Startar namninsamling för att rädda Sösdala simhall

Startar namninsamling för att rädda Sösdala simhall

Simmarna i Sösdala vill rädda simhallen och går nu ut med namnlistor. Foto: Lotta Persson

Sösdala simsällskap tar upp kampen för att rädda simhallen och startar en namninsamling i helgen. Under söndagseftermiddagen går unga simmare ut och knackar dörr för att få så många Sösdalabor som möjligt att skriva på. Listor kommer också att läggas ut bland annat på biblioteket, vårdcentralen och i butiker.

Styrelsen för Sösdala simsällskap befarar att en stängning av simhallen skulle bli dödsstöten för klubben.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Irritationen har växt i Sösdala, och särskilt bland simmarna, efter nyheten att den styrande borgerliga alliansen i kommunen som en del i ett stort sparpaket vill stänga simhallen i Sösdala redan vid årsskiftet. Motiveringen är väntade stora investeringsbehov. Enligt kommunen behöver både reningsanläggningen och ventilationen åtgärdas och en säkrare kemikaliehantering ordnas.

Klubbledningen ifrågasätter att de siffror som kommit ut stämmer.

– Vi undrar om de vet riktigt vad det kostar. Det har talats om 30-40 miljoner kronor, men när vi satt oss ner med sakkunniga säger de 8-10 miljoner, säger Git Wilson, vice ordförande i Sösdala simsällskap.

En bidragande orsak till nedläggningsförslaget är att entreprenörerna som drivit simhallen nyligen sagt upp avtalet och att kommunen därför tagit över driften.

– Det har varit känt länge att det behövts lägga pengar på renovering. Entreprenörerna har kanske varit lite för snälla och vårdat det som funnits. De har sett till att alla duschat före bad och lyckats få bra värden på reningen så att bytet kunnat skjutas fram längre, säger Git Wilson.

Hon bor själv i Höörs kommun och berättar att hon, liksom många andra, valt just Sösdala simsällskap på grund av den höga kvaliteten på undervisning och träning.

Klubben har 250-300 medlemmar. 125 barn deltar i simskola.

– Utan bassäng i Sösdala är vi rädda att vi inte kan ta emot dem, säger Git Wilson.

Hon berättar att Norrängsskolan i Hässleholm valt att låta elever med funktionsnedsättningar bada i Sösdala för att det är en lugnare miljö.

– Vi samarbetar med S 71 i Hässleholm också, men har var sin målgrupp. Båda klubbarna behövs, säger hon.

Hon betonar vikten av simundervisning för att undvika drunkningsolyckor. Dessutom är simkunnighet en obligatorisk del av idrottsämnet i skolan.

Söndagens dörrknackning kommer att organiseras på samma sätt som klubbens burkinsamlingar. Barn och ungdomar brukar då knacka dörr och be om pantburkar för att få in pengar till simverksamheten. Nu ber de om namnunderskrifter.

– Det är för deras skull vi driver det här, säger Git Wilson, själv domare och funktionär på simtävlingar både nationellt och internationellt.

Namninsamlingen kommer att pågå cirka tio-tolv dagar och sedan överlämnas till politikerna i Hässleholms kommun. Den 6 december beslutar kommunfullmäktige om budgeten.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se