Moderaterna har hittills inte diskuterat om kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson borde ta en timeout under den pågående polisutredningen mot honom.
– Jag har varit på semester, så jag har inte hört något, säger Bo Persson, ordförande i Moderaternas kommunkrets i Hässleholm.
De andra kommunalråden vill inte rikta någon kritik mot Lars Johnsson, men både Hanna Nilsson (SD) och Lena Wallentheim (S) säger att de själva inte skulle ha träffat en medborgare för att diskutera dennes överklagande av ett kommunalt beslut. Enligt Hanna Nilsson hade en polisanmäld ledande politiker inom SD sannolikt blivit avstängd under utredningen.
Bo Persson förklarar att han hörde talas om polisanmälan först på torsdagen.
– Jag har inte satt mig in i det här, säger han.
Han tror inte att det finns någon särskild policy inom partikretsen för hur händelser av det här slaget ska hanteras.
– Jag är inte tillräckligt uppdaterad. Om det hade diskuterats hade jag kanske hört om det, men inte så snabbt, säger han.
Lena Wallentheim berättar att Lars Johnsson talade om för henne och Hanna Nilsson att han hade haft mötet med Martin Persson och att köpet av Björksäters äldreboende troligen inte skulle gå att genomföra.
– Men jag vet inte vad de hade pratat om. Lars sa att han hade informerat Martin om läget. Jag tyckte att det var bra att han informerade oss, säger Lena Wallentheim.
Hon förklarar att hon varken sa att Lars Johnssons agerande var bra eller dåligt.
– Jag sa inte så mycket där och då. Men vi kan inte be någon att dra tillbaka sitt överklagande, säger hon.
Hon tycker att det bästa för kommunen hade varit att köpa äldreboendet.
– Från min socialdemokratiska synvinkel tyckte jag att det var tråkigt att det blev överklagat, säger hon.
Hon är medveten om Martin Perssons överklagande gällde att priset kan ha varit för högt och köpet därmed olagligt.
– Det får man ju tycka och domstolen får avgöra det. I min värld är det så att finns det ett överklagande så får man bara avvakta, säger hon.
– Det är varje medborgares rätt att överklaga.
Hon tror inte att S hade uppmanat någon att ta paus från sina uppdrag på grund av en polisanmälan eller inledd förundersökning.
– Jag tycker att en polisutredning också ska ha sin gång. Myndigheten får tala om vad som är rätt eller fel. Det är viktigt att veta för framtiden. Men jag tror att vi hade avvaktat vad förundersökningen säger och bedömt utifrån det. Väldigt många förundersökningar läggs ner. Sedan hade säkert saken i sig gjort att vi haft en diskussion i partiet, om vi ska göra så här eller ej, säger hon.
Hanna Nilsson säger att riktlinjerna är tydligare i SD.
– Det hade nästan automatiskt blivit en paus efter en polisanmälan om det varit en SD-politiker. Det är lite beroende på vad det handlar om. I detta fall hade personen nog stängts av tills utredningen var klar, om det var en så pass högt uppsatt politiker och så direkt kopplat till det politiska uppdraget. Om det gällt något mer privat, exempelvis en vårdnadstvist, hade det varit annorlunda. Men här handlar det om maktutövandet, säger hon.
I själva sakfrågan tycker hon att det är svårt att uttala sig.
– Personligen skulle jag inte göra så. Det är en demokratisk rättighet att överklaga, oavsett vad jag tycker. Sedan är det olyckligt att det tog så lång tid i domstolen, säger hon.
Hon förklarar dock att hon inte uppfattade det som att Lars Johnsson direkt försökt övertala Martin Persson att dra tillbaka överklagandet.
– Hans intentioner var säkert goda. Men det är väldigt konstigt att göra på det viset. Jag vet inte hur Lars tänkte, säger hon.
– Givetvis hade vi alla blivit väldigt glada om Martin dragit tillbaka sitt överklagande. Det blir intressant för oss att se vad utredningen visar. Det är klart att man ska kunna ringa till Martin och säga: “Jag vet att du har överklagat, men visste du detta?”. Sedan kan jag tycka att det är jätteirriterande att någon överklagat, men jag måste respektera det. Annars är vi farligt på det. Medborgare ska kunna överklaga utan att bli pressade av politiker. Själv har jag pratat jättemycket med Martin, men jag skulle aldrig säga: “Kan inte du dra tillbaka överklagandet?” Vi politiker får aldrig gå in på det sättet, säger hon.
Berit Önell
Artikeln har klandrats av Mediernas Etiknämnd. Beslutet kan läsas på www.medieombudsmannen.se
Läs mer: