Polisen: “De ger sig inte förrän någon dött”

Polisen: “De ger sig inte förrän någon dött”

Polisen förstärker i Hässleholm efter torsdagsmorgonens sprängladdning. Foto: Jonathan Önell

Polisen befarar att konflikten mellan de kriminella grupperna i Hässleholm inte dämpas förrän någon blir dödad.

– Det finns risk för dödsfall, att de inte ger sig förrän någon dött, med tanke på den eskalering vi har nu, säger lokalpolisområdeschef Pär Cederholm.

Polisen omfördelar därför sina resurser och förstärker ytterligare i Hässleholm efter torsdagsmorgonens sprängdåd.

Sedan i april har området kring Viaduktgatan och Götagatan skakats av sprängningar och skjutningar. Bryggaregatan, där en sprängladdning detonerade tidigt på torsdagsmorgonen, är en tvärgata till Viaduktgatan. Sprängladdningen var placerad vid fasaden på innergården till huset som ligger på hörnan mot Viaduktgatan där ett misstänkt föremål för en vecka sedan hittades utanför en port.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Det står nu klart att även föremålet utanför porten var en skarp sprängladdning som dock inte detonerat.

– Tanken var säkert att den skulle sprängas, säger förundersökningsledaren Håkan Klein.

Bomben vid flerfamiljshuset på Bryggaregatan lär då ha varit ett nytt försök.

– Den var kanske ett led i att man misslyckats i sitt uppsåt på Viaduktgatan, säger Håkan Klein.

Pär Cederholm berättar att polisens teori är att båda sprängladdningarna var riktade mot en person som bor i eller har anknytning till boende i huset, samma person som var måltavla för skjutningen mot en bil på Frykholmsgatan vid Fisktorget i centrala Hässleholm lördagen den 6 augusti.

– Vi tror att de försöker ta död på en person, först genom skjutningen och dessutom följer de upp med två sprängladdningar, säger han.

Lokalpolisområdeschef Pär Cederholm bedömer att konflikten mellan de kriminella grupperna eskalerat så att det nu handlar om att döda en person. Foto: Urban Önell

Han anser det anmärkningsvärt att sprängladdningarna placeras ut så tätt efter varandra och kort tid efter mordförsöket vid Fisktorget. Dessutom finns det bevakningskameror i området och polisen har både genomfört många förhör och uttalat sig i media.

– Det brukar lugna ner miljön så det inte händer så mycket mer. Men nu verkar de inte bry sig. De är motiverade och beredda att ta risker, säger Pär Cederholm.

Han säger att situationen nu är farlig även för allmänheten.

– Jag tänker att det är skitfarligt. Om någon går förbi fasaden på Bryggaregatan med sin hund när det smäller kan de bli allvarligt skadade. Det blev skador tiotals meter bort, säger han.

Håkan Klein säger också att det bara var lyckliga omständigheter som gjorde att ingen blev skadad på torsdagsmorgonen. Hur kraftig sprängladdningen var är dock oklart.

– Ingen hade kanske dött, men blivit skadad, säger Håkan Klein.

Såvitt han känner till var det bara ett stuprör som flög loss vid detonationen.

– Vi vet inte om syftet var att döda eller skrämma. Det är rätt svårt att bedöma hur mycket man ska ha i en bomb. Tillgången kan också vara begränsad, säger han.

Bevakningskameror har inte avskräckt förövarna. Foto: Jonathan Önell

Konflikten tros bero på konkurrens mellan grupper om marknadsandelar, främst för narkotikahandel.

– Vi har sargat en sida rätt hårt med flera som avtjänat straff. Då blir det öppet för andra. När de som satt inne kommer ut vill de ha tillbaka sin födkrok och de som tagit över vill inte lämna ifrån sig något, säger Pär Cederholm.

Han menar också att det är fler kriminella i Hässleholm än vad marknaden bär, vilket orsakar friktion.

När polisen beslagtar narkotika, som på Viaduktgatan för en vecka sedan, blir det ännu ett hål i den kriminella ekonomin.

– Då blir någon skyldig någon annan pengar, säger Pär Cederholm.

Polisen har höjt närvaron i Hässleholm sedan i våras och särskilt efter skjutningen på Frykholmsgatan, men ska nu öka bemanningen ännu mer.

– Vi vill absolut inte att det här ska fortsätta. Vi ska göra allt som står i vår makt, säger Pär Cederholm.

– Vi vill inte att någon blir skadad, varken någon kriminellt belastad eller någon som inte har med det att göra.

Polisens resurser prioriteras om.

– Vi börjar i polisområdet där vi har rätt ordentliga resurser vi kan styra om från Kristianstad, Karlskrona och Karlshamn bland annat. Vi ska skapa lugn och helst trycka tillbaka de här individerna så att de inte begår fler brott. Vi kan också få hjälp av regionen om vi ser behovet. Men vi måste först sätta oss i polisområdet och se hur vi kan jobba mest effektivt. Kanske vi ska ha en plan på ett halvårs sikt för att komma till rätta med problemet.

Några få dagars insats räcker inte.

– Då lämnar vi bara tillbaka till de kriminella igen.

Pär Cederholm berättar att hässleholmarna kommer att märka fler polisbilar i staden och att polisen ställer mer frågor till allmänheten på gatan. Däremot kanske inte alla trafikkontroller som planerats kommer att utföras trots att det nu är Trafikveckan.

Polisens avspärrningar har blivit en vanligare syn i bostadsområdena kring Viaduktgatan de senaste månaderna, här på Bryggaregatan på torsdagsmorgonen. Foto: Jonathan Önell

Polisen vet ganska väl vilka personer som ingår i de kriminella konstellationerna, men Pär Cederholm säger att det krävs mycket för att ringa in en misstänkt. Där kan kamerorna vara till hjälp.

– Det är jättebra. Vi kan kanske få bilder och i alla fall en brottstid där det kan vara intressant att hålla förhör om vad någon gjorde vid den tidpunkten. Vi lägger ett pussel. Ju fler parametrar desto bättre, säger han.

Han förstår att människor som bor i områdena är rädda och till och med vill flytta. Han tycker inte att man ska behöva kolla om det finns någon bomb vid fasaden innan man vågar gå ut.

– Det är inte allmänhetens ansvar. Det är vi som får agera och sätta till resurser för att skapa trygghet, säger han.

Berit Önell

Läs mer:

2022-08-18 Nytt sprängdåd i Hässleholm

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se