Inga politiker vill i dagsläget säga särskilt mycket om hur de kan tänka sig att samarbeta för att styra Hässleholms kommun. Men Kristdemokraterna får troligen en nyckelroll genom sitt val av samarbetspartners. Utan dem kan varken en borgerlig-sverigedemokratisk eller en rödgrön majoritet bildas. Ett annat alternativ är att S och M skulle slå sig ihop utan SD, men även då krävs fler spelare. Om det inte går att få ihop en majoritet kan det bli aktuellt att titta på ett minoritetsstyre med tre block.
SD:s ordförande Hanna Nilsson räknar i vilket fall med att bli kommunalråd, eller åtminstone oppositionsråd. Gruppledaren Ulf Berggren säger att han vill kräva proportionella val om SD stängs ute. Det innebär att alla poster tillsätts efter exakt beräkning istället för röstning.
Om KD inte vill samarbeta med SD kan SD inte ingå i en styrande majoritet eftersom L, C, S, V och MP tydligt sagt att de inte vill ha något samarbete. M och SD har tillsammans för få mandat, 26 av kommunfullmäktiges 61 mandat. 31 behövs. Det skulle inte räcka att FV ställde upp med sina fyra mandat, men partiet har också tydligt sagt att det inte kommer att ingå i någon koalition.
Den nuvarande borgerliga alliansen med M, L och KD har, trots att de ökat med två, bara 16 mandat. Med hjälp av C blir det 21.
De rödgröna har inte heller möjlighet att bilda majoritet på egen hand. S, C, V och MP måste i så fall ta hjälp av fler. Om L och KD hjälper till kan en knapp majoritet på 31 mandat bildas. Problemet är att L har sagt nej till samarbete med V.
Om S och M kan samsas och tar hjälp av C, som har erfarenhet från både vänster och höger, får de ihop 30 mandat. Även där behövs alltså minst ett mandat till och KD är mest sannolikt, alternativt kan L eller MP hjälpa till.
– Vi har hittills bara precis konstaterat läget, säger kommunalrådet och socialnämndens ordförande Robin Gustavsson (KD).
Han är medveten om att partiet kan spela en nyckelroll.
– Vi vill så långt möjligt vara med och påverka politiken. Jag har ju sagt tidigare att vi inte stänger dörren för något parti. Frågan är hur mycket det ideologiska ska styra i kommunsammanhang. Vi måste snarare titta på de stora viktiga frågor vi har framför oss och hur olika partier står i de frågorna. Det gäller att hantera dem så att vi kommer framåt. Då får vi släppa prestigen och tänka på det som är bäst för kommunen, säger han.
Robin Gustavsson hoppas att alliansen kan hålla ihop. Han avvisar inte heller FV:s förslag att damma av modellen med minoritetsstyre och tre block som Pär Palmgren tog upp 2017.
-Vi ska inte utesluta något utan titta på den modellen också. Men det är märkligt att FV inte vill ingå i någon konstellation utan istället vara revisor åt oss andra, säger han.
Partiledarna vill invänta den slutliga rösträkningen efter valet innan de går in i förhandlingar med andra partier.
-Jag måste först veta vilka som ingår i min fullmäktigegrupp för Moderaterna. Vi har ju två listor och även personkryssen och en del förtidsröster kan påverka, säger kommunstyrelsens ordförande Lars Johnsson (M).
Han räknar med att det dröjer tills mitten på nästa vecka innan det klarnat. Då kommer ett gruppmöte att hållas.
-Men det kommer nog att ta några veckor innan vi har ett styre. Det är inte snabbt gjort, säger han.
Han kan dock redan nu konstatera att den stabila majoritet som han och många andra önskat inte är given.
-Bara det matematiska ger fyra olika möjligheter. Vi kan bilda en majoritet med SD, en majoritet med S, styra i mionoritet med tre block eller gå i opposition. Det är de alternativ som finns. Jag tänker inte ha synpunkter på dem idag. Den nya fullmäktigegruppen ska ha möjlighet att säga sitt. Men jag hoppas att vi kan fortsätta det goda samarbetet med L och KD, säger han.
S-ledaren Lena Wallentheim säger också att partigruppen ska avvakta räkningen och sedan sätta sig ner och titta på alternativen.
-Jag har hela tiden sagt att Hässleholm behöver en majoritetslösning, men inte med SD. Ska vi klara det måste vi gå över blockgränserna, men vilka partier där vi kan samarbeta med har jag inte pratat med övriga om ännu, säger hon.
