På fredagen konstaterades två nya fall av covid-19 inom äldreomsorgen i Hässleholms kommun. Båda finns på Högalidshemmet där alla boende och all personal på den aktuella avdelningen nu testas. Birgitta Ljungbeck, medicinskt ansvarig sjuksöterska, är inte förvånad eftersom smittspridningen nu ökar kraftigt i samhället.
– Besöksförbudet är hävt, men vi avråder starkt anhöriga från att komma in nu, säger hon.
Kommunens omsorgsverksamheter har varit fria från smitta sedan den 3 september. Men vårdtagare med symptom har testats efterhand och på fredagen visade provsvaren för två personer på samma avdelning alltså positivt.
Birgitta Ljungbeck berättar att isolering med barriärvård genast sattes in för alla på avdelningen och att de övriga tiotalet boende på avdelningen provtogs under fredagen. På måndag ska även personalen testas som ett led i smittspårningen. Efter en vecka tas omprover.
– Nu har vi rutiner på plats. Covidteamet kommer in så fort det finns ett bekräftat fall och arbetar bara hos de smittade. Det har visat sig ha bra effekt, säger Birgitta Ljungbeck.
Det är svårt att veta om smittan kommit in via personalen eller via besökare, men hon tycker att det var olyckligt att besöksförbudet hävdes samtidigt som smittspridningen ökade.
– Man kan nästan säga att det var väntat. All personal och även anhöriga rör sig ute i samhället, säger hon.
Hon tycker att läget är oroväckande.
– Kanske var det ett förhastat beslut nationellt. Men det är svårt att hitta balansen. Isolering är något som våra gamla inte heller mår bra av under sin sista tid i livet, säger hon.
Region Skånes smittskydd har också nyligen beslutat att äldre som har hemtjänst inte längre ska isoleras efter sjukhusvistelse om de inte har symptom.
– De har dragit ner lite. Det är svårt för oss att förhålla oss när smittskydd har beslutat, säger Birgitta Ljungbeck.
Smittspridning på äldreboenden har ökat i hela Skåne den senaste veckan. Enligt ett pressmeddelande från Region Skåne på fredagen pågår nu smittutredningar på ett 15-tal boenden runt om i Skåne.
– Det är bekymmersamt och det drabbar de sköraste i samhället. Men jag hoppas att vi klarar detta lika bra som sist på Sjögläntan, säger Birgitta Ljungbeck.
På Sjögläntan i Vinslöv smittades i augusti tre vårdtagare, varav en dog, och åtta i personalen. Omedelbar isolering och smittspårning gjorde dock att utbrottet snabbt kunde stoppas.
Berit Önell