Arabisktalande väljare på Ljungdala i Hässleholm är huvudorsaken till att Vänsterpartiet gick starkt framåt i kommunvalet i Hässleholm. Partiets nye styrelsemedlem Mohamed Chehade har satsat särskilt på att nå ut i området där han inte sett några andra partier kampanja under valrörelsen – förutom det nybildade muslimska partiet Nyans som gjorde ett misslyckat försök att värva honom.
V fick hela 31 procent av rösterna i valdistriktet Läreda, där Ljungdalas flerfamiljshus ingår, en stor ökning sedan förra valet samtidigt som S minskade nästan lika mycket.
Vänsterpartiet ökade totalt från 3,9 till 5,9 procent av väljarkåren i Hässleholms kommunval. På Läreda var ökningen 24,4 procent. S minskade där med 21,6 procent, från 54 till 32,4 procent. I många andra kommuner har Vänsterpartiet backat, liksom i riksdags- och regionvalen.
Söndagskvällens preliminära resultat visade att V skulle gå från två till tre mandat i kommunfullmäktige. Efter onsdagens räkning stod det klart att partiet fördubblar sina mandat, från två till fyra. Bara 33 röster skiljde mellan V och FV som förlorade ett mandat.
V:s gruppledare Magnus Åkeborn är glad över partiets valresultat i Hässleholm.
– Kul! Det känns jättebra, säger han.
Men han är samtidigt väldigt besviken på utgången av valet.
– Det är otäckt, att högersidan vinner med SD i spetsen, oavsett om de inte får statsministerposten. Det är precis som om de andra partierna inte sett hur de beter sig med hot och hat. Det verkar bara rinna av dem som vatten på en gås. Det är illa, verkligen, säger han.
Han har inte sett det som spännande att vänta på valresultatet.
– Det är ingen hockeymatch. Jag har pratat med människor som är rädda nu. Vad är det för samhälle vi är på väg mot?
Han ger Mohamed Chehade äran för större delen av partiets framgångar i Hässleholm.
– Det har varit naturligt att vi satsat genom Mohamed i vår styrelse som oerhört aktivt förmedlat information på arabiska.
”Lätt att övertyga folk”
Mohamed Chehade själv medger att han arbetat hårt för partiet under valrörelsen, både på Ljungdala och i valstugan på Stortorget, men tycker inte att det varit svårt.
– Det har varit lätt att övertyga folk. Jag har pratat med dem, de har varit nyfikna på vår politik och lyssnat, säger han.
Han tycker att det är konstigt att inga andra partier, förutom Nyans, varit på Ljungdalaområdet under valrörelsen.
– Folk blev jätteglada när jag kom med flygblad på arabiska. Oj, äntligen någon som verkligen bryr sig om oss och förklarar hur det blir om vi röstar höger eller vänster. De behövde någon att prata med. Vi ger dem hopp.
Mohamed Chehade, idag 52 år gammal, kom som statslös palestinier från Libanon till Sverige, Hässleholm och Ljungdala för 31 år sedan.
Företagare som alla känner
Han blev svensk medborgare 1995 och har bott i området under alla år, först i lägenhet och nu i villa. Han är också företagare och driver sedan 2010 OK-macken vid Östergatan.
– Jag är sedan många år inne i samhället. Alla känner mig, säger han.
Men företagandet tar mycket tid och det politiska engagemanget kom först för cirka två år sedan då han gick med i Vänsterpartiet. Vid årsstämman i februari blev han invald som suppleant i styrelsen.
– Jag var vänster i tanken sedan länge.
– Ingen med invandrarbakgrund i Hässleholm var politiskt engagerad. Någon måste ta den rollen och föra fram den här gruppens önskemål och tankar. En hel del känner sig marginaliserade och tycker att ingen frågar efter oss. Då ville jag ta steget och engagera mig mer i politiken, säger han.
Med gruppen menar han främst arabisktalande och muslimer, som han själv. Han har inte glömt hur det var att komma ny till Sverige, med svårigheter att lära språket med mera. Men på den tiden var det ändå lite enklare, med betydligt färre invandrare.
