Hemtjänsten misstänks för stöld av guldsmycken

Hemtjänsten misstänks för stöld av guldsmycken

Alla guldsmyckena var borta ur smyckeskrinet och ingen annan än hemtjänstens personal hade varit i rummet.

– Så länge vederbörande personal är kvar i tjänst finns en stor risk att stölderna fortsätter, skriver omsorgen i sin lex Sarah-utredning av händelsen.

I samma hemtjänstområde har ett flertal stölder av både smycken och pengar skett under cirka ett och ett halvt års tid.

Den drabbade kvinnan ringde till en en hemtjänstanställd som var ledig och berättade att hon ville berätta något hemskt som hade hänt. När personalen kom till lägenheten berättade kvinnan om stölden. Hon visste att vigselringar, andra guldringar, guldörhängen och ett guldarmband nyligen fanns i skrinet eftersom hon öppnat det för att hon tänkt ge sitt barnbarn ett av smyckena i födelsedagspresent. Men nu var det tomt.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Någon gång mellan den 19 och den 28 oktober försvann smyckena. Enligt kvinnan hade ingen annan än hemtjänsten varit i lägenheten under den aktuella tiden. Hon ville först inte polisanmäla, men ångrade sig senare och fick hjälp att anmäla.

– Hon blev oerhört ledsen då smyckena hade ett stort affektionsvärde för henne, skriver omsorgens utredare, verksamhetsutvecklare Camilla Lindvall.

Hon konstaterar också att stölden innebär att brukaren får minskat förtroende för hemtjänstens personal och att även en otrygghet inom arbetsgruppen.

Det är alltså inte första gången stöldmisstankar riktas mot hemtjänsten i samma område inom Hässleholms kommun. Enligt utredningen har ett flertal stölder skett, men polisen har inte hittat någon skyldig till brottet.

Dock finns bara lex Sarah-utredningar i två fall, förutom den nu aktuella ytterligare en i år. Även där ska det bara vara hemtjänstpersonal som kan vara skyldig. Den gången stals pengar.

– Under förra hösten var det en del stölder som inte blev lex Sarah-utredda. En del var äldre och man visste inte när det hade försvunnit. Det fanns en risk att det var hemtjänstpersonal för att de var involverade. Men man kunde inte som i detta fallet, tydligt se att det bara är hemtjänsten som varit inne, säger Camilla Lindvall.

Den specifika person som misstänktes ha tömt smyckeskrinet nekade till brott.

Camilla Lindvall konstaterar att omsorgen i sin utredning inte kan påvisa hur smyckena försvunnit.

– Det är en polisiär uppgift att utreda brottsliga handlingar. Förvaltningen kan därför inte i nuläget fastställa orsaken till missförhållandet, skriver hon.

Händelsen bedöms inte så allvarlig att den ska anmälas till IVO, Inspektionen för vård och omsorg.

Omsorgen uppmanar de äldre att följa polisens råd att inte förvara smycken i badrum eller sovrum och att alltid polisanmäla.

Berit Önell
Lotta Persson

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se