Spänningen var påtaglig på partiernas lokala valvakor när rösterna räknades samman. Socialdemokraterna jublade tidigt över vallokalsundersökningarna som visade att de ökade på riksplanet och att det rödgröna blocket ledde. Sverigedemokraterna gick samtidigt starkt framåt. Både Miljöpartiet och Liberalerna hade anledning att fira eftersom de verkar kunna hålla sig kvar i riksdagen. På Moderaternas valvaka var kommentarerna mer besvikna efter vallokalsundersökningarna där partiet backade. Trenden såg liknande ut när de första kommunsiffrorna började komma. Men sedan svängde det och ställningen mellan blocken var jämn in i det sista, såväl i riksdagsvalet som på kommun- och regionnivå.
När 6 113 av 6 578 valdistrikt var räknade ledde de borgerliga med mindre än en procentenhet, 49,7 procent mot de rödgrönas 48,8.
Med 34 av 35 valkretsar i Hässleholms kommun räknade hade SD fått hela 29,9 procent av rösterna. S hade 22,7, V 5,7, MP 2,5 och C 5,8. Alla de rödgröna utom V tappade jämfört med förra valet. M fick 16,6 procent, KD fick 6,0 och L 4,3. Av partierna i den borgerliga alliansen ökade bara KD något, övriga tappade lite. Folkets väl hade 5,8 procent. Om resultatet står sig innebär det troligen att alliansen liksom FV behåller sina mandat i kommunfullmäktige. SD ökar från 14 till 16 mandat. S minskar från 15 till 14 mandat, V ökar från två till tre och C minskar från fem till tre medan MP behåller sina två. Alternativ för Sverige fick 0,5 procent och övriga partier 0,3 procent.
Både TV4:s och SVT:s vallokalsundersökningar gav det rödgröna blocket ledningen.
– Det blev jubel här, säger ombudsman Joachim Fors från valvakan på restaurang Farozon.
De först räknade rösterna i riksdagsvalet visade samma ställning med kring 30 procent för S, cirka 50 procent för de rödgröna och ett par procent lägre för det borgerliga blocket, SD inräknat.
– Det är jätteglädjande, men det är många valdistrikt kvar att räkna, säger Hässleholms S-ledare Lena Wallentheim.
Senare på kvällen tog det borgerliga blocket en knapp ledning i riksdagsvalet.
Stämningen på Socialdemokraternas valvaka var optimistisk men avvaktande.
– Vi ser med förväntan fram emot att bli Hässleholms största parti igen, säger Lena Wallentheim.
Lite senare är hon mer tveksam.
– Det svänger enormt. Ett mandat skiljer på riksplanet och över 1 000 distrikt är kvar att räkna, säger hon.
Huvudfokus under kvällen är att hylla partiets valarbetare som gjort en stor uppryckning inför valet. Inget parti har haft så välbemannad valstuga som socialdemokraterna, enligt Joachim Fors, som anför bildbevis från Frilagt i sitt tal inför partiet.
Även SSU har mobiliserat stort inför valet. Ungdomsförbundet har stort sett legat i dvala sedan 2018 då Omar al-Ganas uteslöts ur partiet, men återuppstod i år med faslig kraft under ledarskap av artonåriga Tilde Jarl från Sösdala. Idag har ungdomsförbundet över hundra medlemmar.
– Vi har nu 105 medlemmar, säger hon.
Som förbundets nye ordförande står hon enig med sina jämnåriga kamrater William White, vice ordförande, och Melvin Holmberg, kassör, om SSU:s uppgift.
– Att hålla sossarna i schack, säger William.
Det nya ungdomsförbundet hoppas kunna påverka moderpartiet i vänsterriktning och företräda ungdomar i de frågor som påverkar dem, exempelvis kollektivtrafiken, som blivit alldeles för dyr.
Men konkurrensen från SD om största parti i Hässleholm är hård. Vallokalsundersökningen från TV4 visade 21,3 procent för SD, att jämföra med valresultatet på 17,5 i riksdagsvalet 2018.
– Vi är jätteglada, riktigt på topp. Men vi vågar inte ropa hej än, i förra valet sjönk vi från 25 till 17, säger SD:s kommunalråd Hanna Nilsson.
Hon hoppas att rösträkningen inte ska bli försenad på grund av köerna till vallokalerna. Själv hamnade hon i en lång kö i Vankiva när hon skulle rösta.