– Jag var den ende arabisktalande i klassen på SFI. Nu talar alla i klassen ofta samma språk. Istället för att de lär sig svenska lär sig läraren arabiska! Det är svårare att integreras när man umgås med andra från samma land, säger han.
Han berättar att han under valrörelsen träffade en del Ljungdalabor som inte röstat förut.
– Men nu tyckte de att det var viktigt. Jag behövde prata lite mer med dem. Vissa var lite rädda.
Trött på retorik från höger
Han är trött på retoriken från höger om utsatta områden, islamister och kriminalitet som skylls på invandrare och även att det fanns politiker som ville lägga ner Mötesplats Ljungdala.
– De skyller allting på invandrare och särskilt muslimer. Om det är ett hål i ozonlagret så får vi skulden!
Han betonar att politiker som ska regera måste presentera en plan för hela landet.
– Alla ska ha samma rättigheter.
– Partierna har tävlat om att komma med rasistiska förslag. Det blir helt fel, det är inte sådant de ska vinna valet med. Om en person är kriminell, ska man utvisa hela familjen? Ska jag också utvisas om någon i min familj begår ett brott?
Han anser att Ljungdala är ett fint område.
– Jag har aldrig haft bekymmer, men det finns alltid någon som inte sköter sig och dem ska polisen ta hand om.
– Mötesplatsen är viktig för ungdomarna behöver en plats att vara på. Politikerna måste engagera sig mer. Ut med politikerna till områden som Ljungdala!
Nyans splittrade vänstern
Det enda andra parti Mohamed Chehade mötte på Ljungdala under valrörelsen var Nyans som riktar sig särskilt till muslimer och som spridit lögner om att svensk socialtjänst kidnappar barn med mera.
– De försökte här och med mig personligen. Men det är inget parti, man kan inte bara driva en eller två punkter. De har varit mycket aktiva i Malmö, på Rosengård. Varför har andra partier inte varit mer i utsatta områden? Nyans splittrar vänstern. Många muslimer hade annars röstat på S eller V. En av de största orsakerna till valresultatet kan vara Nyans, säger Mohamed Chehade.
Mohamed Chehade tror att V kan ha tagit över en del Ljungdalaväljare från S. Men han har inte träffat någon som sagt att de var besvikna på S efter att unge Omar Al-Ganas, som lockade många väljare 2018, blev utesluten.
Många oroliga för SD-inflytande
Själv är han inte orolig, men många han träffat har uttryckt oro för framtiden med en regering där SD får inflytande.
– De siktar bara mot muslimer, säger han och berättar bland annat att en del som har tillfälliga uppehållstillstånd undrar om de ska få stanna och att föräldrar frågar om skolan nu ska tvinga av deras döttrar slöjan.
Han berättar att hans fru bär slöja, men inte döttrarna.
– Jag anser att det ska vara fritt för alla att välja hur de vill leva, så länge de inte går över gränsen och begår brott, så länge de sköter sig.
Han tycker att regeringen borde ta itu med annat, exempelvis elpriserna. Själv har han just fått en fyrdubblad elräkning till företaget. Han klarar det denna gången, men inte i längden.
– Kanske året ut, men inte mer. De måste ta fram snabba lösningar nu. Inte kärnkraft om 20 år. De får prioritera lite.
Nya medlemmar
Mohamed Chehade berättar att många han träffat under valrörelsen lovat att ansluta sig till Vänsterpartiet.
– Det är nog cirka tio personer. Några har redan blivit medlemmar, men det kommer att bli mycket mer inom kort, säger han.
Han är inte orolig för att det ska komma för många nya medlemmar på en gång som inte vet vad partiet står för och kanske tar över, så som skedde i SSU Skåne för några år sedan.
– Vi har medlemsmöte månatligen och pratar om vår politik och har också viss utbildning för nya medlemmar, säger han.
– Om man ska ansluta sig till ett parti måste man förstå vad det innebär. Men jag tror inte att vi kommer att stöta på några problem.
Det tror inte Magnus Åkeborn heller.
– Som tur väl är har vi en ideologi att luta oss emot. V är ett socialistiskt, feministiskt och antirasistiskt parti med en grön grund. Det är det här som gäller, säger han.
Text och foto: Berit Önell