Utredaren om knuffen mot reportern: Inte ok men inte straffbart

Utredaren om knuffen mot reportern: Inte ok men inte straffbart

– Det finns en gräns mellan dåligt beteende och straffbart beteende, säger polisens förundersökningsledare Magnus Johnsson som beslöt att lägga ned förundersökningen om ofredande mot Frilagts reporter Lotta Persson.

Han menar att kränkningen inte var tillräckligt allvarlig när reportern knuffades omkull och hennes inspelningsutrustning rycktes ifrån henne under ett uppdrag.

Lotta Persson gjorde vid tillfället intervjuer på äldreboendet Sjögläntan i Vinslöv där konflikten gällde i vilken omfattning externa besökare skulle ha tillträde till matsalen. Två män blev plötsligt irriterade på att hon spelade in och krävde att hon skulle stänga av sin diktafon och radera inspelningen. När hon satt på huk knuffade den ene mannen till henne så att hon föll omkull samtidigt som han slet åt sig diktafonen. Hon lyckades ta tillbaka den, men mannen knuffade henne därefter ytterligare två gånger. Hon klarade sig utan fysiska skador, men blev chockad och kände sig kränkt.

Enligt Magnus Johnsson krävs dock mer för ett åtal om ofredande.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

– Man ska rätt så högt upp för att det ska vara ett straffbart ofredande. Det ska vara en allvarlig kränkning och jag bedömer att det når inte upp dit, säger han.

Förundersökningsledare Magnus Johnsson säger att det krävs mer för ett åtal om ofredande. Foto: Lotta Persson

Han motiverar också sin bedömning med att stämningen vid tillfället var upprörd kring bordet i matsalen.

– Det var lite upprört från båda håll, säger han.

Ska man därför behöva acceptera att bli knuffad?

– Nej, det ska man givetvis inte. Men i den stämning som blir är det inte något som någon ska straffas för, säger Magnus Johnsson.

– Det är inte ok, men inte straffbart. Det är lite som att gå mot röd gubbe, det är olagligt men inte straffbart, fortsätter han.

Någon annan brottsrubricering anser han inte heller aktuell. För ringa misshandel hade krävts en skada eller åtminstone smärta. Ett annat fall där en journalist blev fråntagen sitt material under ett uppdrag ledde på torsdagen till åtal för grovt egenmäktigt förfarande, men Magnus Johnsson ser inte någon parallell där.

– Det framgår inte att någon tagit hennes grejer.

Det gör det väl?

– Ingen tar dem och springer iväg, säger Magnus Johnsson.

Att det i diktafonen skulle kunna ha funnits material som enligt grundlagen är källskyddat har han inte tänkt på.

– Det känns som lite övertolkning att någon skulle ha varit ute efter hennes material, säger han.

De vill i alla fall att hon ska stoppa och radera inspelningen, så det materialet är de ju ute efter?

– De satt ju vid samma bord hela tiden och ingen har behållit hennes inspelningar under någon varaktig tid, säger Magnus Johnsson.

Det är ju allvarligt för en journalist att bli fråntagen inspelningar.

– Givetvis.

Magnus Johnsson är medveten om regeringens och riksdagens beslut att några yrkesgrupper ska anses ha ett särskilt demokratibärande uppdrag, däribland journalister.

– Förtroendevalda och journalister måste få ett starkare straffrättsligt skydd mot hot och hat för att kunna fullgöra sina för demokratin avgörande uppgifter, sa statsminister Stefan Löfven också i sin regeringsförklaring i förra veckan.

– Visst har man med sig vilken yrkesgrupp som är utsatt. Jag tycker ändå inte att det här når upp till att det ska vara straffbart. Men om man vill ha det prövat kan det lämnas till åklagaren, säger Magnus Johnsson.

Ser du det här som ett gränsfall?

Lotta Persson vill att skulden för angreppet på henne klargörs. Foto: Berit Önell

– Nej, jag tycker inte att det når upp till straffbar nivå, säger Magnus Johnsson.

Lotta Persson accepterar inte resonemanget.

– Det här har skadat mig som både person och journalist och också tidningen. Jag ser det som självklart att ingen får kröka ett hårstrå på mig när jag gör mitt jobb, det ska jag inte behöva förvänta mig. Att ta min diktafon är dessutom ett brott eftersom jag har material där som jag ska skydda, säger hon.

Enligt grundlagen kan en journalist bli åtalad för att inte ha skyddat sina källor.

Lotta Persson kunde inte jobba på flera dagar efter händelsen.

– Jag trodde att jag var tuff, men jag blev rädd och fick svårt att sova, säger hon.

Hon kommer att begära överprövning hos åklagaren för att händelsen ska bli klargjord.

– Jag vill att det ska bli klart och tydligt att jag inte gjort något fel. Vi måste ha nolltolernas mot hot och våld, säger hon.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se