Lång kö till vallokalen

Lång kö till vallokalen

Det var långa köer till vallokalerna på söndagsförmiddagen. En orsak var de nya reglerna med valsedlarna bakom skärmar. Men utanför Restaurangskolans lokaler i Hässleholm var stämningen god bland de väntande och röstmottagarna kom ut med stolar till personer som behövde vila benen. Agneta Henriksson, ordförande i Östervärn-Röinge valdistrikt, hade önskat utrymme för fler skärmar, men uppfattar också antalet röstande som ovanligt stort.

Kön till vallokalen i Restaurangskolan ringlade sig lång.

ANNONS

Annons om höstlovsaktiviteter på Hovdala

Bo och Brita Wendén bor i Röinge, men röstar i Restaurangskolan för första gången. Tidigare tillhörde de Stoby-Ignaberga, men indelningen av valdistrikt har nu ändrats.

– Det var mycket folk här. De har väl lyssnat på uppmaningen att alla ska rösta, säger Bo Wendén, pensionerat polisbefäl.

Brita har opererat höfterna och går på kryckor, men tycker det går bra ändå.

Båda anser att det är viktigt att rösta.

– Jag menar att man annars har försuttit sin chans att ha synpunkter efteråt, om man inte försökt påverka. Oss spelar det egentligen ingen roll vem som styr, men tonen i debatten i år känner jag inte igen, med alla angrepp, säger Bo Wendén.

Bo och Brita Wendén tycker att det är viktigt att rösta.

Asmahan Salah Yas röstar för första gången.

– Det känns bra att rösta. Det är kul att vara med och bestämma, säger hon glatt.

Hon tycker inte att det var särskilt svårt att välja vilket parti hon skulle rösta på eftersom hon fick god hjälp av skolan.

– Vi hade skolval och fick läsa lite om de olika partierna, berättar hon.

Fredrik Erlandsson och Madelaine Svantesson har bott i området i över 20 år och röstat i samma lokal vid varje val, men aldrig behövt stå i kö förut. De är lite frågande till de nya reglerna.

– Det är ett konstigt system nu. Jag kan tänka mig att ungdomar inte vill stå i kö. Det måste vara lättillgängligt. Tänk om det hade regnat. Det gynnar inte valdeltagandet, säger Madelaine Svantesson.

Madelaine Svantesson och Fredrik Erlandsson har aldrig behövt köa vid tidigare val.

Hon tillägger att det inte är lätt för äldre heller att köa länge.

– Det hade kanske gått att ha valmöjlighet. Den som inte bryr sig eller kan tänka sig att ta några olika lappar, som man gjorde förut, kunde slippa gå bakom skärmen, säger hon

De är också angelägna om att gå och rösta.

– Jag vill ha en förändring. Det är alltid viktigt att rösta, men extra viktigt i år. Det känns inte som att vi är på rätt väg, framförallt inte i landet. Kommunen kommer i andra hand, det är viktigt det med, men i första hand gäller det hur landet styrs, säger Fredrik Erlandsson.

– Det är väldigt viktigt för folk att rösta i en demokrati, vad de än röstar på, säger han.

Här ligger valsedlarna bakom skärmar.
När bara en person åt gången kan gå in tar valet längre tid.

Agneta Henriksson ser också köerna som en följd av det nya systemet med valsedlarna bakom en skärm där bara en väljare åt gången får gå in. Fler “bås” hade behövts om köer skulle undvikas.

– Det hade underlättat, men det är svårt med tillgängligheten i lokalerna. Med facit i hand hade jag önskat fler ställ, säger hon.

Röinge-Östervärn är ett relativt liten valdistrikt med 1 371 röstberättigade.

– Vi har haft drygt 300 förtidsröstande och blev lite tagna på sängen av att det är så många här idag. Samtidigt är det jättekul att det är så många röstande. Folk är också väldigt glada och tålmodiga i kön. Vi får lösa det efterhand, säger Agneta Henriksson.

Agneta Henriksson är ordförande i valkretsen Östervärn-Röinge.

Köandet lär vara värst för äldre och personer med funktionsnedsättningar.

– Vi kan erbjuda hjälp där ute. De kan gå före i kön och vi har kommit ut med stolar. Vi kan också erbjuda röstning utomhus. Vi är väl bemannade så det går bra, säger Agneta Henriksson.

Däremot får de inte gå ut och dela ut valsedlar till köande väljare. Men den som önskar hjälp i båset kan få det. Agneta Henriksson tycker att det är bra att valhemligheten nu skyddas bättre i de svenska valen och att säkerheten är stark.

– Vi är väldigt glada för att nivån höjts. Som väljare ska man också respektera att demokratin tar tid, säger hon.

Hon skulle inte bli förvånad över ett ökat valdeltagade i Östervärn-Röinge valdistrikt.

– Fortsätter det så här så blir det högt, säger hon.

Inne i själva vallokalen där röstmottagarna tar hand om kuverten är det gott om plats.

2018 var valdeltagandet i valdistsriktet ändå bland de högsta i kommunen, 88,22 procent, att jämföra med 83,51 procent i kommunen som helhet och 87.2 procent i riksdagsvalet.

Agneta Henriksson berättar att det är fjärde eller femte valet hon är ordförande i valdistriktet. Arbetslaget består av totalt tio personer som tjänstgör fem åt gången i två-tretimmarspass. Ikväll när vallokalen stängt klockan åtta är alla på plats för att räkna rösterna.

– Vi var här och förberedde i två timmar igår ockå, så det blir en full helg, säger hon.

De preliminära valresultaten rings så snart de är klara in till Valmyndigheten, riksdagsrösterna först, därefter kommunrösterna och till sist regionens röster.

Text: Berit Önell
Foto: Urban Önell

Väljarna informeras vid dörren om hur det går till att rösta.


Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se