”En musikfestival – det kan väl inte vara så svårt”

”En musikfestival – det kan väl inte vara så svårt”

En stor publik fyllde Torsjö Lives backe igen. Närmast scenen stod de mest entusiastiska, här Molly Sandéns fans. Foto: Urban Önell

Minst 8 500 personer har besökt Torsjö Live i år. Blir det några till slås rekordet från i fjol.

– Det blir nog jämnt skägg tror jag, säger festivalgeneralen Mats Gunnarsson.

Förra året var första gången det inte ösregnade på festivalen. I år var vädret så varmt och soligt att glassen och drickorna höll på att ta slut, men mer kunde snabbt ordnas fram.

Mats Gunnarsson var på lördagen själv en av talarna på festivalområdets nya talksscen.

ANNONS

Annons om höstlovsaktiviteter på Hovdala

– En musikfestival, det kan väl inte vara så svårt, berättade han att han tänkte innan han och svågern Jonas Johansson startade Torsjö Live. Nu, sex festivaler senare, vet han att det är ganska svårt.

Mats Gunnarsson hängde av sig hatten han alltid brukar ha på Torsjö Live och lade undan personsökaren för att på den lilla scenen i trädgården berätta mer om sig själv. Han bjöd också på ett litet musikaliskt framträdande där han på maraccas och trumma kompade sångerskan Hildur Höglind.

Sångerskan Hildur Höglind och festivalgeneralen Mats Gunnarsson tackar varandra efter den gemensamma musikinsatsen. Foto: Urban Önell

Han berättade att han alltid varit intresserad av musik. Han fick inte gå i kommunala musikskolan, varför minns han inte. Men han lärde sig själv att spela gitarr på mellanstadiet och högstadiet.

– Jag tänkte att musiken kanske var en möjlig karriär, avslöjade han.

Men livet kom emellan, han fick familj och blev läkare och gynekolog.

– I 40-årsåldern när barnen blivit större och jag fick lite mer tid över tänkte jag att jag skulle göra en skiva. Hur svårt kan det vara? Ganska svårt ändå, förstod jag.

Han berättade att han försökt lära sina barn att de kan allt de vill.

– Det är inte riktigt sant, men en bra devis att leva efter. Om man satsar så lyckas man ofta, sa han och visade skivan som blev verklighet till slut, med titeln ”Broken dreams”.

Några år senare kom tankarna på en musikfestival. Det var inte heller så lätt som han trodde.

– Vi bygger upp en hel liten stad på två och en halv vecka. Det är 200 – 300 personer som hjälper till; släkt, vänner och en massa duktiga volontärer. Jag hinner inte njuta så mycket på plats, men jag får plocka ut artister, förklarade han.

Molly Sandén, en av de mest populära artisterna på årets festival, sökte kontakt med sin publik. – Det handlar inte om mig utan om er, sa hon. Foto: Urban Önell

Att Torsjö live hamnade just här var tack vare svågern Jonas Johansson som ville köpa en skogsfastighet och hittade gården som kallas Texas av närboende för att den är så stor. Det före detta grustaget med en liten sjö och gräsklädda backar såg ut som en amfiteater där det skulle bli perfekt att sitta på en filt och titta ner på en scen.

Dan Hylander och Raj Montana band återupplivade minnen från 1980-talet när de spelade på Torsjö Live på lördagskvällen. På bilden David Carlson och Dan Hylander. Foto: Urban Önell

Första året med Torsjö Live blev dramatiskt.

– Åskan slog ner och slog ut hela vårt wi-fi. Vi kunde inte scanna biljetterna, så vi bara tittade på dem och godkände alla, berättade Mats Gunnarsson.

Det som kunde gett betydligt värre skador var den tornadoliknande vind som svepte med sig det 50 meter långa tältet kvällen före festivalen.

– Hela tältet välte och vobblade, men ställde sig sedan på rätt håll. När vi upptäckte det stod alla möbler utanför tältet…Det var Guds försyn att ingen kom till skada.

Mats Gunnarsson delade också med sig av sina tankar om den så kallade festivaldöden och hur den kan undvikas.

– Vi satsar på en lite högre medelålder med publik som inte är lika lättrörliga som ungdomar, värnar miljö och kvalitet och satsar på musikalisk mångfald som uppskattas över generationsgränserna, sa han.

Han tror också att det är viktigt att publiken får vara med och interagera, gärna skapa lite. I år sker det genom konsten. I framtiden skulle han vilja att publiken skapar musik tillsammans.

Konstutställningen på logen bestod av besökarnas egna inlämnade alster. Foto: Berit Önell

Han tänker sig också en framtid där det blir möjligt att projicera människor som hologram så att de kan vara närvarande utan att vara på plats.

– Det kan kanske vara ett sätt att få världsartister till Torsjö i framtiden utan att de behöver flyga.

Det skulle skona miljön och klimatet.

– Vårt mål är att festivalen ska vara koldioxidneutral, berättade Mats Gunnarsson.

