INSÄNDARE. Inför jul och nyårshelgen tog jag del av annonser från de stora matvaruaffärerna och såg flera erbjudanden om att köpa kött från Brasilien. Det annonserades som färskt och kom då att tänka på att det färdats långt med de klimatpåföljder som transporten medför. Vidare kan man fundera över hur djurhållningen fungerar i Brasilien där det förmodligen inte är så stränga regler för antibiotikaanvändning.
Glädjande är däremot uppgifterna om att när det gäller konsumtionen av julskinka så är 90 procent av svenskt ursprung. Detta faktum har sin grund i att fler och fler inser att svensk djurhållning bedrivs på ett ansvarfullt sätt och att vi har låg antibiotikaanvändning jämfört med andra EU-länder. När det gäller grisuppfödning är Sverige ett av få länder som inte kuperar svansen på grisarna, klipper tänderna på smågrisarna och fixerar suggorna. Vi kan därför med gott samvete konsumera svenskt kött som för det mesta är närproducerat. När det gäller miljöpåverkan så är det dags att uppmärksamma hur vegankosten kommer till Sverige. En vegantallrik med exempelvis sojaprodukter och bambuskott har kanske åkt över 4 000 mil. Dessutom kan den ha odlats på mark där regnskogen skövlats.
Som konsumenter bör vi genom våra inköpsvanor känna ett ansvar för en levande landsbygd där vi har kvar betande mular och djur som föds upp på ett bra sätt.
Lars-Ivar Ericson C, Tyringe