Före detta S-kommunalrådet Bengt Andersson skräder inte orden när han recenserar fullmäktigedebatten om den fördjupade översiktsplanen. Han säger att samarbetsförmåga och samtal saknas. På alla fronter. Själv anser han sig nu för gammal för att ställa upp på valsedeln, trots att han i februari 2017 gjorde en politisk comeback och sitter i det kommunala bostadsbolaget Hässlehems styrelse.
– Det jag tycker är mest beklämmande är att man inte är mer överens när man har kommit så här långt, säger han om den fördjupade översiktsplanen, FÖP, under debattpausen i måndagens fullmäktige.
Socialdemokraternas Lena Nilsson har just begärt att mötet ska ajourneras i tio minuter. Överläggningar och samtal inom det rödgröna blocket om den fördjupade översiktsplanen pågår i korridoren på salongsplanet. Samtal som Bengt Andersson tycker skulle ha hållits långt tidigare och varit bredare.
Han drar slutsatsen att ärendet inte är genomarbetat.
– Det är bevis på att man inte har lyckats med det. Jag tycker det är illa.
Främsta bristen ser han i att ledamöterna inte lyssnar på varandra.
– Det kvittar om det är alliansen eller de rödgröna – de är lika dåligt på båda sidor, tycker jag. Det verkar som att man inte pratar med varandra. Det är väldigt illa, säger Bengt Andersson.
Han tycker att det borde gått att hitta konsensus i en fråga av det här slaget.
– FÖP-en är ett dokument som ska gälla länge och som inte – egentligen – ska ha några partiskiljande uppfattningar; det är ingen ideologisk fråga.
Det är rätt så kraftig kritik du kommer med. Vad finns det att göra?
– Lära sig att komma överens.
Hur lär man sig det?
– Ja – det är bara sunt förnuft. Sätta sig ner och prata. Förmågan att komma överens är en skyldighet för varje politiker att ha, annars ska man inte vara politiker.
Vad har du för känslor angående dagens FÖP-debatt?
– Jag blir upprörd över hur man agerar här. Att det är sådana låsta positioner i en sådan här fråga. Jag kunde ha förstått det om det hade varit i en riktigt ideologisk fråga – men det är inte detta. Det har inte med ideologi att göra. Inte ett dugg, menar Bengt Andersson.
Kan du själv tänka dig ställa upp och jobba som aktiv politiker?
– Nej. Jag är för gammal. Visst känner jag mig lockad ibland, men jag är idag en allt mer intresserad åhörare som försöker påverka, konstaterar Bengt Andersson.
Hans kritik är därför rak och tydlig. Och han avslöjar att han försökt nå fram.
– Jag har försökt lite nätt. Men jag känner att man inte vill lyssna.
Lotta Persson