En rödgrön allians skulle dock, med hjälp av L och KD, bara få en knapp majoritet, 31 av de 61 mandaten i kommunfullmäktige.
-Det är ingen stark majoritet. Men över 800 röster är kvar att räkna, så det kan bli fler mandat, säger Lena Wallentheim.
S tappade fem mandat. Miljöpartiet förlorade två, vilket innebär att partiets inflytande i fullmäktige halveras.
-MP gjorde ett dåligt resultat och vi håller på att analysera detta, förklarar Dolores Öhman (MP) via sms till Frilagt och vill återkomma med kommentar efter partiets gruppmöte på torsdag kväll.
SD:s gruppledare Ulf Berggren berättar att gruppen ska träffas imorgon, onsdag, för att välja ny gruppledare och vice gruppledare. Han är beredd att sitta kvar om han får förtroende.
Om SD får en kommunalrådspost går den till Hanna Nilsson, 32.
-Vi kan lika gärna nöja oss med en oppostitionsrådspost, men det utgår vi ifrån att vi ska ha. Utifrån valresultatet vill vi självklart det, det tycker vi att vi har förtjänat, säger hon.
Hon förväntar sig att SD nu ska få inflytande utifrån valresultatet.
-Det får vara slut poå sandlådan som varit. Jag har inte hört något, men det är väl inga problem att komma överens. Om vi blir helt utfrysta tycker jag inte att det är så demokratiskt, säger hon.
Hon är dock införstådd med att SD och M inte räcker för att bilda majoritet och att flera partier sagt nej till något som helst samarbete med hennes parti.
-Om det blir en annan majoritet måste vi ändå få inflytande och insyn. Vi får försöka få en vuxen dialog. De kan göra vad de vill, men det är inte rätt med tanke på att vi är största parti.
-Det spelar egentligen ingen roll vad de andra partierna tycker om SD. En av fyra hässleholmare röstade på oss. Det handlar faktiskt om vad väljarna tycker, säger Hanna Nilsson.
Hon har svårt att se en koalition mellan S och M och tycker att M, KD, SD och FV är bättre. Men utan FV går det inte.
-Jag får ta Björn Widmark i örat, säger hon.
Annars tycker hon att idén med tre block är bra.
-Då får alla samma chans att påverka och måste samarbeta. Vi får sluta tjafsa om vem som röstade på vems budget, säger hon.
Hon tror att hon som kommunalråd kommer att ha lätt att komma överens med de andra partierna.
-Jag är väldigt prestigelös och tycker att vi måste se vad som är bäst i varje fråga, säger hon.
Hon är inte orolig för att hon som relativt ung och med kort politisk erfarenhet ska bli överkörd.
-Jag är rätt så tuff också och inte rädd för att säga vad jag tycker, säger hon.
Hon och flera andra fick på kort varsel axla stort ansvar efter att förre SD-kommunalrådet Ulf Erlandsson tvingats avgå efter bara tre veckor och sju ledamöter hoppade av i protest.
-Men jag var bara 13 när jag första gången blev ordförande i en styrelse i ett ungdomsförbund, så jag har varit van att ta ansvar på det viset, förklarar hon.
En del tuffa förhandlingar säger hon också att det varit under tiden hon nu suttit i barn- och utbildningsnämnden.
-Det gäller att se till helheten och vad som är bäst för kommunen. Sedan tror jag att det skulle vara bra om alla politiker kunde bli bättre på att erkänna när de gjort fel. Det som inte blev rätt får vi göra om, säger hon.
Hanna Nilsson har redan idag politiken som sitt arbete. Hon har 13 olika uppdrag, bland annat är hon förste vice ordförande i både barn- och utbildningsnämnden och fritidsnämnden samt ledamot i kommunstyrelsen, kommunfullmäktige samt i Hässleholms vattens styrelse.
Tidigare arbetade hon på Circle K-macken. Hon är också utbildad flygvärdinna, men hoppade av det erbjudna jobbet med placering i Qatar på grund av att hon inte kunde acceptera anställningsvillkoren och reglerna som kvinnor tvingades följa.
Berit Önell
Preliminär mandatfördelning i Hässleholms kommun:
M 10 (+2)
C 5 (+1)
L 3
KD 4
S 15 (-5)
V 2
MP 2 (-2)
SD 16 (+2)
FOV 4 (+2)