Ett dramatiskt stöldförsök och en stöld har skakat medlemmar i Islamiska kulturcentret på Finjagatan i Hässleholm. Företrädare för moskén gjorde den första polisanmälan för en vecka sedan och har fångat misstänkta på film, men trots att polisen tagit del av filmen och moskémedlemmarnas rädsla har de fortfarande inte påbörjat någon utredning. På måndagen återkom gärningsmännen, liksom första gången beväpnade med kofot, och bröt bland annat loss kollektlådan. Vid båda tillfällena skedde intrånget på dagtid när det var folk i moskén.
Inte förrän på torsdagen var den första polisanmälan granskad inför beslut om eventuell förundersökning.
Onsdagen den 14 mars är en vanlig vardag i moskén. Ett fåtal personer har slagit sig ned på det mjuka golvmattorna och tar sig tid till samtal, bön, avslappning och ångande chai-te.
Plötsligt bryts andakten. En storvuxen kvinna i grå munktröja klampar in i moskén. Hon säger att hon vill konvertera till islam, men får omedelbar bakläxa. Hon har inte ens tagit av sig skorna.
När kvinnan går därifrån får en uppmärksam församlingsmedlem syn på hennes kumpan som står i hallen och försöker komma åt innehållet i kollektlådan. Den är låst och fast förankrad i väggen.
Sedan deras taktik misslyckats går kvinnan och mannen tillbaka till sin bil. Genom ett fönster filmar en församlingsmedlem hur mannen smusslar med något i baksätet och spanar utmed gatan efter förbipasserande. När kusten är klar sätter han av mot moskén.
Några av av moskébesökarna tar mod till sig och går ut i hallen. När de konfronterar mannen har han en kofot, cirka en halvmeter lång, i ena handen; den andra har han nedkörd i fickan. Det ser ut som att den greppar något.
Läget blir aldrig skarpt. Mannen vänder tvärt på klacken och kör därifrån. Vittnena är uppskakade. De tror att han kan ha haft pistol eller något annat vapen i fickan. De är rädda att han ska komma tillbaka, och spekulerar oroligt om motivet.
Samma dag gör moskén en skriftlig anmälan på polisstationen. Polisen tar också del av filmen.
– Polisen kände igen mannen som en kriminell från trakten, säger en företrädare för moskéns styrelse.
Bilen är avställd, men tillhör kvinnan, och det tar inte Frilagt mer än några minuter att identifiera de personer som syns på filmen. På sitt Facebookkonto har mannen lagt upp bilder på kampknivar.
– Polisen sa att de skulle informera oss om vad de skulle göra, berättar moskéföreträdaren.
Många medlemmar är oroliga, och förväntar sig att polisen skall ingripa snabbt. Men dagarna går utan att polisen hör av sig, och måndagen den 19 mars kommer gärningsmännen tillbaka.
Vid tidpunkten befinner sig en ensam person i moskén. När mannen stormar in med en kofot i högsta hugg vågar han inte annat än att gömma sig längst in vid predikstolen.
Han kunde inte veta om inkräktarna kommit till moskén för att stjäla, eller för att skada dem.
Tjuvarna bryter loss kollektlådan och plockar på sig så mycket värdesaker de kan komma över.
En annan församlingsmedlem kommer ned till moskén i lagom tid för att se gärningsmännen lasta in stöldgodset i bilen och dra iväg.
Stöldgodset består av kollektlådan som uppskattas innehålla några tusen kronor, en dator, en matta, en handdammsugare, rengöringsmedel och kött ur frysen.
Medlemmarna upplever att det finns en hotbild mot moskén och att polisen inte tar hotet på allvar. En del av de yngre har uttryckt önskemål om att ta saken i egna händer.
På sociala medier har moskén utsatts för utomstående personer som försökt avkräva dem uppgifter om gärningsmännen. Vissa kommentarer är hätska.
– Publicera det material ni har och låt samhället straffa dem, skriver en arg person från Borås.
– En sak e säkert. Sök inte hjälp från staten dem hatar oss. Ta saken i egna händer på ett smart sätt, skriver någon annan.
