Det brandskadade parkeringsgaragets tak måste stämpas, alltså stagas med stolpar som säkrar bärigheten, innan polisen kan göra sin tekniska undersökning.
– Det är en säkerhetsåtgärd för att inte mer av taket ska falla ner och för att konstuktionen inte ska kollapsa, säger kommunens säkerehetschef Anders Nählstedt.
På fredagen var elektriker på plats och satte upp arbetsbelysning i garaget.
En hel vecka efter den stora branden har polisen alltså av säkerhetsskäl fortfarande inte kunnat göra klar sin tekniska undersökning i garaget.
Det bedöms dock inte farligt att vistas överallt i garaget. Elektrikern Christer Paulsson från Levins El kunde arbeta med belysningen hela fredagen.
– Det är ju en hörna där det brunnit och jag gick inte där, berättar han.
Anders Nählstedt berättar att försäkringsbolagen nu är informerade om att de tolv bilar som det inte brunnit i kan hämtas. De är påverkade av rök och värme.
– En del har fått rostskador också på grund av att branden var så kraftig att det bildats salter i luften, säger Anders Nählstedt.
De fem bilar som blev helt utbrända är fortfarande avspärrade för teknisk undersökning.
– Polisen kommer att vinscha ut dem sedan, förklarar Anders Nählstedt.
Han har haft kontakt med flera chockade bilägare, bland andra en barnfamilj som varit ute på resa och sent en kväll skulle hämta bilen för att köra hem till Ystad.
Familjen kunde kontakta honom tack vare informationslappen som sitter på flera ställen kring garaget och där hans telefonnummer finns med.
– De ringde vid tio på kvällen. Jag fick berätta vad som hänt och uppmana dem att kontakta sitt försäkringsbolag och ta en taxi hem, berättar Anders Nählstedt.
Någon ringde vid halvettiden en natt och behövde hjälp.
Men Anders Nählstedt tycker att det är hans uppgift att hjälpa till, oavsett tid på dygnet.
– Det är väl därför jag har det här jobbet, säger han.
Han konstaterar att räddningstjänsten hade en besvärlig insats och att underjordiska garage har sina nackdelar.
– Vi får väl diskutera om vi ska ha fler sådana garage eller inte, säger han.
Kostnaderna lär nu bli höga för sanering och renovering av garaget.
– Det kommer att kosta rätt många miljoner. Försäkringen tar det mesta, men vi har cirka 200 000 kronor i självrisk. Sedan tillkommer alltid en del extrakostnader plus att vi inte kommer att få några intäkter från parkeringsplatserna när vi inte kan använda dem, säger Anders Nählstedt.
Han bedömer att garaget kommer att få stå oanvänt i minst två-tre månader.
Branden har också påverkat resten av byggnaden med två huskroppar där bland andra Bombardier och Yrkeshögskolan Syd hyr kontorslokaler.
– De som drabbas mest är nog hyresgästerna. Avlopp och ventilation fungerar inte eftersom en del rördragningar går genom garaget, konstaterar Anders Nählstedt.
En spricka i golvet, som är garagets tak, har upptäckts.
– Vi vet inte om den var där förut eller kommer av branden. Golvet var mycket varmt där uppe efter branden, säger Anders Nählstedt.
Han berättar att en särskild projektledare måste tillsättas för saneringen.
En komplicerande faktor är också att kommunen enbart äger det underjordiska garaget genom en så kallad tredimensionell fastighetsbildning. Kunskapsporten äger resten av husen.
– Kunskapsporten och kommunen äger halva bjälklaget var, säger Anders Nählstedt.
Han kan inte svara på vem som då ansvarar för en spricka i golvet om den uppstått som en följd av branden.
– Men det är bra att allt är noga reglerat i köpeavtalet. Försäkringsbolagen får också hålla koll, säger han.
Han ser idag ingenting som pekar på att det skulle kunna uppstå en tvist om vem som ansvarar för vad.
Polisens handläggare Tomas Josefsson kan inte kommentera vare sig utredningen eller den tekniska undersökningen i detalj, men konstaterar att arbetet är långt ifrån klart.
– Det är en väldigt omfattande utredning och vi är i inledningsfasen än så länge, säger han.
Som Frilagt tidigare berättat häktades en 26-årig man i onsdags som misstänkt för mordbrand. Ytterligare en man är misstänkt men inte frihetsberövad.
Berit Önell