Stort utbrott av skabb på äldreboende

Stort utbrott av skabb på äldreboende

Ett stort utbrott av skabb på demensboendet Ekegården i Hässleholm ledde till att personal och besökare fick ha skyddskläder och undvika hudkontakt med de boende under cirka tre månader. Från och med måndag ska smittorisken vara över.

– Vi har jobbat jättehårt hela hösten för att komma tillrätta med det här och skapa bättre rutiner för eventuella framtida utbrott, säger Maria Elfblad, verksamhetschef för kommunens särskilda boenden.

Demensboendet Ekegården har haft ett stort utbrott av skabb. Foto: Berit Önell

I september upptäcktes att en boende på Ekegården hade skabb. Hur länge de kliande hudutslagen då hade funnits är oklart liksom var de kom ifrån. Skabb är en liten smittsam parasit som gör gångar under huden.

ANNONS

Annons om att annonsera i Frilagt

Maria Elfblad säger att skabb, liksom vägglöss med mera, blivit vanligare de senaste åren i takt med att människor reser mer.

– I somras hade vi ett mindre utbrott av skabb på korttidsboendet Linnégläntan och det har även förekommit enstaka fall i hemtjänsten, berättar hon.

På Ekegården har det dock varit värre.

– Vi trodde aldrig att det skulle bli så stor spridning. Tack och lov ser vi slutet nu, säger Maria Elfblad.

Efterhand visade det sig alltså att fler var drabbade på Ekegården.

– Det är några boende och några i personalen som har haft det, men vi vet inte exakt hur många eftersom man kan vara smittad i flera veckor innan symptomen visar sig, berättar enhetschef Catharina Karlsson.

Personer med nedsatt immunförsvar, exempelvis äldre, kan också få svårare angrepp, så kallad krustös skabb.

– Om du eller jag skulle få 10-20 djur kanske det är miljontals hos en person med krustös skabb. Vi kan inte säkert säga att någon här haft det, men eftersom flera verkade ha symptom beslöt vi att vi skulle vara noggranna, säger Catharina Karlsson.

Därför behandlades alla boende och all personal i förebyggande syfte. Extra hygienrutiner infördes. Personal och besökare utrustades med långärmade skyddsförkläden och fick noggranna instruktioner om att undvika smittspridning genom hudkontakt, exempelvis kramar. Besöksförbud var det inte frågan om.

– Men en del valde att inte besöka sina anhöriga, berättar Catharina Karlsson.

Det var också svårt att förklara problemet för de boende eftersom alla de fyra avdelningarna, med 40 boende, är demensavdelningar.

Catharina Karlsson berättar att information gått ut till anhöriga via brev i två omgångar.

Alla textiler, exempelvis på klädda soffor, plastades in eller togs bort för att tvättas, både i gemensamma utrymmen och i varje lägenhet.

– Det var mycket jobb, säger Catharina Karlsson.

Saneringen skedde i samråd med Region Skånes smittskyddsenhet, hudläkare och kommunens medicinskt ansvariga sjuksköterska.

Efter tio symptomfria veckor kan nu alla restriktioner hävas. Den långa behandlingstiden beror på att det kan ta så lång tid innan hudutslagen bryter ut efter att en person blivit smittad. Alla får inte heller så kraftig klåda och det kan därför ibland ta lång tid innan rätt diagnos kan ställas.

Catharina Karlsson försäkrar att läget nu är helt under kontroll.

– Från och med måndag är det över och det är vi mycket tacksamma för, säger hon.

Berit Önell

Uppskattar du Frilagt?
Frilagt behöver ditt stöd för att fortsätta granska!

Bankgiro: 
597-6535
Konto: 8403-8, 33 403 635-7
Swish: 0708938399
Kontakt: prenumeration@frilagt.se