– De sa att de som hade egna valsedlar med sig fick gå förbi. Det var tur jag hade det, annars hade jag inte hunnit hit i tid, säger hon från valvakan på Superbowl i Hässleholm där cirka 70 personer är samlade.
Både hon och gruppledaren Ulf Berggren säger att det viktigaste är att Hässleholms kommun får ett majoritetsstyre efter valet, oavsett vilka partier det blir. Men om de fortsatt blir största parti och dessutom ökar vill de vara med och styra.
– Vi är redo att ta ansvar, men det är också en förhandling, säger Hanna Nilsson
Miljöpartiet får hela sex procent i TV4:s vallokalsundersökning som kom vid 19.45-tiden, en ökning från 4,4 procent i valet 2018 och en rejäl uppryckning jämfört med bottennoteringarna under fyraprocentsspärren tidigare i år.
– Vi är glada. Det var det resultat vi behövde. Nu hoppas vi att det står sig och blir lika bra i regionen och kommunen. Vi behövs verkligen, säger Arberesha Sabani från partiets lilla valvaka hemma hos Hans-Göran Hansson i Hässleholm.
Ett 25-tal liberaler är samlade till valvaka i Rättelöv. När Frilagt hälsar på har TV4 precis presenterat sin vallokalsundersökning. Den visar positiva siffror för partiet, som ser ut att ha gjort en uppryckning, med 50 procent på kort tid utifrån opinionsundersökningarna.
– Vi är jätteglada, då vi ser ut att klara riksdagsspärren, med råge, säger partiets gruppledare Agneta Olsson Enochsson. Nu får se vad de kommande siffrorna visar.
Hon och hennes partivänner väntar nu med spänning på resultatet i kommunalvalet.
På Moderaternas valvaka dämpas feststämningen efter den första vallokalsundersökningen. Kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson hade hoppats på en riksdagsplats, men för det krävs en ökning från två till tre mandat i riksdagsvalkretsen Skåne norra och östra .
– Chansen är nog väldigt liten, säger han.
Han vill dock inte ge upp för tidigt. Siffrorna kan ändras innan valresultatet är klart.
– Vi får se, säger han.
Han är inte så bekymrad över om SD blir större än M på riksplanet.
– Det absolut viktigaste är att vi får en borgerlig regering, säger han.
Lina Bengtsson, hans efterträdare som toppnamn på kommunlistan, är hoppfull om ett bättre resultat lokalt.
– Vi har haft en väldigt positiv valrörelse. Det känns väldigt bra så här långt, säger hon.
Senare på kvällen vänder det och stämningen är positiv.
– Det är otroligt jämnt, väldigt spännande, säger Lina Bengtsson.
På Centerpartiets valvaka vill gruppledaren Anders Edwall inte säga för mycket innan fakta ligger på bordet.
– Det är mycket ovisst. Vi har inga tydliga signaler och inte mycket till fingervisningar, säger han.
– Det viktigaste är att vi får en politisk majoritet. Vi har haft åtta år utan att vi kommit en millimeter.
Även om SVT:s vallokalsundersökning inte är detsamma som ett riktigt val, och Centerpartiet backade jämfört med 2018 jublade medlemmarna när resultatet utannonserades.
– Vi är fjärde största parti! säger Anders Edwall.
Vänsterpartiet ser ut att gå framåt i Hässleholm.
Maten på vänsterpartiets valvaka var helt vegetarisk.
– Principen i Vänsterpartiet är att det är vegetariskt, och vill man ha kött får man säga till, säger Magnus Åkeborn.
Falafel, baba ganush, muhammara, hummus med mera. Falafeln kommer ifrån Östervärnsgrillen, resten är importerat från Kristianstad.
Folkets väl hade 25 personer på plats i Vinslövs värdshus under kvällen.
– Vi är försiktiga med att dra några slutsatser i förväg, säger gruppledaren Björn Widmark.
– Vi är glada om vi kan behålla våra fyra mandat, säger han.
Så ser det ut att bli. Björn Widmark finner det en smula förvånande att Folkets väl lyckas locka väljare.
– Vi har ju inte något valfläsk att bjuda på. Vi säger att vi inte har råd, exempelvis med ett badhus i Sösdala och med EU-forum. Det är ju inte sådant som människor vill höra, utan bistra sanningar. Men glädjande om de trots allt vill premiera det. Jag hoppas för egen del att valfläskets tid ska vara förbi.
Urban Önell
Berit Önell
Jonathan Önell