Algblomning i hela Bjärlången Avrådan från bad

Algblomning i hela Bjärlången Avrådan från bad

Algblomningarna har i sommar varit fler och värre än någonsin tidigare i Bjärlången i Bjärnum. På tisdagen beslöt kommunen att avråda från bad. Foto: Per Gustavsson

Bjärlången i Bjärnum har i år drabbats mer än någonsin av algblomningar. Men det har inte lett till någon avrådan från bad förrän på tisdagseftermiddagen, efter att Frilagt ställt frågor till ansvariga på kommunen. Per Gustavsson hade då slagit larm om att hela sjön var täckt av blågröna möjliga giftalger när han paddlade kanot förra helgen.

– Den algblomning jag såg nu var det mesta jag sett när vi varit där uppe, säger Bengt Andreasson på kultur- och fritidsförvaltningen, som ansvarar för provtagningen och bedömningen av badplatserna, efter att ha satt upp skylten om avrådan från bad vid Bjärlången.

När Frilagt besöker badplatsen på måndagsförmiddagen är vattnet vid bryggorna grönt i flera nyanser och inbjuder definitivt inte till bad.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Per Gustavsson bor nära sjön och har sett hur den förändrats.

– Så här dåligt har det inte varit på 20 år, säger han.

Varken sommaren 2002 eller 2018, då det var extremt varmt, noterade han algblomningar av den här omfattningen.

– I sommar har det varit algblomning lite då och då. Inte enbart när det varit varmt utan även under juli när det var dåligt väder, säger han.

Författaren Per Gustavsson bor nära sjön och är bekymrad över dess försämrade tillstånd. Foto: Berit Önell

För bara en dag sedan såg det bättre ut, men förra söndagen var han ute och paddlade i sjön som kallas nedre Bjärlången.

– I stort sett nästan hela sjön var grön. Sedan dess har det varit intensiv blomning fram tills i helgen, berättar han.

På torsdagen kontaktade han kommunens miljökontor och frågade vilken kontroll och uppföljning man har på algblomningar i sjöar. Svaret blev att det inte finns resurser till någon uppföljning alls.

Per Gustavsson är bekymrad över sjöns tillstånd, inte bara för att det inte går att bada utan ännu mer för hur miljön påverkas.

– Algblomningarna måste vara tecken på att sjön inte mår bra. Men det borde snarare vara mindre miljöbelastning nu än förr eftersom de enskilda avloppen vid sjön är åtgärdade och det inte längre betar kor vid stränderna. Ändå är det värre än på 20 år, det är sådant som oroar mig lite, säger han.

Han undrar därför hur det står till med den kommunala avloppshanteringen.

– Det finns ju en bräddstation här intill, säger han och menar Lyckåsa pumpstation som har Bjärlången som recipient och som miljökontoret har tillsynsansvar för.

Per Gustavsson fick besked om att kommunen inte har några resurser att följa upp algblomningar. Foto: Berit Önell

På fredagen satte kommunen upp en skylt som ger allmän information om algblomning och deklarerar att det är upp till var och en att hålla koll på vattenkvaliteten.

Per Gustavsson tyckte i och för sig att det var bra att skylten kom upp, men påpekar att det handlar om blågröna alger, eller egentligen cyanobakterier, som inte bara kan ge illamående, utan också kan orsaka bland annat leverskador.

– De skulle egentligen avråda från bad, de här kan ju vara giftiga. Annars blir det upp till var och en och många kan ha svårt att tillgodogöra sig informationen, säger han.

Miljöchef Torbjörn Håkansson bekräftar att miljökontoret inte har resurser att följa upp algblomningar.

– Normalt är det inte möjligt. Vi har inte kapacitet att följa upp varje förändring i naturen, säger han.

Han har inte fått någon information om bräddningar på Lyckåsa pumpstation.

Miljökontoret har visserligen tillsyn över reningsverk och pumpstationer, men enligt Torbjörn Håkansson är det inte möjligt att utreda vad en enskild belastning beror på.

