Polisutredningen om branden i Hässleholms Musikforums lokal Perrong 23 är nedlagd på grund av brist på bevis. Föreningen kan därmed inte få något skadestånd som täcker kostnaderna för skadorna. Den planerade sommarfesten är inställd liksom all annan verksamhet och det är oklart när huset kan tas i bruk igen.
Den man som tidigare var misstänkt för att ha brutit sig in och anlagt branden dömdes på måndagen till fängelse i åtta månader för 19 andra brott.
Den 30-årige mannen greps strax efter att branden upptäckts på tisdagsförmiddagen den 8 juni. Han misstänktes då på kort tid ha gått runt i centrala Hässleholm och punkterat ett stort antal bildäck med kniv, hotat två personer och brutit sig in i Perrong 23 på Stobygatan där branden anlagts i en soffa. Lokalen fick omfattande rökskador och en del brandskador och måste saneras.
Tre åklagare har varit inblandade i att utreda brotten. Ingen av dem kunde svara säkert på om det var aktuellt med något åtal för branden. Men polisens utredare Maria Berg berättar för Frilagt att utredningen om branden är nedlagd.
– Vi har tyvärr inte kunnat bevisa något, säger hon.
My Carserud, ordförande i Hässleholms Musikforum, har inte fått någon information om att utredningen är nedlagd. Hon trodde att det var klarlagt hur branden uppstod. Nu blir det inte något skadestånd till föreningen. My Carserud säger att försäkringen inte täcker eftersom föreningen inte fått posten i tid till lokalen. Och på kommunen, som ska sanera lokalen, är alla ansvariga på semester.
Ingen information om sanering
– Det ser inte så ljust ut just nu. Vi vet inte när vi får tillbaka lokalen, vi vet inte om de är färdiga med saneringen eller om de ens börjat, säger My Carserud.
Föreningen har nycklar, men väntar på besked från kommunens tekniska förvaltning som ska måla lokalen med en grundfärg som stänger in röklukten och laga det brandskadade golvet.
– Vi är tillsagda att inte gå in, säger My Carserud.
Hon berättar att de först fick höra att saneringen skulle ta två dagar. Men inget hände och ingen återkom.
– Efter cirka två veckor ringde jag och frågade hur det gick. Då var det dags för semester, berättar hon.
Saneringen var då “på gång”, men vad det innebar vet hon inte.
– De står ju för saneringen och vi är glada för det, men kommunikationen har inte varit så bra, säger hon.
Det handlar också om att föreningens medlemmar själva måste lägga ner en hel del arbete på att få lokalen i ordning efter att kommunen gjort sin del. Något som hade varit lättare att hinna under semestertid.
– De målar bara med grundfärg som är vit. Sedan får vi måla. Vi vill inte ha en helt vit lokal, säger My Carserud.
– Alla möbler “dog”. Vi måste byta ut dem för det kostade mer att sanera dem. Några brann upp helt, det var en tvåsitsig soffa och ett gäng biostolar som satt fast i golvet, berättar hon.
Dyr teknisk utrustning måste bytas ut
Mycket av elektroniken blev också förstörd eller skadad.
– PA-systemet, kablar och scenbelysning brann och smälte, annat blev rökskadat, förklarar My Carserud.
Hon bedömer att ett nytt PA-system (högtalare) kostar 10 000-tals kronor att köpa nytt. Hur illa det är med förstärkare, mixerbord, monitorer med mera vet hon inte ännu.
Kommunen har halverat bidraget till föreningen på grund av pandemin, men hon är ändå optimistisk.
– Vi kommer inte att lägga ner föreningen och vi får ha kvar lokalen. Det här är ju typ det enda vi har i Hässleholm, säger hon.
Folk har redan hört av sig om begagnade mixerbord och förstärkare.
– Vi har ett stort nätverk och känner många inom branschen. Det kommer att lösa sig. Det är bara jobbigt tidsmässigt, att inte veta när vi kan öppna. Vi har skjutit upp så mycker redan på grund av corona, säger My Carserud.
Sommarfesten som skulle hållits den andra helgen i augusti är nu inställd.
Efter branden tvingades My och de andra aktiva i föreningen själva tömma lokalen på brända och rökskadade möbler och andra inventarier.
– Nästan alla dök upp och hjälpte till. Det tog två dagar. Många blev lite kassa efter det på grund av röken, berättar hon.
Framtidstro trots allt
Hon beskriver stämningen i föreningen som god, trots allt.
– Vi har haft väldigt många möten i parken och pratat om hur vi ska gå vidare, vad vi ska göra nästa år och hur vi ska inreda, berättar hon.
Hon betonar att tanken är att alla medlemmar ska involveras i hur lokalen ska inredas.
– Folk är väldigt taggade på nystart. Vi vill ha en ”reopening-kväll” med lokala band och tacka alla som hjälpt oss, säger hon.
Hon hoppas att kommunen nu passar på att byta ut Perrong 23:s altandörr där den som tände på tog sig in och som hon menar är för lätt att bryta sig in genom. Det har tidigare skett inbrott via samma dörr.
Rättegång under två dagar
30-åringen häktades ett par dagar efter att han greps, men alltså inte för branden utan enbart för andra brott som han sedan också åtalades för. Rättegången pågick under två dagar i förra veckan. På måndagen dömdes 30-åringen för tio fall av skadegörelse på bildäck och ett fall av olaga hot den 8 juni, ytterligare ett olaga hot den 5 juni, tre fall av sönderskurna bildäck vid annat tillfälle, tre fall av brott mot knivlagen samt ringa narkotikabrott.
Hässleholms tingsrätt anser att vittnens utpekande räcker för att binda 30-åringen till de flesta av brotten. Även att han greps relativt kort tid efter händelserna den 8 juni och i närheten av brottsplatserna bidrar till att han kan dömas. Han hade vid gripandet nyss slängt ifrån sig kniven som kunde tas i beslag.
Enligt åtalet försökte han hugga en tonårig pojke i magen efter att de hamnat i ordväxling på Resecentrum i Hässleholm den 5 juni, något som rubricerades som försök till grov misshandel. Men tingsrätten ansåg inte att bevisen räckte till mer än olaga hot. En nämndeman var skiljaktig och ansåg att hotet skulle bedömas som grovt.
30-åringen döms att betala cirka 60 000 kronor i skadestånd till 16 olika målsägande. Han ska stanna i häkte tills domen vinner laga kraft eftersom tingsrätten bedömer att det annars finns risk för fortsatt brottslighet. Eftersom han släpptes från ett tidigare fängelsestraff för grov misshandel så sent som i mars i år ska villkorligt medgiven frihet till en tid av fyra månader förverkas. Det innebär att den totala fängelsetiden blir tolv månader.
Berit Önell
Läs mer:
2021-06-09 Anhållen för andra brott misstänkt för branden på Perrong 23
2021-07-09 Åtal för stort antal brott – Men inte för branden