Moskéledningen hoppas på polisen, och manar till lugn, men känner sig sviken och maktlös.
– Vi är rädda att han kanske kommer tillbaka. Polisen behöver hämta honom och förhindra det.
I församlingen går meningarna isär om vad tjuvarna kan ha haft för motiv. En del menar att det är hatbrottsbetonat, och oroar sig för att någon skulle kunna försöka bränna ned moskén.
– Jag tror att det är ett brott, varken mer eller mindre, säger en styrelsemedlem.
Han vill inte dra några förhastade slutsatser om tjuvarna.
– Vi hoppas att de tog pengarna för att de behövde dem.
– De tog till och med köttet i frysen, så kanske har de det svårt. Om de bara ber om ursäkt kan de få behålla pengarna. Det viktiga är att polisen ser till att det inte blir fler problem.
Anmälan väntade på granskning
När Frilagt ringer till polisen klockan 21.20 på måndagskvällen går det inte att få bekräftat att händelserna är polisanmälda.
– Om anmälan gjordes efter klockan åtta idag kanske den inte är granskad ännu. Prova att ringa igen om en halvtimme, säger Fredrik Bratt på mediecentret på polisens regionledningscentral i Malmö fem dagar efter att anmälan gjordes.
40 minuter senare gör han förgäves ett nytt försök.
På tisdagen svarar kommunpolis Veronica Gustafsson att hon hört talas om händelsen, men inte kommer åt anmälan. Hon kan inte svara på om polisen kommer att göra något i ärendet.
– Vi måste ha anmälan först, säger hon.
Hon förstår om medlemmarna i Islamiska kulturcentret känner oro.
– Vi kan möjligen köra där förbi och titta till. Men vi är inte så många, säger hon.
På onsdagen kan Magnus Vendler, chef för stöd och service på Hässleholmspolisen, berätta kort om den första anmälan. Han hittar den tack vare att han vet vem som skrev in den. Annars är den dold tills den är granskad.
Han vill av utredningsskäl inte avslöja för många detaljer, men tror inte att det rör sig om något annat än att förövarna varit ute efter kontanter.
– Ska man spekulera så har de väl hämtat verktyg eftersom de inte lyckades få lådan med sig vid första försöket, säger han.
Kan ni inte snabbt kolla upp misstänkta personer när ni har både dem och bilens registreringsnummer på film?
– Rutinen är naturligtvis att undersöka och kolla sådant. Men här finns ingen förundersökningsledare ännu, säger Magnus Vendler.
Hur kan det ta så lång tid att granska? Är det normalt?
– Nej, normalt tar det inte så lång tid. Jag vet inte riktigt omständigheterna, men det har gjorts en komplettering här, säger han.
Kompletteringen handlar inte om händelsen på måndagen. Den anmäldes först på onsdagen då moskéns företrädare fick arabisk tolkhjälp på polisstationen i Hässleholm.
De drabbade är oroliga och känner sig hotade. Tar ni det här på allvar?
– Det är klart att det inte är bra om de är oroliga. Men det är inte ett helt ovanligt tillvägagångssätt vid stölder att flera personer går in så här och någon försöker avleda uppmärksamheten, säger Magnus Vendler.
Han ser ingen uppgift i anmälan om att det finns oro för hot. Ingen person är heller uppsatt som misstänkt. Däremot finns signalement.
– Om vi hade haft ett helt färskt brott och en radiobil på plats hade vi antagligen försökt få stopp på bilen, säger Magnus Vendler.
Nu föreslår han att moskémedlemmarna avvaktar.
– I detta fall kan jag inte se att det finns en hotbild. Vi har inte resurser att sätta poliser i deras lokal. Men om det händer något mer bör de ringa 112 så kan vi komma snabbt på plats, säger han.
Är det till nytta att de filmat?
– Naturligtvis är det jättebra. Det hjälper oss oerhört, säger Magnus Vendler.
På torsdagen berättar han att anmälan är granskad och att förundersökningsledare ska utses snart, kanske under dagen.
Berit Önell
Jonathan Önell