Det var Liberalerna som föreslog en stängning av fritidsgårdarna i de mindre orterna 2020 för att rädda hälften av anslagen till Mötesplats Ljungdala och studieförbunden. Men partiet vill inte stänga fritidsgårdarna för gott utan enbart under 2020 för att utreda om de kan drivas på annat sätt. S säger, liksom SD, bestämt nej och diskussionen om sparbetinget inom kultur- och fritidsområdet lär fortsätta inför beslutet den 26 september.
Frilagt berättade på torsdagen om det nya förslag till neddragningar som presenterades i kultur- och fritidsnämndens arbetsutskott.
Winnie Aronsson (L), ordförande i kultur- och fritidsnämnden, förklarar att fritidsgårdarnas framtid får utredas under 2020.
– Just nu är förslaget att pausa bidraget till fritidsgårdarna i ett år, inte en långsiktig stängning. Förvaltningen får räkna på hur de skulle kunna drivas framöver, om det skulle bli billigare i kommunal regi eller på annat sätt, säger hon till Frilagt.
Hon beklagat att en stängning, även om den blir tillfällig, drabbar ungdomarna hårt.
– Ja, verkligen. Men vi har inte tagit beslutet ännu och det kan komma in andra förslag. Alla ser det här som problematiskt, säger hon.
Att stänga Mötesplats Ljungdala helt skulle spara 2,3 miljoner kronor.
– L ville inte stödja det förslaget. Då fick vi hitta 2,3 miljoner någon annanstans och då blev det fritidsgårdarna och en halvering av anslagen til Mötesplats Ljungdala och studieförbunden, säger Winnie Aronsson.
Hon konstaterar att hälften så mycket pengar till Mötesplats Ljungdala kommer att innebära mindre öppethållande och färre anställda än idag, men menar att verksamheten då i alla fall finns kvar.
– Mötesplats Ljungdala är mycket lämplig som mötesplats för framförallt de som bor där, säger hon.
Hon är dock inte helt avvisande till SD:s förslag att lägga Mötesplats Ljungdalas verksamhet I Ungdomens hus.
– Det kan man eventuellt tänka sig på sikt, och där kan Markan också ingå, säger hon.
Däremot är det inte ett alternativ att spara in Ungdomens hus, som enligt presenterad budget kommer att kosta 18,1 miljoner kronor plus inventarier för 2,4 miljoner, förutom drifts- och personalkostnader.
– Nej, det tror jag inte. Det ska byggas centralt i Hässleholm, det finns det verkligen starka tankar på från alla håll, säger Winnie Aronsson.
Nämndens andre vice ordförande Connie Asterman (S) vill inte säga för mycket eftersom hon inte sett förslaget före mötet i arbetsutskottet i torsdags, men är mycket kritisk.
– Jag vill att min grupp ska se förslaget och vi träffas på tisdag. Vad jag kan säga redan idag är att jag inte kan stödja det, säger hon på fredagen.
Hon och hennes parti vill i princip varken dra ned på Mötesplats Ljungdala, studieförbunden, bokbussen eller fritidsgårdarna.
– Att dra ner på fritidsgårdarna är ett oerhört hårt slag mot ungdomarna, säger hon.
S var dock överens med övriga partier om att se över hur fritidsgårdarna ska drivas, ett beslut som fattades i juni.
– Men det handlade inte om att stänga under tiden utredningen pågår, säger hon.
S hade ett annat budgetförslag i kommunfullmäktige med mer pengar till kultur- och fritidsnämnden. Om det hade gått igenom hade det alltså inte varit nödvändigt med så stora neddragningar, dock hade bland annat Hovdala fått spara en del.
Berit Önell
Läs tidigare artikel i ämnet:
2019-09-12 Vill stänga fritidsgårdar för att rädda mötesplats Ljungdala