Redan på torsdagen ändrades de riktlinjer som kom på onsdagen om munskydd i alla omvårdnadssituationer inom äldreomsorgen i Hässleholms kommun. Nu ska munskydd bara användas i undantagsfall hos vårdtagare utan misstänkt eller konstaterad coronasmitta.
Fram till igår var grundregeln att munskydd inte skulle användas hos symptomfria vårdtagare. Men vissa undantag gjordes. I hemtjänsten i Hästveda fick personalen använda visir hos alla vårdtagare och munskydd vid patientnära insatser efter att anställda hade insjuknat efter att ha arbetat hos vårdtagare som strax därefter visade sig bära på smittan.
Onsdagens generösare rutin om munskydd i alla omvårdnadssituationer kom kort tid efter att enhetschefer i hemtjänst och på särskilda boenden gemensamt protesterat mot oklarheter kring skyddsutrustningen. 20 enhetschefer återlämnade formellt sitt arbetsmiljöansvar i de delar som gällde skyddsutrustningen, men tog tillbaka det efter löften om förtydligande och att en koordinator skulle tillsättas.
Men istället för tydlighet orsakade onsdagens ändring av rutinerna ny oro och frågor kring i vilka omvårdnadssituationer munskydden skulle användas. Därför reviderade medicinskt ansvariga sjuksköterskan Birgitta Ljungbeck den redan på torsdagen, vilket förvaltningsledningen godkände.
En formulering om behov av ansiktsnära vård såsom till exempel tandborstning, hjälp med ögondroppar och inhalationer har nu strukits. Det innebär att munskydd hos de flesta vårdtagare inte ska användas alls.
Undantag gäller fortfarande för att skydda vissa särskilt utsatta vårdtagare. Hos dessa ska munskydd bara användas i omvårdnadssituationer där det inte är möjligt att hålla två meters avstånd. Det gäller två grupper: personer med stort omvårdnadsbehov som kräver dubbelbemanning av personal flera gånger dagligen samt de vårdtagare som har nedsatt immunförsvar, exempelvis relaterat till cancersjukdom.
Berit Önell