gynna kommuner som Hässleholm med många små landsbygdsskolor.
Muharrem Demirok fick en rundvandring på F-9-skolan tillsammans med tre lokala partivänner samt Anders Johansson, biträdande rektor för högstadiet, Niklas Persson, skolchef, och Dan Olofsson, idrottslärare. Eleverna var på väg hem, men Murre hann hälsa på flera av dem och småprata lite.
– En otroligt fin skola, sa han.
Han berömde de fräscha lokalerna, den lugna atmosfären och behagliga ljudvolymen, bland annat i det stora uppehållsrummet med pingisbord och kafé i “hjärtat” av högstadiebyggnaden.
– Vi har väldigt lite bråk och osämja här, sa rektor Joakim Ask, som på grund av personalrekrytering inte hade möjlighet att delta i rundvandringen men kom ut och hälsade.
En viktig del av Västerskolan är Fotbollsakademin som kommunen driver i samarbete med Malmö FF.
– Det är en av anledningarna till att högstadiet här är så stort. Elever kommer även från närliggande kommuner, berättade Anders Johansson för den fotbollsintresserade C-ledaren som själv varit ordförande i Åtvidabergs FF.
Dan Olofsson förklarade att 26 elever för närvarande går Fotbollsakademin. Därutöver har 30-35 elever valt en fotbollsprofil som fanns på skolan redan innan akademin startade 2016. Eleverna är motiverade och har höga betyg, på akademin cirka 30 poäng över andra klasser.
Niklas Persson tog upp frågan om skolpengen som han menar ger en skev fördelning.
– Det hade jag med redan i mitt första tal som partiledare, berättade Muharrem Demirok som under många år var kommunalråd i Linköping.
– Tyvärr kan vi vänta oss en våg av skolnedläggningar i Sverige framöver. Det är ganska akut att vi tar tag i det nu, förklarade han.
Han vill göra om Centerpartiets skolpolitik i grunden. Vinstdrivande skolverksamheter har han i sig ingenting emot, men han vill skärpa tillsynen och konsekvenserna för “avarter inom friskolan”.
– När vi kommer bort från diskussionen om vinster kan vi börja prata mer om kvalitet, sa han.
Skolpengen anser han måste förändras radikalt.
– Danmark har till exempel en modell där skolpengen är väldigt hög för första eleven och sedan blir lägre. Det ger möjlighet att ha mindre skolor. Vad är annars det offentliga till för? Inte för att ge vinst utan bra service.
Muharrem Demirok förklarade att inte bara kommuner skulle tjäna på en differentierad skolpeng.
– Det kan även vara andra alternativ på landsbygden. Vi ska ha en likvärdig skola och skillnaderna är idag störst mellan storstad och landsbygd. Det är en oerhört stor rättvisefråga, sa han.
C ska ta fram sin nya skolpolitik till höstens partistämma. Men Muharrem Demirok berättar att partiet inte bara ska genomlysa skolfrågorna. Även klimat, trygghet och landsbygd står på agendan.
– Som parti måste vi göra en förflyttning i de stora och viktiga frågorna. Exakt var vi landar vet vi inte än.
Har C haft fel eftersom ni måste byta linje?
– Kanske inte fel, vi har bara inte uppdaterat oss.
Han menar att brister i friskolesystemet nu blivit mer kända.
– Vi kan inte ha ett system som gynnar låg andel behöriga lärare, låg personaltäthet, sämre lokaler och betygsinflation.
– Problemet är att de som tar större ansvar inte riktigt ser en utveckling i ökad budget.
I statsbudgeten vill C skjuta till en miljard kronor till kommuner som aktivt satsat på högre andel behöriga lärare – som är dyrare än obehöriga.
Diskussionen med C-ledaren handlade även om svårigheterna att rekrytera behöriga lärare, särskilt till mindre skolor, och fördelarna med fjärr- och distansundervisning, bland annat för elever på landsbygden som skulle kunna slippa åka buss till exempelvis lektioner i främmande språk.
Demirok gjorde också ett företagsbesök i Hässleholm, hos Jinert AB där han fick prova på att köra kranbil. Dessutom hann han äta lunch med rekordmajblommeförsäljaren Murhaf Hamid från Glimåkra som sålt för omkring fem miljoner kronor.
Centerpartiet lokalt uppskattade partiledarbesöket.
– Jättetrevligt att han kommer hit. Han förstår sig på kommunfrågor, sa Lena Svensson, med ett förflutet som både gruppledare och ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Hässleholm.
Berit Önell