Lina brädade Kenny på M-valsedeln

Lina brädade Kenny på M-valsedeln

Lina Bengtsson är Moderaternas toppnamn inför höstens kommunval, här tillsammans med kretsordförande Joakim Karlsson vid nomineringsstämman på Statt på onsdagskvällen.

Lina Bengtsson från Hästveda är Moderaternas förstanamn på valsedeln vid kommunvalet i Hässleholm i höst. Kenny Hansson, som blev etta vid provvalet i september, fick se sig besegrad vid stämman på onsdagskvällen. Han återfinns nu först som nummer 13 på listan, vilket inte räcker för en ordinarie plats i kommunfullmäktige om partiet får lika många mandat som idag. Han säger dock till Frilagt att han är glad för en ersättarplats.

Kretsordförande Joakim Karlsson tror att Lina Bengtsson kan fungera som en enande kraft och det tror hon själv också att hon kan bidra med.

Nomineringsstämman på Statt blev oväntat dramatisk. Valberedningens förslag var som brukligt i linje med provvalet. Där var Kenny Hansson, 26, alltså förstanamn. Han hade redan tackat ja till att efterträda Lars Johnsson som kommunstyrelsens ordförande om partiet får behålla den posten efter valet. Lars Johnsson kandiderar nu till region och riksdag.

ANNONS

Annons om höstlovsaktiviteter på Hovdala

Men vid stämman lanserades Lina Bengtsson som motkandidat. Efter att hon röstats fram som förstanamn föreslog valberedningen Kenny Hansson på andra plats, men där förlorade han mot Stefan Larsson. Sedan tog hans mormor Karin Axelsson plats tre och därefter fortsatte det på samma sätt. Kenny Hansson röstades bort tolv gånger innan han fick plats 13 på listan.

Joakim Karlsson ville backa

En förändring i valberedningens förslag kan ha öppnat för en ny kandidat i toppen. Kretsordföranden Joakim Karlsson, som bara var två röster efter Kenny Hansson i provvalet, hade bett att få bli nedflyttad.

– Jag fick backa med tanke på jobbet. Jag valde att dra mig tillbaka från toppstriden, säger han.

Därefter har av allt att döma ett behov av en motkandidat till Kenny Hansson uppkommit. Joakim Karlsson förutsätter att Lina därför blev tillfrågad.

– Det är ju en spekulation, men möjligen såg hon mig som som självklar och krigade inte om platsen från början, säger han.

Han konstaterar att det finns många viljor i partiet.

– Det är en “bred kyrka”. När det väl kom till kritan blev detta utslaget vid röstningen. Det visar också vem ombuden tror på som gruppledare efter Lars Johnsson. Kenny var nog inte så glad, men det blev en väldigt bra och stark lista annars, säger han.

Han menar främst “topp tio” på listan, som är antalet ordinarie M-ledamöter i kommunfullmäktige idag, och de följande fem, som blir ersättare vid lika många mandat.

Provvalet inte rättvisande?

Röstningen sker på olika sätt i provvalet och på nomineringsstämman.

– I provvalet kan alla medlemmar rösta, även på nätet. Om en viss grupp engagerar sig kan de få många röster, säger Joakim Karlsson.

Han vet inte om det var så vid provvalet denna gång.

– Men Kenny har bra stöd i vissa delar av partiet och det är nog fler yngre än äldre som engagerar sig i provvalet, säger han.

Vid nomineringsstämman röstar enbart ombud från kretsens tre föreningar: Moderaterna Västra Göinge där Hästveda och Bjärnum ingår, Tyringe och Hässleholm där Kenny Hansson är ordförande.

Kan bli en enande kraft

Joakim Karlsson konstaterar att Lina Bengtsson har brett stöd i hela kommunkretsen.

– Hon är väldigt klok, lugn och sansad. Jag tror att hon kan vara en bra enande kraft, säger han.

Han uppfattade också att Kenny accepterade sin placering.

– Han är ju ung fortfarande så han har tiden för sig, säger Joakim Karlsson.

Kenny vill fokusera på helheten

Kenny Hansson, som redan för sex år sedan meddelade att han ville ställa upp som kommunalråd, säger till Frilagt att han inte är besviken.

– Vi har interndemokrati i partiet. Det blir vad medlemmarna röstat fram, det är så det ska vara. Provvalet är bara rådgivande och listan har förändrats vid stämman många gånger förr, säger han.

