Med stadig hand och säker blick

Med stadig hand och säker blick

Här står Bjarne glad och nöjd, med ännu en skärbräda som är klar.

Bjarne Asbjörn Sörensen för flera gamla hantverkstraditioner vidare. Han är bildhuggaren som har tillverkat stolar till ett känt möbelföretag, men även gjort utsmyckningar i bland annat Hässleholms kyrka. Och det är mycket möjligt att den som druckit öl någonstans i Amerika sett hans sniderier.

Bjarne Asbjörn Sörensen, som föddes i Danmark 1952, kom till Sverige som femåring. 1969 började han som lärling hos sin far, som under andra världskriget utbildat sig till bildhuggare i Danmark. 1975 startade de tillsammans Asbjörns Bildhuggeri och än idag, 44 år senare, jobbar Bjarne i samma verkstad och tycks aldrig tröttna.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Det är väldigt trevligt och stimulerande. Jag trivs med mitt arbete och jag tycker fortfarande att det är intressant, säger han. Det är ganska vanligt att jag tänker på mina projekt, även när jag är ledig. Nya idéer och tankar kan dyka upp när som helst, säger han.

Med precision och stor noggrannhet huggs texten fram.

Men även om jobbet är roligt känner Bjarne av konkurrensen från utlandet. För 30 år sedan var gustaviansk stil populär och det tillverkades en hel del möbler i den stilen hos Asbjörns Bildhuggeri.

– Idag är de flesta möblerna som säljs importerade. Folk vill gärna ha hantverk, men de tycker att det är för dyrt, eftersom de har de svårt för att sätta sig in i hur mycket arbete som ligger bakom. Bara en sån sak som att underhålla verktygen så att de är i bra skick är ett stort jobb, säger Bjarne.

Några möbler som Asbjörns Bildhuggeri tillverkat finns faktiskt på museum.

– Det var IKEA som ville ha tre stolar i olika storlekar, från en modell av en pinnstol från 1960-talet, säger Bjarne.

Ett exemplar av en stol, som också finns på IKEA:s museum.

Han berättar väldigt gärna om lite speciella saker som tillverkats, och varför.

– Några av våra produkter finns i Amerika. För ett norskt bryggeri gjorde vi flera handtag till ölpumpar, som sedan exporterades till svenskbygderna i Amerika.

– En annan rolig händelse var när vi gjorde ett jobb för en TV-produktion. Komediserien hette Hem till Midgård och vi gjorde utsmyckningar till dörrar med mera, säger han med stolthet.

Ett ölpumpshandtag som fick stanna kvar i Sverige.

Förgyllning är också ett hantverk som Bjarne bemästrar, men det hör numera till ovanligheten att få sådana beställningar.

– Det är en mycket komplicerad process att förgylla. Bland annat använder man harlim, krita, lera, ägg och sprit innan bladguldet läggs på. Därefter putsas bladguldet med en agatsten, säger han.

Vad är det då för slags produkter som säljer bäst?

– Förr gjorde vi många jobb åt kyrkor, museer och teatrar runt om i landet. I dag däremot är tillverkning av trofésköldar en stor del av mitt jobb, och uppskattningsvis gör jag runt 2000 per år. En annan populär produkt är skärbrädor, som tillsammans med trofésköldar står för huvuddelen av min produktion idag, säger Bjarne.

Framtida skärbrädor, som kanske blir bröllopsgåvor?

Vad är dina senaste projekt?

– Just nu håller jag på med en skärbräda till Svenska Fåravelsförbundet, som ska delas ut som pris till den bästa fårföretagaren. Det är också vanligt att jag gör skärbrädor som ska vara bröllops- eller födelsedagspresenter, säger han.

Text och foto: Henrik Andersson

Skärbrädan till Svenska Fåravelsförbundet är under tillverkning.
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se