Qpoolens simhall har två reservpumpar som ska gå att använda om huvudpumpen till vattenreningen havererar. Men båda står stilla sedan flera år tillbaka eftersom kommunen prioriterat ner underhållet i Qpoolen i väntan på ett nytt badhus. Därför måste simhallen nu vara stängd i fyra månader.
– Det är väl lite Hässleholms kommun i ett nötskal när det gäller simhallar och badhus, säger Mikael Björklund, huvudtränare i simklubben S71 som drabbas hårt av stängningen.
Qpoolens simhall i Hässleholm stängde för cirka tre veckor sedan på grund av haveriet i reningsanläggningen då den stora pumpen gick sönder. Marcus Dalén, fastighetschef på tekniska förvaltningen, vet inte när de två mindre reservpumparna gick sönder.
– Det är väldigt länge sedan. Det kan vara ett, två eller fem år sedan, säger han.
Han kan inte svara på exakt varför har de inte lagats tidigare.
– Det ska ju byggas nytt och inte läggas några pengar på det, säger han.
Han berättar att alla tre pumparna är så gamla att det inte går att hitta reservdelar.
– Vi har försökt att laga och hitta delar. Men det går inte, så vi får köpa ny pump, säger han.
Offerten gäller tre nya pumpar. De ska tillverkas i Italien, vilket ska ta tolv dagar. Själva tillverkningen kostar 83 000 kronor plus moms.
– De ska specialbyggas och måttanpassas, säger Marcus Dalén.
Sedan ska de skickas hit med expressfrakt och installeras. Totalt bedömer Marcus Dalén att kostnaden landar på cirka 250 000 kronor, inräknat installationsarbeten som kommunens personal kan utföra.
– Vi ska passa på och byta filter med mera när anläggningen ändå är nedstängd, berättar han.
Han menar att det nu är nödvändigt att se till att Qpoolens simhall fungerar. Det nya badhuset beräknas stå klart först hösten 2025.
– Vi kan inte bara byta ut en pump och så händer det något så att vi får hålla stängt igen. Vi får väl ha kvar Qpoolen 2025 ut, säger han.
I sommar stängs även Tyrs Hovs simhall i Tyringe för takbyte, vilket beräknas ta cirka nio månader, och då blir det ännu viktigare att Qpoolen kan användas.
S71 får nu ha sin träning i Bjärnum och Tyringe. Simskolan kommer även att få använda Vinslövs friluftsbad i sommar.
Mikael Björklund hade inte hört talas om att det funnits reservpumpar i Qpoolen.
– Det hade jag ingen aning om. Det är inte så roligt att höra, att de har haft läge att fixa det, men inte gjort det, säger han.
Han berättar att frågan kom upp när simklubben nyligen hade möte med fritidskontoret om stängningen.
– När vi pratade med dem sa de att det borde ha funnits en reservpump!
Mikael Björklund säger att simskolan drabbas mest av stängningen eftersom övriga simhallar inte har de utrymmena som Qpoolen har.
– Vi har också många yngre ledare som inte har körkort. Det blir problem för dem att ta sig fram och tillbaka, säger han.
Fritidschef Henrik Samevik säger att han inte har så mycket kunskap om det tekniska.
– Men normalt sett borde det vara så att man har någon pump stående som reserv. Det är lite synd att det är så här. Det drabbar bland annat S71 och skolorna, säger han.
Han känner också till att underhållet på Qpoolens simhall prioriterats ner och är därför inte förvånad.
– Det har vi hört förr. Jag vet ju att tekniska förvaltningen fått i uppgift att inte lägga för mycket pengar på Qpoolen. Qpoolen är som ett stort svart hål, säger han.
Han konstaterar att brist på underhåll nu straffar sig.
– Med facit i hand var det dumt. Förmodligen blir det en merkostnad för föreningarna, tyvärr. Nu gäller det att hålla tummarna. Nästa gång kan det vara något annat. Vi har sagt länge att simhallarna är slut, säger han.
Politikerna i tekniska nämnden säger sig inte känna till att Qpoolens reservpumpar stått stilla i flera år.
– Jag har fått till mig att det funnits tre pumpar, men det tekniska är jag inte insatt i, säger ordförande Torsten Nilsson (M).
Han har inte hört att underhållet i Qpoolen prioriterats ner.
– De måste ha gjort en avvägning. Det är inget vi politiker vetat, säger han.
Han konstaterar att det med facit i hand är lätt att vara efterklok och säga att det borde ha funnits reservkapacitet.
– Det kan man alltid säga efteråt. Men frågan är hur mycket reservdelar man kan ha hemma. Badhuset är 50 år gammalt. Vi har väntat i decennier på badhusfrågan, men nu har vi i alla fall satt ner foten, säger han.
Vice ordförande Ulf Berggren (SD) säger att han absolut inte hade en aning om detta.
– Men det kan ju inte vara bra. Vi får ha något som fungerar. Tyrs Hov ska också stängas snart. Det här slår hårt mot föreningslivet, vi har ju flera stora simklubbar i kommunen, säger han.
Han påpekar att budgeten för fastighetsrenovering generellt är för liten.
– Kommunen har under många år sparat på fastighetsunderhåll. Till slut går det inte längre, säger han.
Berit Önell
Läs mer: