Mycket ska få plats i centrum

Mycket ska få plats i centrum

Vid lunchmötet på Statt medverkade Kjell Jakobsson, Statt, Anna Wiking, Fastighetsägarna Syd, Jacob Karlsson K-fastigheter, Håcan Nilsson, moderator, Johan Jönsson, Hesslecity, Madlén Sjögaardh, Café Madrix och Robin Gustavsson (KD).

Staden som morgondagens mötesplats. Det var ämnet för fredagens lunchmöte på hotell Statt i Hässleholm. Det mesta av samtalet kretsade kring torget och järnvägsstationen, med företagens önskemål i fokus. Byggherren Jacob Karlsson på K-fastigheter vill helst bygga centrumnära och det har han också fått.

Förtätning var ett nyckelord i samtalet. Det är mycket som ska få plats i innerstan, om alla ska få som de vill: Höghastighetståg, fyrspår för den reguljära trafiken, fler kontor och bostäder.

ANNONS

Annons om höstlovsaktiviteter på Hovdala

– Jag vill bygga så nära city som möjligt, sa Jacob Karlsson. Vi har nästan monopol på det byggandet, förutom det lilla Hässlehem bygger.

Företagarna bollade över sina önskemål till politikerna som representerades av Robin Gustavsson (KD).

Jacob Karlsson undrade varför man inte kan låta en privat entreprenör bygga ett nytt badhus.

– Det har Joakim Ollén och Kunskapsporten gjort i Ängelholm. Jag skulle, om jag haft barn, övervägt att flytta till en annan kommun om det inte finns ett fungerande badhus. Att kunna simma är allmänbildning, så att inte satsa på ett ny simhall är hål i huvudet.

Jacob Karlsson på K-fastigheter avslöjade att han nästan har monopol på att bygga i Hässleholms city.

– Det är rätt som Jacob säger att man kan bygga i privat regi, men det lär ändå innebära att vi får skjuta till offentliga medel för driften, sa Robin Gustavsson.

– Ja, att tillgodogöra sig skattemedel, brukar ju Joakim Ollén vara duktig på, inflikade Håcan Nilsson.

Han påtalade också att det finns ett uttalat missnöje med trafiksituationen på Järnvägsgatan efter att den enkelriktats. Dessutom har inte ens taxi möjlighet att stanna där för att släppa av och hämta upp resenärer. Prestige?

– Vi måste rätta till en del, medgav Robin Gustavsson.

Ett annat bekymmer var hur medborgarna ska kunna känna sig säkra i en stad som drabbats av bland annat skjutningar i Hembygdsparken.

Håcan Nilsson var moderator för lunchmötet.

– Polisen skulle exempelvis behövt avsätta en person som är ute och arbetar förebyggande, sade Robin Gustavsson, som själv tidigare varit just polis. Det skulle öka den upplevda tryggheten.

E-handeln är också en utmaning för de lokala centralt belägna butikerna, liksom alla stora köpcentra i regionen.

– Flytten av Systembolaget innebär att vi tappar ett flöde i innerstan, sa cityledaren Johan Jönsson, som var en av arrangörerna. Men det öppnar å andra sidan för nya möjligheter i Gallerian.

– Vi behöver vara lojala med varandra, sa Kjell Jakobsson, som driver hotell Statt. Det vill säga handla här istället för i Kristianstad och Helsingborg.

Kjell tyckte att Hässleholmarna är duktiga på att klanka ner på sin stad. Det ville han ändra på.

– Vi behöver samverka mot gemensamma mål. Ska vi få ett levande centrum så handlar det inte om sten och betong, utan om människor, om att skapa mötesplatser.

För småföretagare och butiksägare är det angeläget att fastighetsägarna är tillmötesgående. Madlén Sjögaardh från Café Madrix hade positiva erfarenheter av det slaget att dela med sig av, efter att nyligen ha flyttat sin verksamhet. Hennes erfarenhet var också att det kan behövas flera ben att stå på för att få den nödvändiga lönsamheten.

– Butikerna måste ha råd att vara kvar i sina lokaler, påtalade hon.

Arrangörer för lunchmötet var förutom Hesslecity, Marknadsföreningen i NordostSkåne, samt lokaltidningarna Norra Skåne och Kristianstadsbladet.

Text och foto: Urban Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se