K-Fastigheters vd Jacob Karlssons idrottskarriär på elitnivå är påhittad. Varken bronsmedaljen från junior-SM i löpning eller kvalplatsen till EM är registrerade. Han har inte heller haft något heltidskontrakt som långdistanslöpare i Malmö Allmänna Idrottsförening, MAI. Dessutom har han inte deltagit i SM i motocross, där han berättat att han skadat sig allvarligt, utan enbart i “gärdsgårdsserien” division fyra. Frilagt har grävt djupare i de påstådda meriterna.
Efter en intervju i Affärsvärlden nyligen reagerade flera av Sveriges främsta löpare på Jacob Karlssons påstådda rekordtid. Dessutom avslöjades att nästan hälften av hans högskolepoäng var påhittade. Efter att oegentligheterna blev kända störtdök K-Fastigheters aktie med nära tio procent på en dag och företagets trovärdighet ifrågasätts.
Enligt Jacob Karlssons egen berättelse hade han just blivit löparproffs när olyckan på motocrossbanan inträffade. Där tog hela idrottskarriären slut och han bytte inriktning. Efter högskolestudierna startade han K-fastigheter som med hjälp av fastighetstoppen Erik Selin växte snabbt och idag har ett börsvärde på 5,3 miljarder kronor. De senaste åren har K-Fastigheters prefabricerade bostäder tagit över alltmer av marknaden i Hässleholm och för två år sedan köpte bolaget upp Finja Prefab. 2019 utsåg Hässleholms kommun Jacob Karlsson till Årets hässleholmare.
Tio kilometer på SM-tid
Jacob Karlsson har under alla år refererat till en idrottskarriär på elitnivå när han i intervjuer och föredrag berättat om sitt företagande. Han påstår i Affärsvärlden att han 2007, vid 21 års ålder, sprang tio kilometer på 28:50, vilket i så fall borde gjort honom till Sverigebäst det året. Få svenskar har klarat 28:50 på bana och ännu färre på väg.
När tiden ifrågasattes förklarade Jacob Karlsson att det skedde vid träning på en slinga i skogen under hans tid på gymnasieprogrammet idrott och hälsa på Linnéskolan i Hässleholm. Han borde ha tagit studenten två år tidigare, men hans dåvarande idrottslärare intygar att han var snabb.
– Han hade helt makalösa tider, det dröjde inte länge förrän han sprang milen under 30 minuter. Det var helt otroligt, säger hon till Affärsvärlden, men minns inte just 28:50.
Jonas Hedman, statistiker på Svenska Friidrottsförbundet, hittar inte Jacob Karlssons namn i förbundets databas.
– Tider på träning går inte att verifiera. Jag tänker att jag skulle hittat något resultat i någon tävling om han skulle ha varit på så hög nivå. Men det är ett helt nytt namn för mig, säger han.
Jacob Karlsson har bland annat sagt i Dagens Industri att han tog brons i junior-SM på tio kilometer landsvägslöpning 2006. Den grenen fanns inte.
– Tio kilometer väg blev SM-distans först 2014, säger Jonas Hedman.
Enligt en intervju i Fastighetstidningen 2020 kvalade Jacob Karlsson in till EM i Göteborg 2008. I Dagens Industri 2014 sa han att det var 2007. Men EM i Göteborg gick 2006. Dessutom måste han i så fall ha haft en registrerad tid på inte 28:50, utan under denna tid som märkligt nog var kvalgränsen det året för 10 000 meter på bana.
– Till detta EM kvalade han inte in i alla fall, säger Jonas Hedman.
Det fanns också ett EM för 20-22-åringar 2007 som Jacob Karlsson, född 1986, hade rätt ålder för. Men inte heller där var han med.
– Man måste göra ett resultat på distansen för att nå kvalgränsen. Det är omöjligt att kvala in på ett mästerskap utan det, säger Jonas Hedman.
Han kan inte tänka sig att det fanns någon elitlöpare under den aktuella tiden som han inte kände till.
– 28:50 hade varit en Sverigebästanotering det året och topp fem bland svenskar genom alla tider. Det är få som springer under 29 minuter. De är lätta att hålla reda på, säger han.
Däremot kan han inte belägga att Jacob Karlsson inte tävlat alls i mindre tävlingar på väg där statistiken under den aktuella perioden inte registrerades på förbundet.
”Hade aldrig missat en sådan duktig löpare”
Jacob Karlssons uttalanden i Affärsvärlden har fått aktieintresserade personer i den riktiga löpareliten att gå i taket.
– Jag hade aldrig missat om det funnits en sådan duktig löpare. Inte en chans, säger Johan Wallerstein, tidigare långdistanslöpare från Vankiva som vunnit SM-guld två gånger på 3 000 meter.
– Vi borde ha tävlat mot varandra. Vi skulle varit hyfsat jämna.