I år blir därför första året då festivalarrangörerna planterar träd som tar upp koldioxid på området för att kompensera arrangemangets utsläpp.

Mats Gunnarsson är själv mycket oroad över klimatförändringarna sedan han satt sig in i frågan och förstått hur snabbt koldioxiden i atmosfären ökar och därmed temperaturen.

– Vi har några år på oss, tio – tolv kanske. Vi behöver ändra livsstil, inte köpa så mycket grejer – köp hellre en festivalbiljett, sa han och uppmanade även lyssnarna att engagera sig och försöka påverka politikern och andra beslutsfattare så att de blir ”klimatsmartare”.

Själv bekände Mats Gunnarsson att han bor lite för stort, har för många lampor tända och har en pool som behöver värmas upp. Enligt hans uppgifter belastar varje person i Hässleholm i snitt klimatet med tio ton koldioxid, jämfört med de ett-två ton som rekommederas.

– Det finns ganska mycket att göra, men det går, sa han.

Samma slutsats drog den amerikanska klimatforskaren och hållbarhetsexperten Kimberly Nicholas som 2010 flyttade till Sverige och Lunds universitet.

Hon menade att det största klimathotet kommer från privatpersoner som kör bil, flyger och äter kött. Därför kan alla också vara med och påverka.

– Vi måste helt och hållet sluta med fossila utsläpp, sa hon, men konstaterade att ett uppvaknande skett de senaste åren.

Samtidigt förklarade hon att samhället måste ställas om så att det blir stopp för subventioner för det som är skadligt för miljön och istället investerar i sådant som motverkar klimatförändringarna.

Lördagens spelningar på Torsjö inleddes av Staffan Hellstrand. Han bjöd på en blandning av äldre låtar och nyare material. De som sett fram emot att hörda de välkända ”Fågel blå” och ”Fanfar” blev inte besvikna. Fanfar kan beskrivas som en lovsång till idealisterna, ”dom som inte jagar guldet och äran, dom som ser lyckan i det dom har nära” och ”som kan leva under ytan och tycka det är vackert”.

Staffan Hellstrand hyllade idealisterna. Foto: Urban Önell

Den låten passade som hand i handske på en festival som är helt beroende av att det finns riklig tillgång på volontärer. Utan dem hade det varit mycket som inte fungerat.

– Vi har aldrig blivit fotograferade, säger de båda volontärerna Inger Svallhed och Bo Rehnqvist. Men i år kom de med på bild. De tillhör trotjänarna som varit med på Torsjö live i flera år. Utan deras, och många andra frivilliga, hade det varit omöjligt att ro festivalen i hamn. Foto: Urban Önell

– Det är bara ett antal ungdomar som bygger upp festivalområdet och river ner det som får betalt, säger Anna Hansson, som själv jobbar som volontär.

Lördagskvällen och hela Torsjö Live avslutades i år av Familjen, Johan T Karlsson från Hässleholm. Hans mamma Helena Karlsson och syster Elin Olsson med familj från Hässleholm passade på att lyssna och besöka festivalen för första gången.

Johan T Karlsson, mera känd som Familjen, uppträdde tillsammans med Andreas Tilliander. Foto: Urban Önell

– Jag har hört så mycket positivt om det här, men annars är jag inte så mycket för festivaler. Kul att det är lite kultur med, inte bara musik, säger Helena Karlsson.

En del av Johan T Karlssons familj besökte festivalen för första gången, mamma Helena Karlsson och syster Elin Olsson med barnen Abbe, till vänster, Edvin och Ester. Foto: Urban Önell

Hon berättar att familjen har sommarhus i Galthult.

– Om Johan hade varit där hade han kunnat cykla hit, nu behövde han hela dagen för att ta sig från Gotland, berättar hon.

Kommunalrådet Lars Johnsson (M) ser positivt på festivalen. Foto: Urban Önell

I vimlet på Torsjö Live syns också ett antal politiker, exempelvis Miljöpartiets före detta språkrör Gustav Fridolin. Även ett av Hässleholms tre kommunalråd är på plats, Lars Johnsson (M). Frilagt passar på att fråga om festivalens betydelse för kommunen.

– Det här är väldigt positivt. Vi behöver goda initiativ av det här slaget. Dessutom är platsen vi befinner oss på ett mycket bra val.

Berit Önell
Urban Önell

Pernilla Andersson hade starka personliga skäl att stanna hemma, men berättade istället öppet för sin publik om sin far som med stor sannolikhet bara har några dagar kvar att leva. Foto: Urban Önell

Eagle-Eye Cherry fick den månghövdade publiken att sjunga med i hans stora hit: Save tonight. Foto: Urban Önell
Baskery består av tre systrar, Stella, Greta och Sunniva Bondesson. Foto: Urban Önell
Många sökte sig närmare stora scenen när mörkret föll på lördagskvällen. Foto: Berit Önell
Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se