En man rånades på tisdagsmorgonen under knivhot i en lägenhet på Göingegatan i Hässleholm. Han larmade polisen som kom dit och grep den misstänkta, samma kvinna som nyligen under dödshot attackerade en granne med en vass sax. Trots det som tidigare hänt valde åklagaren att släppa henne på fri fot utan att ens anhålla henne.
Polisen fick larmet om rånet klockan 06.20 på tisdagsmorgonen. Jimmie Modin på Polisregion syds presscenter har tre timmar senare bara en kortfattad händelserapport från poliserna som var på plats. Där framgår att en person är gripen, misstänkt för personrån och att offret hotats med kniv. Anmälan med mer utförliga uppgifter är ännu inte skriven.
Mannen ska ha varit på besök i huset. Enligt vittnesuppgifter är den gripna personen samma kvinna som den 14 oktober anhölls för försök till grov misshandel mot en granne. Hon hade då först kastat ner en vikt från andra våningen i trapphuset så att den var nära att träffa grannen i huvudet men istället nuddade ryggen. Därefter rusade hon ner och gjorde utfall mot hans huvud med en vass sax samtidigt som hon uttalade dödshot. Han lyckades avväpna henne och höll fast henne tills polisen kom.
Hon greps och anhölls, men åklagaren bedömde att det inte fanns skäl för häktning och släppte henne därför på fri fot dagen efter händelsen.
Efter rånet beslöt en annan åklagare att släppa kvinnan på fri fot efter förhör, utan att anhålla henne.
– Jag har bedömt att det inte fanns skäl att hålla henne frihetsberövad, säger åklagaren Emelie Eriksson Kuitu som uttalade sig även förra gången efter att en annan åklagare fattat beslut.
Hon svarar inte på hur hon gjort den bedömningen. Men att två så allvarliga händelser inträffar på kort tid tycks alltså inte räcka för frihetsberövande mer än en kort stund.
– Det är inte tillräckligt i nuläget, säger Emelie Eriksson Kuitu.
Hon förklarar att hon kan förstå att grannarna känner sig oroliga, men vill inte uttala sig om risken att något mer skulle kunna hända. Hon kan inte heller säga om ett våldsbrott till skulle leda till anhållande eller häktning.
– Det kan jag inte svara på. Det beror på det enskilda fallet, säger hon.
Kvinnan är fortfarande misstänkt för brotten och förundersökningarna fortsätter i båda ärendena.
Om hennes agerande skulle bero på psykisk sjukdom är det enligt åklagaren inte i sig ett skäl för anhållande eller häktning. Polis och åklagare kan inte heller besluta om vård.
– Det är i så fall en senare fråga, vid beslut om påföljd om hon döms. Det är inte något vi kan göra något åt just nu, inte från vår sida, säger Emelie Eriksson Kuitu.
Berit Önell