– Vi har årlig tillsyn på reningsverken och viss avsatt kapacitet för det, säger han.

Tips från allmänheten kan sällan utredas.

– Vi har väldigt små resurser till att kolla upp sådant. Vi har de resurser vi får av fasta avgifter från de bolag vi har tillsyn över, sedan har vi lite skattefinansierat för miljöbevakning, men det är framförallt kopplat till Finjasjön. I övrigt har vi väldigt lite, om det inte är tydligt att det sker ett aktivt utsläpp, säger han.

Bengt Andreasson har sett bilderna från i torsdags som Per Gustavsson skickat till miljökontoret.

En av bilderna från Bjärlången i torsdags som Per Gustavsson skickade till kommunen.

– Det kändes som en avrådan när jag såg bilderna, så jag tog skyltarna med mig på fredagen. Men när jag kom dit var vattnet mycket bättre. Det var inte tillräckligt för att stänga för bad, förklarar han.

Därför satte han istället upp skylten med allmän information om algblomning.

Han konstaterar att det kan skifta snabbt.

– Vi kan städa på morgonen och då ser vi alger, men ett par timmar senare är de borta. Det beror mycket på vindarna, säger han.

Han har svårt att säga hur mycket algblomning som är acceptabelt.

– Så länge man kan se fötterna när man går ut i vattnet brukar man säga. Men allmänheten får göra en bedömning.

Det är ibland svårt att bedöma om algblomningen är så allvarlig att det blir avrådan från bad, menar Bengt Andreasson på kommunens kultur- och fritidsförvaltning som ansvarar för badplatserna i kommunen. Så här såg det ut vid bryggan vid Bjärlångens badplats på måndagsförmiddagen. Foto: Berit Önell

Efter att Frilagt hört av sig på måndagseftermiddagen åkte han till Bjärnum igen och gjorde en ny bedömning.

– När jag kom dit hade algerna splittrats, berättar han på tisdagsförmiddagen.

Han tycker att vattenkvaliteten ligger på marginalen.

– Vattnet är inte hundra klart, men det är inte så att det finns skäl att avråda från bad, säger han.

Han håller med om att cyanobakterier kan ge allvarliga skador, särskilt hos små barn, och att det blivit mer algblomningar i Bjärlången de senaste somrarna.

Måste det vara kraftig algblomning vid flera tillfällen för att ni ska avråda?

– Nej, det räcker vid ett tillfälle, säger Bengt Andreasson.

Under eftermiddagen klipper han gräs vid Bjärlången och ändrar uppfattning. Han meddelar på Havs- och vattenmyndighetens webbsida att avrådan från bad på grund av algblomning gäller vid Bjärlången tills kommunen bedömer att det inte längre finns en risk för badandes hälsa. En medarbetare åker till badplatsen med ny skylt.

– Nu var det grönt både till vänster och till höger om bryggorna, inne i u:et mellan dem och vid hopptornet, berättar Bengt Andreasson.

Redan när skylten sätts upp har algansamlingarna dock minskat.

– Det är fram och tillbaka, men nu har det varit så pass länge att vi avråder, säger Bengt Andreasson.

I juni avrådde kommunen från bad i Bjärlången under ett par veckor på grund av höga halter av tarmbakterier. Efter två omprov var vattnet åter tjänligt. Men det finns inga analyser av bakteriehalterna sedan den 7 juli. De prover som togs den 28 juli blev på grund av en miss från laboratoriet aldrig hämtade för analys. Även provtagningen i Pickelsjön, Sparrsjön, Dalsjön och Möllerödssjön drabbades vid samma tillfälle. Varför det då inte togs nya prover kan Bengt Andreasson inte svara på eftersom han hade semester.

– Jag har inte hört något om det. Men vi har inte brutit mot några regler, säger han.

Det är bara vid officiella EU-bad som kommunen har ett formellt krav på sig att ta prover minst var fjärde vecka. I Hässleholms kommun gäller det enbart Lursjöns badplats. Ett omprov därifrån var också med bland de missade proverna, men där togs ett nytt i tid.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se