26-årige Kenny Hansson, ordförande i miljö- och stadsbyggnadsnämnden, flyttades ner från första plats till trettonde på valsedeln. Foto: Urban Önell

Han vill inte direkt säga att utgången var oväntad.

– Jag visste att det eventuellt skulle föreslås en annan kandidat. Det är alltid bra om det finns flera kandidater, säger han.

Trettonde plats är långt ner, men det verkar inte bekymra honom särskilt mycket.

– Det räcker till en ersättarplats. Jag är glad för det. Det viktigaste är att fokusera på helheten.

Fick många kryss 2018

Han är medveten om att han har stort stöd i en del av partiet, men tycker att det är bra att man enats om en bred lista istället för att splittra upp sig på två.

Han har ännu inte bestämt sig för om han ska satsa på en krysskampanj i år. I valet 2018 fick han 294 kryss, motsvarande 5,27 procent. Han hade därmed kryssats in om han inte redan stått högt på listan, då plats fyra.

– Många röstar på person framför parti. Men jag kommer att jobba för Moderaterna som parti, säger han.

Är du kontroversiell inom partiet?

– Det kan bara andra svara på, jag gör så gott jag kan och för fram mina liberala och konservativa åsikter. Det känns ändå som att jag har stöd. Man kan inte vara bästa vän med alla, säger han.

Vården Linas viktigaste fråga

Lina Bengtsson, 48, arbetar som medicinskt ansvarig sjuksköterska i Osby kommun och driver tillsammans med maken Mats bolaget Viltgården Långaröd inom natur-, jakt och fiskevård med mera. Hon har länge varit engagerad i partiet och är idag bland annat ordförande i det kommunala bolaget Hibab och ledamot i kommunfullmäktige. Hon fick plats åtta i provvalet och hade inte tänkt någon längre tid på möjligheten att ta på sig gruppledaruppdraget.

– Det känns bra, säger hon nu.

– Jag har fått frågan några gånger under hösten och vintern. Jag sa att jag kunde tänka mig det. Det var en tanke, men sedan kom det ju upp på sittande möte, berättar hon.

Hon vågar inte svara på om det var Joakims nedflyttning som gjorde att en toppkandidat till behövdes.

– Det kan klart spela roll, säger hon.

Hon har inget emot hans beskrivning av henne som en enande kraft.

– Jag tror att jag kan bidra med det. Jag har jobbat inom kommunal verksamhet ganska länge. Jag tycker att det är viktigt att lyssna in och ta till sig olika tankar. Sedan får vi bestämma att så här gör vi och gå vidare tillsammans. Jag tycker att vi har en väldigt god och bra dialog i partiet, förklarar hon.

Om hon blir kommunalråd vill hon arbeta för en större stabilitet i kommunen.

– Det är ryckigt nu i och med den fördelning vi har. Det är jobbigt för tjänstemännen att inte veta hur det blir. Det är inte någons fel, men jag skulle önska att vi hittade en stabilitet, säger hon.

Den viktigaste politiska frågan för henne är inte oväntat vården.

– Men all kärnverksamhet ska vara bra. Den ska vara en trygghet för invånarna. Det ska vara god kvalitet på skola och vård. Medborgarna ska få god service av kommunen, vare sig de är företagare eller privatpersoner, och ett trevligt bemötande, säger hon.

Hon är också mycket intresserad av natur- och landsbygdsfrågor.

– Hibab har en stor del i det i kommunen. Vi ska ha en bra miljö och rekreationsmöjligheter och också ge företag hjälp att etablera sig, det ger skatteintäkter och arbetstillfällen, säger hon.

Berit Önell

Här är de första 15 namnen på Moderaternas valsedel:

1. Lina Bengtsson
2. Stefan Larsson
3. Karin Axelsson
4. Urban Widmark
5. Charlotta Eroldsson
6. Torsten Nilsson
7. Margareth Segerstein
8. Joakim Karlsson
9. Erik Berg
10. Kristina Lind
11. Axel Johnsson
12. Axel Heinonen
13. Kenny Hansson
14. Lynn Thulin
15. Dino Helmefalk

Läs mer:

2021-09-22 Lars Johnsson avgår efter valet – Kenny Hansson tar över

2021-09-22 Hoppas av M i protest mot Kenny

2021-11-30 Lars Johnsson på väg mot riksdagen

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se