Omsorg, sociala frågor, migration och integration var ämnena för lördagens lokalpolitiska debatt i kulturhuset i Hässleholm. Tio av de elva partier som ställer upp i valet medverkade och moderatorn Håcan Nilsson hade visst besvär med att styra upp den lite spretiga diskussionen.
Bara cirka 60 personer hade kommit till röda salongen för att lyssna. Några hade också lämnat in frågor i förväg.
Medverkande från scenen var Agneta Olsson Enochson (L) Lena Svensson (C), Magnus Åkerborn (V), Ulf Berggren (SD), Lena Wallentheim (S), Dolores Öhman (MP), Karin Axelsson (M), Björn Widmark (FV), Robin Gustavsson (KD) och Åsa Erlandsson (Kommunens Röst).
Samtliga var överens om att det varit mycket tjafs i kommunpolitiken under denna mandatperiod. Håcan Nilsson frågade vad personkemin betyder.
– Jag tror att den har stor betydelse. Genom åren har vi haft ett ganska bra samarbete mellan olika partier, men de sista fyra åren har det varit svajigt, sa oppositionsrådet Lena Wallentheim och förklarade att det efter valet gäller att förhandla.
I Kristianstad har ett handslag mellan de största partierna lett till överenskommelser i de stora frågorna. Kan det vara något för Hässleholm?
– Säkert, när det gäller de stora frågorna, svarade Lena Wallentheim som dock 2013 själv var med och bröt ett sådant handslag som hennes företrädare som S-kommunalråd, Tommy Nilsson, och C och M hade presenterat.
Hon trodde inte att ett handslag hade spelat någon roll i den nuvarande turbulensen.
Omsorgsnämndens ordförande Karin Axelsson (M), som till yrket är socionom och arbetar på socialförvaltningen i Hässleholm, avslöjade att hon tycker att det roligt att städa.
– Jag tycker om ordning och reda på alla plan; hemma, i politiken och på jobbet, sa hon.
Hon var enhetschef för ensamkommande barn under den stora flyktingvågen 2015.
– Det var fantastiskt att se hur hässleholmarna ställde upp och ville hjälpa till, berättade hon.
Björn Widmark lyfte istället upp problem med den stora invandringen de senaste åren. Han refererade till sina erfarenheter som överste i olika insatser världen över där han både betonade alla människors lika värde och svårigheterna med olika tankesätt och värderingar.
– Om dessa inte överensstämmer med svensk lagstiftning har landet ett jätteproblem, sa han.
Diskussionen handlade mycket om vikten av att nyanlända kommer ut i arbete för att på det sättet integreras i samhället.
Distriktssköterskan Åsa Erlandsson varnade dock för läkare som möter patienter innan de kan språket.
Hon gick fram till Björn Widmark och spände ögonen i honom när han ifrågasatt hur Kommunens röst skulle kunna bedriva någon politik om de ska fråga medlemmarna om allt via sin app. Hon berättade att hon inför dagens debatt kunnat fråga medlemmarna hur de såg på de frågor som skulle tas upp.
Bland annat ansåg de att tiggeri borde förbjudas. Det är dock ingen enkel fråga, var alla i panelen överens om.
– Mig bekymrar det inte så mycket att de sitter där med sin mugg och tigger. Det är värre att de bor i ett fuktigt tält och det kanske blir 15 minusgrader, sa Robin Gustavsson.
Lena Svensson tyckte att äldreomsorgen också kunde släppa in civilsamhället mer, inte minst för att minska äldres ensamhet.
Lena Wallentheim talade om att förbättra arbetsvillkoren för att locka mer personal till äldreomsorgen och också att hjälpa nyanlända att utbilda sig eller validera tidigare utbildning.
Magnus Åkeborn höll med om att omsorgspersonalens arbetsmiljö måste förbättras.
– Men då får ni sluta att bedriva verksamheten som ett företag som ska slimmas. Det är klart att skattepengar ska in i systemet, sa han.
Dolores Öhman kritiserade SD och FV för att de ifrågasatt resurserna till AK-förvaltningen som ansvarar för att utbilda nyanlända.
– Det måste finansieras. Vi måste prioritera och då gäller det att ta bort något annat, sa Björn Widmark och påminde om att prognosen för kommunens budget visar 45,5 miljoner minus i år.
Karin Axelsson påpekade att omsorgen väntas gå två – tre miljoner plus.
Ulf Berggren (SD) nappade inte på Dolores Öhmans försök att debattera människovärde, men ville prioritera i budgeten genom att halvera invandringen.
– Allt är inte en resursfråga. Det handlar också om hur man använder resurserna, sa Agneta Olsson Enochsson.
Alla var överens om att fler trygghetsboenden behövs, liksom nya äldreboenden. Attendo planerar nu ett privat boende vid Björksäter, Kunskapsportens Eklegården ska byggas ut och kommunen planerar också att bygga via Hässlehem, troligen vid Garnisonsvägen.
Det enda parti som inte ville ha privata äldreboenden var V.
– Vi är emot privata vinster i välfärden. Pengarna ska gå in i verksamheten, inte till ett bankkonto någon annanstans, förklarade Magnus Åkeborn.
– Formen är inte det viktiga utan kvaliteten, men forskning visar att omsorg i offentlig regi är billigare, sa Dolores Öhman.
Text: Berit Önell
Foto: Urban Önell
Nästa debatt hålls på Markan på måndag kväll med start klockan 18. Fokus den kvällen ligger på skola, utbildning, teknik och byggande. Den tredje och avslutande debatten hålls på Hovdala slott torsdagen den 6 september. Liksom den förra gången startar debatten klockan 18. På agendan står kultur, fritid, miljöpolitik, turism och tillväxt.
Allmänheten välkomnas och har möjlighet att sända in debattförslag och frågor via www.hassleholm.se/debatt. Fri entré och först till kvarn gäller för allmänhetens deltagande.