Johan Wallerstein är visserligen åtta år äldre än Jacob Karlsson, men tävlade för MAI under åren 2004-2008.
– Jag tävlade ihop med många i hans ålder.
Johan Wallerstein säger att han känner till alla skånska löpare som sprang milen på under 33 minuter under hans löparkarriär, åren 2004-2011. Han tränade också regelbundet i Hässleholmstrakten.
– Jag skulle högst sannolikt ha stött på honom i löparspåren och tagit kontakt. Det var så få elitlöpare i spåren då.
Johan Wallerstein ser Jacob Karlssons uppgifter som graverande lögner.
– Det faller på tio om inte 20 olika punkter. Det är ställt utom precis allt rimligt tvivel, säger han.
Han har tidigare gjort sig känd för att ha ett starkt rättspatos och har reagerat på fusk, dopning och korruption i idrottsvärlden.
– Jag vill att saker och ting ska gå rätt till. Det här är inget olagligt, men att ljuga om sina meriter är att likna vid att fuska, säger han.
OS-löparen Dan Glans från Tyringe är en av få svenskar som sprungit snabbare än Jacob Karlsson påstått sig göra, 28:28 på tio kilometer. Han slutade sjua i OS-finalen i Montreal 1976 på 3 000 meter hinder, vann 18 SM-guld och hans svenska rekord på 3 000 meter 1979 stod sig i 42 år.
Han är betydligt äldre än Jacob Karlsson, född 1947, men tycker att han borde ha känt till en så pass framgångsrik löpare.
– Jag hade aldrig hört talas om honom. Jag var själv medlem och tävlade i MAI. Det var tydligen aldrig någon som lade märke till honom där, säger han.
Att Jacob Karlsson sprungit milen på 28:50 ser han som uteslutet.
– Hade han gjort den tiden hade han varit på tapeten, säger Dan Glans.
Förklaringen att det var på träning köper han inte.
– Då kan du springa 7,5 kilometer och säga att det var tio. Herregud, det går inte!
Han förklarar att det inte heller går att tävla klubblös.
– Man måste vara registrerad, säger han.
Han jämför Jacob Karlsson med Refaat El-Sayed som fick Fermenta att växa i rekordfart, utsågs till Årets svensk 1985 och förlorade allt efter att det avslöjats att hans doktorshatt i biokemi var bluff.
Jacob Karlsson berättar i podden “Investera på höjden” 2019 att han flyttade till Malmö när han skulle bli löparproffs i MAI. I Fastighetsvärlden säger han 2016 att han hösten 2007 blev antagen till MAI som långdistanslöpare på heltid.
Enligt Ola Torsson, tränare i MAI under många år, kan det inte stämma.
– Jag har funderat på det såklart och fått lite frågor från folk i branschen. Jag kan inte komma ihåg att jag träffat honom. Jag har varit tränare på elitnivå sedan 70-talet, säger han.
Han förklarar att klubben aldrig haft några heltidskontrakt. Elitlöparna kunde få träningsbidrag eller skaffa egna sponsorer.
”Fullständigt nys”
Ola Torsson säger att det fanns en och annan löpare som inte hade honom som tränare, men att han 2000-2008 också var den som skötte seniorsektionen.
– Om det hade funnits en sådan kille hade jag kommit ihåg honom.
Han reagerar på den påstådda bronsmedaljen i en klass som inte finns och på EM-kvalet.
– Fullständigt nys. Om han kvalat in finns det en registrerad tid som man kan hitta.
Men det finns åtminstone en elitlöpare i MAI som minns Jacob Karlsson.
– Jag har ett svagt minne av att den här killen dök upp. Jag var elitaktiv då och sprang SM. Den världen är ganska liten, speciellt i Skåne och alla känner varandra, säger mannen som vill vara anonym.
Jacob Karlsson ska ha kommit på ett par träningar.
– Han försvann lika kvickt som han dök upp.
Han hängde inte med i de andras tempo.
– Nej, herregud, inte alls. Han var flera minuter ifrån som jag kommer ihåg, säger elitlöparen.
Elitlöparen utesluter ändå inte att Jacob Karlsson haft talang på skolnivå.
– För en elitsatsning krävs det mer.
– Jag tyckte han var trevlig, men han har klara mytomandrag.
Ingen motocrossolycka på SM-nivå
Jacob Karlsson berättar själv i flera intervjuer att han inte var lika duktig på motocross som på löpning, men i podden “Investera på höjden” 2019 säger han att motocrossolyckan inträffade på senior-SM.
Motocrossorganisationen Svemo har inga uppgifter om honom överhuvudtaget i sin databas. Därmed kan han inte ha deltagit i senior-SM.
Tommy Allansson, sammankallande i Svemos motocross-sektion, har koll på det mesta inom svensk motocross och har också varit delägare i en mc-butik i Hässleholm. Han försöker förgäves hitta Jacob Karlssons SM-äventyr i tabellerna.
– Ingenting stämmer, säger han.
Det enda fyndet är att Jacob Karlsson kört i division fyra i Sösdala motorklubb.
– Det är motionsserien, det lägsta vi har, säger Tommy Allansson och hänvisar vidare till motocrosskännaren Jonas Hagren, som startade tidningen Race Magazine och kallas Oraklet för att han har stenkoll på allt inom sporten.
Jonas Hagren tar också fram alla kvalresultat inför SM de aktuella åren 2007-2008. Resultaten måste registreras i Sverige-cupen. Där finns ingen Jacob Karlsson.
– Jag har varit på alla SM-tävlingar de senaste 50 åren, utom en i Skellefteå som jag missade. Jacob Karlsson har aldrig varit med, säger Jonas Hagren.
Han kollar även junior-SM där inget kval krävs, ifall det skulle föreligga något missförstånd, men hittar inte Jacob Karlsson där heller. Olika uppgifter i intervjuer om var tävlingen skulle hållits stämmer inte heller. Varken i Hedemora i Dalarna eller i Hökensås i Västergötland har SM-deltävlingar hållits under dessa år.
Såg honom köra i Sösdala MK
Däremot finns Jacob Karlsson med i resultatlistorna för Sösdala Motorklubb där han tränat och tävlat i division fyra. Enligt dokumentationen var han inte bland de bästa där heller, men han var aktiv 2008. Jonas Hagren drar slutsaten att uppgiften om en allvarlig olycka i en SM-deltävling samma år eller året före faller även på detta. I så fall satte den inte punkt för karriären.
– Om någon blivit allvarligt skadad hade jag vetat det, säger Jonas Hagren.
Han kallar division fyra för “gärdsgårdsserie”.
– Jag blir så irriterad av sånt här. Det har tydligen blivit inne bland folk som kommit upp sig att säga att de kört motocross, av alla sporter. I och för sig är det världens fräckaste sport.
En av Sösdala MK:s medlemmar, som vill vara anonym, minns mycket väl Jacob Karlsson.
– Han utmärkte sig för att han var dålig.
– Jag har själv sett honom köra. Så får man kanske inte säga, men han var helt talanglös, säger mannen.
Däremot var Jacob Karlsson flitig på att träna.
Olyckan verkar inte ha varit känd i klubben.
– Man tycker att man skulle ha hört något om den, säger medlemmen.
Han tycker inte att det är bra att Jacob Karlsson lämnat osanna uppgifter om sin idrottskarriär.
– Han tappar lite trovärdighet. Om han ljugit någonstans förknippas det med allt annat.
– Men han har byggt mycket, det är positivt i Hässleholm. Han vågar verkligen satsa.
Vill inte uttala sig
Frilagt har sökt Jacob Karlsson för en kommentar.
– Jacob vill inte uttala sig, meddelar Johan Hammarqvist, IR- och kommunikationsansvarig på K-Fastigheter, i ett sms till Frilagt.
Till Affärsvärlden säger Jacob Karlsson till sitt försvar att han tränade med MAI, men tävlade klubblös, ibland via orienteringsklubbar. Han förklarar också att han hade problem med tävlingsnerver, därför tävlade han inte mycket.
Han avfärdar att en eventuell osanning kring löparresultaten skulle påverka K-Fastigheters vd:s generella trovärdighet.
– Om det är någon som inte tror att jag sprungit 28:50 så är det upp till dem. Jag har ingen anledning att ljuga om det, säger han till Affärsvärlden.
När det gäller högskolepoängen säger han att det blivit ett missförstånd.
– Jag har läst fristående kurser motsvarande 240 poäng men inte slutfört samtliga kurser poängmässigt, skriver han i ett sms till Affärsvärlden.
Han har alltså räknat högskolepoäng från kurser som han inte fullföljt. Efter Affärsvärldens avslöjande om att han bara har 128,5 högskolepoäng ströks siffran från K-Fastigheters webbplats.
”Kan få stor påverkan”
Affärsvärldens chefredaktör Peter Benson skriver i en krönika efter avslöjandena att det är fråga om problematiska handlingsmönster som investerare bör känna till eftersom det kan få stor påverkan på företagets framtida utveckling.
– Helt klart är att K-Fasts samtliga kreditgivare och affärspartners bör dra öronen åt sig rejält. Det förefaller exempelvis troligt att K-Fast någon gång under sin moderna historia har ansökt om krediter och då uppgivit falska uppgifter om nyckelpersonen Jacob Karlssons utbildning. I efterhand kan det tyckas vara en bagatell men bankernas kreditprövningskommittéer ser inte med blida ögon på sådant. Och nästa gång K-Fast ska sälja en BRF eller göra en affär som bygger på förtroende så blir det mer uppförsbacka nu när alla vet att VD har en flexibel syn på sanning, skriver han.
Berit Önell