Stora mängder död fisk i Finjasjön

Stora mängder död fisk i Finjasjön

Ett hundratal döda små fiskar låg i strandkanten vid Björkviken på tisdagsförmiddagen, trots att kommunens personal städat upp både på morgonen och på måndagen.

Massor av död fisk har samlats på Finjasjöns östra stränder. Kommunens fritidspersonal städade vid Björkviken både på måndagen och på tisdagsmorgonen. Ändå låg ett hundratal döda fiskar i strandkanten på tisdagsförmiddagen.

Henrik Svensson, som ansvarar för skötseln av Björkvikens badplats, kan inte säga hur mycket fisk som samlats upp, men det är stora mängder.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det är mycket, det är en lång strand. Men det är betydligt mindre än för ett par år sedan, säger han.

Den extremt varma sommaren 2018 samlades säckvis med död fisk upp vid Björkviken under flera veckors tid. Det mesta var gärs, en liten bottenlevande art som ofta är den första som drabbas av syrebrist.

– Det tyder på att det är syrebrist längre ut. Det är samma typ av fisk, men jag tror att det är några gösyngel också, säger Henrik Svensson.

Fisken som spolats i land är troligen gärs, en bottenlevande art som dör när det blir för syrefattigt på bottnarna.

Värmen spelar troligen in även denna gång, men han konstaterar att det just nu är blåsigt och att vinden ligger på mot Björkvikens strand.

– Både fisk och växter blåser in. Igår räfsade vi hela stranden och även i morse, men det kommer in nya döda fiskar hela tiden. Vi får köra imorgon bitti igen, säger han på tisdagseftermiddagen.

2018 bedömde konsultfirman Regito att fisken dött antingen av syrebrist eller av giftig svavelvätegas som bildats i bottensedimenten när det varit låga syrgashalter. Vattnet luktade då starkt av svavelvätegas. Även nu är sjövattnet illaluktande och det bubblar av gas från bottnarna, särskilt en bit norr om Björkviken, mellan Ormanäs och Sjörröd, där också massor av döda fiskar hittats.

Vid Sjörröd syntes på tisdagen också stora mängder död fisk flytande i vattnet.

2018 var algblomningen periodvis kraftig. I år har det varit mindre av de vanliga blågröna algblomningarna, men mer av de små vita eller ljusgröna prickar, gloeotrichia echinulata, som kan bilda samma gift.

Henrik Svenssons kollega Bengt Andreasson tog ett vattenprov vid Björkviken på tisdagen. Svar väntas tidigast under onsdagen. Han berättar att avrådan från bad har diskuterats.

– Det finns tendenser till algblomning, men så länge det blåser är det hyfsat. Vi avvaktar och håller Björkviken under uppsikt, säger han.

De små algkulorna kan bilda gift, liksom andra blågröna alger. Den senaste tiden har de ökat i antal. På bottnen ligger också död fisk.

Om det blir avrådan från bad kommer en skylt upp på badplatsen. Information läggs också ut på kommunens hemsida och hos Havs- och vattenmyndigheten.

Badplatsen vid Mjölkalånga har haft avrådan från bad på grund av algblomning i cirka tre veckor. På tisdagen togs skylten ner.

– Vattnet var klart i helgen och igår, säger Bengt Andreasson.

I Bjärlången var bedömningen i helgen, liksom vid Björkviken, att det finns tendens till algblomning. I Dalsjön konstaterades för några veckor sedan höga halter av bakterien enterokocker, men ett omprov en vecka senare visade åter tjänligt badvatten. Övriga badplatser som kommunen ansvarar för har hittills i sommar haft bra vattenkvalitet.

Berit Önell

Läs mer:

2018-07-27 Björkvikens strand städad och harvad – Men skylt med avrådan från bad kvar tills vidare

2018-10-10 Giftig svavelvätegas kan ha dödat fisken vid Björkviken

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se