Både roligt och en utmaning att jobba i vården

Både roligt och en utmaning att jobba i vården

Trots 46 år i vården är det med värme i rösten som sjuksköterskan Eva Persson Bivall blickar tillbaka.

– Det är så roligt att arbeta med människor, säger hon. Du får möta så många intressanta människor och lär dig något nytt varje dag. Det är tacksamt. Den ena dagen är inte den andra lik. Det är hela tiden nya utmaningar.

Eva Persson-Bivall vid äppleträd
Sjuksköterskan Eva Persson Bivall är 62 år och har arbetat hela sitt yrkesverksamma liv i vården. Ändå säger hon att hon lär sig något nytt varje dag.

ANNONS

Annons om höstlovsaktiviteter på Hovdala

I Hässleholms kommun har Eva Persson Bivall arbetat 24 år. Tillsammans med andra trotjänare i medborgarnas tjänst blev hon nyligen bjuden till en fest i kulturhusets röda salong. Det bjöds på underhållning med Pernilla Andersson, middag, kaffe och tårta. Medarbetarna fick också en personlig present.

– Det var en fin gest av Hässleholms kommun, som visar att de uppskattar trogna medarbetare, säger Eva Persson Bivall. Visst finns det en del som tycker att man inte ska vara så länge på samma arbetsplats. De menar att man blir hemmablind.

För egen del har hon i alla fall funnit vägar att utvecklas.

-Jag har bytt jobb inom kommunen. Så jag kan den utan och innan. Jag är ju en av dem som jobbat längst.

Nyligen gick Eva Persson Bivall trots allt vidare till en tjänst i Region Skåne. Om man ringer sjukvårdsrådgivningen på 1177 kan det hända att det är hon som svarar.

– Men mitt hjärta finns trots allt här i Hässleholms kommun, säger hon.

Eva Persson Bivall har erfarenhet av att arbeta både dag, kväll och natt. Hon har också många års erfarenhet av att arbeta med delegeringsutbildning, det vill säga att lära vårdpersonal hur man på rätt sätt hanterar läkemedel, exempelvis tabletter, ögondroppar och insulin. Hur många hon fått utbilda vet hon inte riktigt.

– Det är tusentals, och det är lika roligt varje gång.

Eva Persson Bivall har haft tusentals elever i delegeringsutbildningar inom kommunens omsorg. Men nu har hon börjat arbeta på sjukvårdsrådgivingen på 1177. Foto: Urban Önell

Redan som tonåring hittade Eva Persson Bivall det som skulle bli hennes livsuppgift. Då var tanken att vården var ett kall, mer utpräglat än den är idag. När hon gick högstadiet fanns det något som hette ”Fritt valt arbete” och de timmarna kunde hon välja att använda till att besöka äldre, på ålderdomshem i Malung. Eftersom hon tyckte om att spela gitarr och sjunga så gjorde hon det. Sedan var vägen öppen för ett sommarjobb.

– Föreståndarinnan var jättebra, berättar Eva Persson Bivall. Hon sa: Strunta i att städa. Ta fram gitarren istället. Sedan blev det promenader med de äldre till glasskiosken också.

Behoven av ny personal inom vården är stort och lär inte minska framöver. Det gäller både läkare, sjuksköterskor och undersköterskor. Hur ska man locka ungdomar så att de söker sig till olika vårdyrken och blir kvar där, istället för att söka sig till andra branscher?

– Ja, för det första gäller det att ta väl hand om dem som redan jobbar i vården, säger Eva Persson Bivall. Se till att behålla dem som redan finns på plats.

Det är många gånger tufft att arbeta inom vård och omsorg. Frågan är hur ungdomar ska lockas att satsa på yrkena och stanna kvar. Foto: Niklas Laurin/Region Skåne

Lika självklart är det att nyrekryterade får en ordentlig introduktion så att de kan sätta sig in i arbetet. För att kunna göra ett gott arbete behöver de få de rätta förutsättningarna.

– Det är mycket de ska kunna, säger Eva Persson Bivall. Då är det viktigt att se till att de inte blir skrämda när de inser hur mycket det är de ska ta ansvar för.

Inte minst i hemtjänsten är det många saker man måste klara av på en begränsad tid och då är det lätt att bli stressad.

– De som jobbar där är tidspressade, säger Eva Persson Bivall. Det är snudd på att man ska vara på nästa ställe innan man lämnat den man är hemma hos.

Hon konstaterar också att nyutbildade sjuksköterskor ibland möter en tuff verklighet när de ska träda i tjänst.

– De unga orkar inte alltid med, de får en chock och flyr arbetet, säger Eva Persson Bivall.

Hon menar att både chefer inom vården och politiker måste öka sin förståelse för de utmaningar som personalen hanterar i det dagliga arbetet. Då är det angeläget att lyssna till synpunkter som finns ute på arbetsplatserna.

– De borde följa med ut och se hur vi arbetar. Dåvarande omsorgschefen Annika Andersson var med oss ute på natten.

Höjda löner, vettiga arbetsvillkor, möjlighet att jobba heltid så man kan försörja sig på sin lön är några punkter som Eva Persson Bivall menar att beslutsfattarna behöver jobba med för att förbättra personalsituationen – så att statusen för vårdyrken höjs. För hon menar att det trots allt är ett arbete som borde kunna vara intressant för många fler än idag.

– Det är ett kanonjobb och det gäller bara att berätta det för ungdomarna. Fördelarna är fler än nackdelarna. Gå in i skolan och informera om det. Ge fler ungdomar möjlighet att följa med ut och se vad jobbet innebär. Vi behöver vara entusiastiska och visa hur roligt jobbet är.

Urban Önell


Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se