Åklagaren vill inte berätta om det är kommunstyrelsens ordförande Hanna Nilsson (SD) som anmält Oddvar Lönnerkrantz i Vittfarnas vikingaby även för det grova vapenbrott som föranledde en husrannsakan med insats av specialpolis på torsdagsmorgonen.
– Jag kan inte gå in på precis varifrån det här grova vapenbrottet kommer, säger åklagaren Ellen Randau, men medger att ärendet samordnats med de bådas övriga anmälningar mot varandra.
Oddvar Lönnerkrantz delgavs misstanke om grovt vapenbrott medan husrannsakan pågick. Men han greps inte, vilket borde betyda att han inte längre är misstänkt för detta brott som har minst två års fängelse i straffskalan och därför ska innebära häktning om inte särskilda skäl talar emot.
Det blev dramatiskt när vikingabyn stormades av en stor polisstyrka strax efter klockan åtta på torsdagsmorgonen. När Oddvar Lönnerkrantz tittade ut genom fönstret såg han bland annat en beväpnad polis som stod upp i en specialutrustad bil med taklucka. Lönnerkrantz beordrades bryskt att komma ut tillsammans med sin fru Maral Otetileu och vännen Nisse Nihlén.
– När vi kom ut stod Norra Skånes reporter redan på andra sidan vägen och filmade, berättar han.
Någon film publicerades aldrig. Den livesändning som utlovades på tidningens hemsida ställdes in på grund av “tekniska problem”.
– De ville väl göra ett liveklipp där jag skulle bli bortledd av polisen, men nu blev jag ju inte gripen. Lång näsa igen, säger han.
Enligt Oddvar Lönnerkrantz berättade polisen att det grova vapenbrottet gällde det vapen som han poserar med på en bild på Facebook i april 2022 och som ser ut att vara en softairgun. Bilden polisanmäldes som olaga hot för nästan ett år sedan av M-politikern Kenny Hansson, då ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden och den som varit drivande i beslut om sanktionsavgifter mot vikingabyn på grund av olovligt byggande. Denna polisutredning pågår fortfarande.
– Polisen sa att det var väldigt stormigt runt oss just nu och därför hade de beslutat att göra detta nu. Det fanns inget beslut om gripande utan de skulle bara göra husrannsakan, sedan fick de se, säger Oddvar Lönnerkrantz.
Han berättar att polisen tog med sig hans softairgun för att jämföra med bilden.
Ellen Randau vill på fredagen helst inte alls prata med Frilagt om stormningen av vikingabyn. Varken varför den gjordes eller om något togs i beslag.
– Det kan jag inte gå in på.
– Jag vill inte berätta om det.
Men hon betonar att det inte finns någon koppling mellan husrannsakan och Hanna Nilssons anmälan om utpressning mot Oddvar Lönnerkrantz.
Hon berättar i alla fall att ärendet handläggs av polisens demokrati- och hatbrottsgrupp, vilket bör betyda att det handlar om brott mot politiker, journalister eller andra för demokratin viktiga personer.
– Ärendet är framordnat eftersom det finns hot mot politiker. När det kommer in andra ärenden med samma misstänkt kan det av olika anledningar ske en samordning, säger hon kryptiskt.
Sedan försäger hon sig.
– Jag kan inte gå in på precis varifrån det här grova vapenbrottet kommer, säger hon, hejdar sig snabbt och ber om ursäkt.
– Det har skett en samordning helt enkelt, säger hon.
Hon säger också att förundersökningen som föranlett husrannsakan inte är nedlagd, trots att husrannsakan alltså inte ledde till något gripande för grovt vapenbrott.
Ellen Randau har även fått polisanmälan mot Hanna Nilsson från Oddvar Lönnerkrantz med flera “vikingar” på sitt bord. Anledningen är att ärendena hänger ihop och att samma personer är inblandade. Det gäller bland annat att Hanna Nilsson ska ha försökt leja dem som torpeder för att få en privatperson att ta tillbaka sitt överklagande av kommunens köp av Björksäters äldreboende. Rubriceringen är i nuläget tjänstefel.
– Det stämmer att vi har ett ärende avseende tjänstefel också. Jag har fått upp ärendet, men har inte gått vidare med det ännu, säger Ellen Randau.
Det finns dessutom en anmälan från Hanna Nilsson mot Oddvar Lönnerkrantz om förtal.
– Än så länge. Eftersom det handlar om publicerat förtal håller vi på att kolla behörighetsfrågor, vem som ska handlägga det, säger Ellen Randau.
Varför det krävdes så stora resurser med specialutrustade poliser för att göra husrannsakan kan Ellen Randau inte förklara.
– Jag kan inte svara på varför. Jag har inte fört några sådana diskussioner med polisen, säger hon.
Däremot säger hon att det givetvis behövs fler poliser för husrannsakan på en stor gård med många byggnader än i en vanlig lägenhet.
Berit Önell
Läs mer: