Anders Edwall (C) hade inte väntat Lööfs avgång nu

Anders Edwall (C) hade inte väntat Lööfs avgång nu

Anders Edwall, Centerpartiets gruppledare i Hässleholm, blev som många andra överraskade av partiledaren Annie Lööfs besked på torsdagen om att hon avgår.

– Det var rätt väntat att hon skulle avgå efter allt det hat hon utsatts för och även på grund av valresultatet. Men jag hade inte väntat att hon skulle göra det nu, utan vid nästa årsstämma, säger han.

Han tror att det dåliga valresultatet till stor del beror på att C inte hade rätt lösningar på de frågor som valet handlade mest om: elpris, bränsle och gängkriminalitet. Fler hässleholmare röstade dock på C lokalt än i riksdagsvalet, ändå tappar partiet två av sina fem mandat.

När Annie Lööf vid en pressträff meddelade att hon avgår berättade hon att hon känt sig hotad under valrörelsen. Dagen efter valet vaknade hon med en känsla av lättnad över att hon inte kommit till skada. Men hon har under lång tid varit utsatt för en hatretorik i sociala medier. Mordet i Almedalen, där det visade sig att hon var den egentliga måltavlan, skakade också henne.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt
Annie Lööf avgår inte bara på grund av valresultatet utan också som en följd av att hon utsatts för hot och hat. Foto: Pressbild Centerpartiet

Hon kommer att fortsätta som partiledare tills en efterträdare är utsedd, vilket kommer att ske vid en extra årsstämma. Den ordinarie stämman hålls i september-oktober nästa år.

– Det är jättesorgligt att Annie Lööf avgår, men jag förstår det för hennes familjs skull och efter mordhotet, säger Anders Edwall.

Anders Edwall tycker att det är tråligt att partiet tappar två mandat, men konstaterar att det lokala budskapet nog ändå nått ut bättre. Foto: Urban Önell

Han betonar att en politiker inte ska behöva avgå på grund av hot och hat.

– Det ska man absolut inte behöva. Det är fruktansvärt. Det skrivs på internet och kommer sedan ut i verkligheten, både verbala hot och okvädingsord. Hon är en stark person som har stått upp för alla människors lika värde, men detta är ett hot mot demokratin. Att hon avgår är en jätteförlust inte bara för Centerpartiet utan för demokratin, säger han.

Men elva år som partiledare är också rätt lång tid.

– Jag tror att det behövs en nytändning nu, säger Anders Edwall.

Han har inte hunnit fundera så mycket på lämpliga efterträdare.

– Det kom lite plötsligt, men Emil Källström, tidigare ekonomisk-politisk talesperson, tycker jag är jättebra. Eller är Kristina Yngwes (ordförande i miljö- och jordbruksutskottet) kanske möjlig.

Fick ut budskapet bättre i Hässleholm

I valet till riksdagen i Skåne läns norra och östra valkrets, där Hässleholm ingår, röstade 5,0 procent på Centerpartiet. I kommunvalet röstade fler hässleholmare, 5,7 procent enligt de preliminära siffrorna, på Centerpartiet.

– Självklart är det jättetråkigt att vi tappar två mandat. Enda ljuspunkten är att det gick bättre lokalt än i riksdagsvalet. Jag ser det som att vi fått ut budskapet bättre här, säger Anders Edwall.

Han tror att problemet varit just att få ut budskapet.

– Vi borde fokuserat mer på de frågor som var viktigast för väljarna. Vi måste ha något vasst där också, inte bara människors lika värde och landsbygdsfrågor. De lösningar som vi tog fram var inte tillräckligt skarpa. Energipriserna är inte en långsiktig fråga nu. Folk kan tvingas flytta från hus och hem och företag kan gå i konkurs. Då är det inte mer bidrag för solceller de behöver. Kanske hellre någon form av pristak eller att man tillfälligt tar bort punktskatter och moms, säger han.

Valvinnarnas löften ser han dock inte som realistiska.

– Nu får vi hoppas att det verkligen blir 9,50 billigare när vi tankar och ett omedelbart sänkt elpris, säger han ironiskt.

– Det är en jättekomplex fråga och även EU-regler som styr.

Anders Edwall har tidigare sagt att en stabil majoritet behövs i kommunen. Nu ser det ut att bli en sådan utan C.

– Jag ser det som jätteviktigt. M är nyckeln nu, antingen får de samarbeta med SD eller med S och det kräver i så fall att även de minsta partierna är med. Men en treblockslösning, som vi haft nu, är det allra sämsta, säger han.

Spelreglerna följs inte

Ett minoritetsstyre menar han inte är aktuellt med tanke på erfarenheterna från denna mandatperiod.

– Det fungerar inte då inte spelreglerna gäller längre så att övriga partier lägger ner sin röst när budgeten ska tas. Eller om de lägger ner sin röst och sedan gör tilläggsyrkanden så att budgeten faller samma dag som den tas. Tjänstepersonerna har också lagt tid och kraft på ärenden och när de kommer till fullmäktige har partierna ändrat sig. Det blir ingen som helst utveckling och stor osäkerhet för tjänstepersonerna.

Han menar att det framförallt gäller övergripande styrdokument som översiktsplaner, detaljplaner, klimat- och miljöarbete och policies.

– Sådant är ryggraden i en kommun, säger han.

Dessutom påpekar han att det hänt att detaljplaner antagits, men sedan finns inte majoritet att verkställa dem, såsom på Björklundaområdet.

– Det var lika rörigt när det skulle beslutas var vi skulle lägga badhuset. När folk vill bygga röstar man ibland emot fast det följer detaljplanen och ibland blir det ja till det bygglov som strider mot detaljplanen. Man kan inte lita på att kommunen fungerar, det är inte förutsägbart, säger han.

Nu väntar förhandlingar om hur kommunen ska styras. Hanna Nilsson har sagt att SD, som är största parti, ska prata med alla.

– Vi har inte blivit kontaktade än, men jag har gratulerat flera partier till valresultatet, säger Anders Edwall.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se